Транспорт - Шамони

Транспорт                 

Долината е свързана с останалата част на Франция с магистрала и железопътна линия.

Също така чрез тунела "Мон Блан" има директна връзка с Италия. 11-километровият тунел "Мон Блан" е най-краткият път към италианските планини. За автомобили, идващи от Франция, и техните пътници преминаването е 36,80 евро в едната посока и 45,90 евро в двете, като билетът за връщане трябва да се използва до седем дни от първото преминаване. Тъй като цените може да са се променили, актуална информация ще намерите на тел. +33 (0)4-50-55-55-00.      

Уебсайт: www.tunnelmb.net

Влакове

През зимата се движи TGV – високоскоростен влак, като има директен курс до St. Gervais-les-Bains (Le Fayet), откъдето може да се прекачите на малката железница до Шамони. От летище Шарл де Гол също има директен влак TGV до St. Gervais-les-Bains.

Уебсайт: www.tgv.com

Летище

Летище Женева е най-удобното, което може да ползвате ако пътувате за Шамони, защото е разположено и най-близо до курорта, който е на около 80 км от швейцарския град (www.gva.ch). Може да си наемете кола и пътят е около един час, като трябва да следвате магистрала A40. От летището на всеки 45 минути се движи експресен влак Chamexpress (www.chamexpress.com), както през зимата, така и през лятото. Цената на билета е 25 евро. Има и автобуси Alpybus (www.alpybus.com), с които също е много удобно и излиза малко под 25 евро на човек.

Обществен транспорт

В самия курорт действа мрежа от малки автобуси – navettes, обикновено боядисани в жълто и синьо. Те се движат до различни точки в града и долината, както и до лифтовете (téléphériques). Цената на билетите за лифта по принцип включва и таксата за автобуса (с изключение на нощните линии). Ако нямате лифт карта, цената на еднопосочен билет е 1,50 евро. За повече информация: www.chamonix-bus.com.           
 

Забележителности около Шамони
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
от 980 лв.
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
3 нощувки
Самолет