Забележителности - Шамони

Забележителности                  

На интернет страница www.compagniedumontblanc.fr може да намерите информация за развлечения, атракции, маршрути за преходи, събития и т.н.

Алпийският музей (Musée alpin)

Разположен е в бившия дворец Шамони и проследява историята на развитието на курорта. Вход: 6 евро. Работно време: 14:00 - 19:00 часа. Затворен е от 15 май до 1 юни.

Адрес: La résidence, 89 avenue Michel Croz

Музей на кристалите (Musée des cristaux)

Музеят на кристалите предлага впечатляваща колекция от кристали, предимно от Шамони, но има експонати и от останалата част на Алпите и света. Създаден е в сътрудничество между градския съвет и Клуба за изучаване на минералите (www.mineralogie-chamonix.org), така че музеят освен че е естетически издържан, предлага и много научни факти. Намира се точно за църквата.      

Леденото Море (Mer de Glace)

Това е един от най-големите глетчери на континента, достъпен с железницата Montenvers. От гара Montenvers се разкрива невероятна гледка към глетчера и към Северната стена Grand Jorass, една от трите най-големи в Алпите.

Въжена железница Aiguille du Midi

Това е една от най-високите въжени железници в света, като я превъзхождат само няколко такива в Южна Америка. Aiguille Du Midi потегля от 1035 м надморска височина и достига в края си изумителните 3810 м. От началото до върха е най-голямата вертикална разлика в света. Носете си топли дрехи, защото дори и в средата на лятото температурите винаги са ниски. Не пропускайте това спиращо дъха изживяване – 5-километрово пътуване през покрити със сняг планини от Aiguille du Midi във Франция до Helbronner в Италия. Това са най-близките точки с изглед към Мон Блан и предлагат различни пейзажи на върха. 3-километровата ивица от линията без стълбове е най-дългата по рода си в света.       

Въжена железница Бреван (Brevent)

Тази железница от другата страна предлага страхотна гледка към масива Мон Блан. Билетът за отиване и връщане е малко под 20 евро за възрастни – пешеходци, а не скиори.                 

Въжената железница Bellevue (Telepherique de Bellevue)

От Les Houches може да вземете това влакче, което осигурява друга неповторима гледка с Мон Блан от едната страна и Бреван от другата. Ако се разходите малко, ще може да видите другата страна на планината със St. Gervais, Sallanches и глетчера de Bionnassay. 

Железница Мон Блан от St.Gervais Le Fayet                   

Друг вариант е да се повозите е железницата Мон Блан, с която се стига до Nid d'aigle. По пътя има спирка на Bellevue. От Nid d'aigle също се разкриват прекрасни гледки към долината.                 

Железница Le Tour

Отива до френско-швейцарската граница в планината. От последната и спирка може да се качите до глетчера Le Tour.                     

Ако планувате да ползвате няколко лифта или железници, обмислете варианта да си вземете обща карта Mont-Blanc multipass (www.compagniedumontblanc.fr). Има пропуски от 1 до 10 дни на добри цени. Този уебсайт дава и информация за възможни развлечения, маршрути за катерене от спирките на лифтовете и т.н.                                 

Ски        

Ски в Бялата долина (Vallée blanche). За да карате тук, трябва да си вземете целодневен билет за лифта Aiguille du Midi. Най-лесните писти могат да бъдат спускани от хора, които се чувстват уверени на червени трасета, но все пак е препоръчително около вас да има водач, заради глетчера, върху който ще карате.                           

Бреван (Brevent) и Ла Флежер (La Flegere) са най-лесно достъпните ски комплекси от центъра на града. Може да отидете пеша до ски лифта в Бреван или да си хванете микробус. Има трасета от всякаква трудност, но предимно са средни към екстремни.                  

Лез Уш (Les Houches) е най-комфортният семеен курорт. Пистите са само в долната част на гората, но не и над нея, по върховете, и естествено са по-лесни. Ето защо това е добро място да отидете, когато има мъгла.                                   

Ле Тур (Le Tour) е в далечния край на долината към Мартини в Швейцария. Тук има полегати склонове за начинаещи, но и стръмни трасета, ако искате да засилите усещанията. Това е добро място да карате, ако не обичате студа. Въпреки че понякога е доста ветровито, като цяло това са най-слънчевите склонове.           

Гран Монтет (Grand Montets) е районът с най-екстремни писти, на най-голяма надморска височина. До тук може да стигнете от град Аржентиер (Argentiere).                   

Пистите всъщност не са на Мон Блан, но на рамената и склоновете оттатък долината, които гледат към гиганта. Пропастите и хребетите са наистина зрелищни. Върховете обслужвани от лифтовете достигат височина от 3150 метра, а пистите по глетчерите започват от  3740 м. Тук не е за начинаещи или за плахи скиори на средно ниво. Те трябва да се отправят към зоните Лез Уш или Ле Тур. Скиори от топ класа идват тук за да се отдадат на предизвикателствата на високите снегове на Бреван, Флежер и особено на Гран Монтет, зловещи северни снежни масиви.                  

Преходи и екскурзии                                 

Вземете лифта до близкия връх. След това спускането е лесно. Или опитайте преход между два лифта. Например между Бреван и Флежер или между Леденото море и Plan de l'Aiguille.  

Насладете се на прекрасната гледка на масивите Mont-Blanc/Aiguilles de Chamonix, както и на варовиковия масив Fiz:                     

•    Вземете лифта Бреван, след това вървете до планинска хижа Bel-Lachat, след това надолу до Rocher des Gaillands (за малко по-смели хора) или до Aiguillette des Houches, или:                  

•    Тръгнете по стръмната пътека от Gaillands до Plan-Lachat, след това към Bel-Lachat, след това по хълма до Бреван. Отнема около шест часа и през лятото е доста горещо, така че трябва да тръгнете рано, но си струва усилията.     

Има и няколко страхотни маршрута за глетчерите. Дори и да не успеете да стигнете до самите ледове и да ги пипнете, все пак ще може да се доближите достатъчно, за да се насладите на страхотните гледки.                

•    Глетчер де Босон (des Bossons) – тръгнете или от Les Bossons (при базата за ски скокове), пеша или със седалковия лифт, или карайте до входа на тунела Мон Блан, за по-кратък и лесен маршрут. Внимание: тук не се опитвайте да докоснете глетчера. Това е едно от най-опасните места в долината.                         

•    Глетчер d'Tour – тръгнете от градчето Montroc, близо до ски комплекса „Le Tour".             

•    Глетчер de Trient – тръгнете от върха на Col de la Forclaz, в Швейцария (преди да се спуснете към Мартини). Отнема между 1 и 2 часа.       

•    Глетчер Bionnassay – тръгнете от върха на лифта Bellevue.

Забележителности около Шамони
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
от 980 лв.
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
3 нощувки
Самолет