Заведения - Шамони

Това е Франция и очаквано храната е прекрасна навсякъде, въпреки, че по туристическите места може да е малко скъпа. Тук казват, че ако сте се катерили цял ден и накрая отворите консерва с равиоли, разбира се с инструментите на швейцарското си ножче, тя ще ви се струва най-вкусното ястие, което някога сте опитвали. Ето някои други местни специалитети: фондю – всички са чували за разтопените на водна баня сиренца; pierrade или pierre chaude – гореща плоча, на която вие си приготвяте собствените си резенчета месо на масата; raclette – също като фондюто това е ястие за няколко души, което включва още разтопени сиренца, картофи и колбаси; croute savoyarde – препечена филийка, накисната във вино и след това изпечена с разтопено сирене и гъби или домати; tartiflette – задушени картофи и бекон със сирене; салата с печено козе сирене и ядки.  

В Midnight Express на ул. Rue du Docteur Paccard има огромни и много вкусни бургери. Работи всеки ден от 11:00 до 02:00 часа. В Linguini на 242, av. Michel Croz може да опитате прясно приготвена паста за под 10 евро. Има и външни маси. Ако прецените, че сиренето ви е дошло малко в повече, има много добър японски ресторант – Satsuki. Ако търсите лъскави и модерни типично френски ресторанти, отидете в Munchie на ул. Rue des Moulins, Le Delice в Les Houches или в le Basilic също в Les Houches.             

Баровете в Шамони са относително скъпи. Все пак следобед в много от заведенията има намаления в определени часове. В заведението Microbrasserie de Chamonix (MBC) предлагат различни видове пиво и питиета в американска/канадска обстановка. Иначе повечето места са стандартни бирарии като „Heineken” или „1664”. Когато сте там, просто попитайте за „un demi pression” – за наливна бира, или за „demi panache” – за микс от бира и Sprite – освежаваща алтернатива с по-малко алкохол. Халбата се нарича "serieux", а за по-добра цена си поръчайте кана. 

Забележителности около Шамони
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
от 980 лв.
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
3 нощувки
Самолет