Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Сингапур

Летище

Обслужването, проверката на багажа и митническите формалности са изключително бързи на международнто летище Чанги (Changi, летищен код SIN). Терминалите са свързани помежду си с влака Skytrain. 

Можете да вземете влак на MRT до гара Tanah Merah, откъдето можете да се прехвърлите на влак за центъра. Движи се от 5:30 до полунощ, а до центъра с влака се стига за около 25 минути. С автобус 36 също можете да се придвижите до "Орчард Роуд", но в автобуса няма специално място за багаж. Спирките и на двете превозни средства се намират на партерните нива на терминали 1 и 2.

С такси ще стигнете до центъра за около 30 минути. 

Ако преминавате транзит през летището в Сингапур и имате най-малко 5 часа до следващия си полет, регистрирайте се за безплатна обиколка с екскурзовод на Сингапур. Записването става на принципа на първия пристигнал. Пунктове за записване има на Терминал 2 и 3, има няколко тура на ден. Информация за безплатната обиколка: www.changiairport.com/at-changi/leisure-indulgences/free-singapore-tour

Уебсайт на летище Чанги: www.changiairport.com

Обществен транспорт

Цената на автобусен билет се изчислява на база изминато разстояние, като машините за билети в превозните средства не връщат ресто. Друг вариант е да си вземете електронна карта, която да зареждате с пари. 

SMRT влакчето (Singapore Mass Rapid Transit) е модерен климатизиран пътнически влак с автоматично управление (без машинист) със спирки в целия град. Движи се до полунощ, а билети се купуват от спирките.

Уебсайт: www.smrt.com.sg (информация, разписания и цени на билетите за влакчето SMRT, такситата и автобусите)

Такси

Можете да спрете такси на улицата или да го вземете от стоянка пред повечето търговски центрове и хотели. Всяко такси има таксиметър. От полунощ до 5:59 часа се плаща 50% надценка от сумата от таксиметъра, а в час пик - 35% отгоре. Час пик от понеделник до петък е между 7:00 и 9:30 часа и от понеделник до събота между 17:00 и 20:00 часа. На национални празници се начислява допълнително 1 долар към сметката. Освен това при преминаването на електронната система за таксуване на някои пътища автоматично към сметката ви се добавят между 0,50 и 5 долара.

Уебсайт: www.smrt.com.sg

Автомобил

Пътищата в Сингапур са отлични. Шофира се отляво. За преминаване по двата моста, които свързват Сингапур и Малайзия - "Causeway" и "Second Link " - се заплаща такса и в двете посоки. 

Влак

Три пъти дневно потеглят влакове от Сингапур за Куала Лумпур. Има влакове и за редица други градове в Малайзия.

За информация и разписания: www.ktmb.com.my

Ферибот

Сингапур има четири фериботни пристанища, от които можете да стигнете до Индонезия (острови Риау) или Малайзия (щата Джохор).

Забележителности около Сингапур
Свързани Пътеписи за Сингапур