Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - София

Летище

Летище София или Аерогара София (известно и като летище София Враждебна) е най-голямото в България. Намира се на около 10 км източно от центъра на столицата и има два терминала. От Терминал 1 (стария) излитат повечето нискобюджетни авиолинии и чартърни полети, а от Терминал 2 - всички останали. Между двата терминала се движи безплатен автобус, като минава на всеки 30 минути без междинни спирки, между 7:00 и 19:15 часа.

Телефони за полетна информация: 02 937 2211; 02 937 2212; 02 937 2213

Адрес: бул. "Христофор  Колумб" 1

Уебсайт: www.sofia-airport.bg

Градски транспорт от Летище София до центъра: Линия 1 на софийското метро стига до Терминал 2 (новия) на летището. От метростанция Сердика до летището се стига за около 25 минути. Ако трябва да стигнете от летището до Централна ЖП гара, трябва на метростанция Сердика да се прехвърлите на влак от линия 2 (следвайте указателните табели). Метрото по линията за летището се движи между 5:30 и 24:00 часа в делнични и празнични дни. Билети се продават на самата метростанция, като закупен билет за метрото важи в рамките на следващите 30 минути (затова не си купувайте предварително билети за метрото). 

Автобуси 84 и 184 свързват летището (терминали 1 и 2) с центъра на града - Орлов мост и връзка с метростанция Софийски университет. Автобус 384 свързва Терминал 2 на летището с жк Дружба. 

Таксита чакат на стоянки пред двата терминала, като е най-добре да заявите такси на специалните гишета в зала Пристигащи, за да сте сигурни, че няма да попаднете на измамници. 

Автогари

Централна автогара София. Тя е главната автогара в столицата. От нея могат да тръгват едновременно десетки автобуси. Билети се продават в залата на автогарата, но много от компаниите продават и предварително билети онлайн. Разписание и информация за цени на билети вижте на сайта на Централна автогара София.

Адрес: Бул. “Княгиня Мария Луиза” 100

Уебсайт: www.centralnaavtogara.bg

Други автогари в София

Автогара Запад - Овча купел (адрес: София, бул. Цар Борис III 130; телефон: 0875 10 50 97, уебсайт: avtogarazapad.wixsite.com);
Автогара Изток;
Автогара Север (намира се на гърба на ЖП гара Север);
Автогара Трафик Маркет (намира се точно до Централна ЖП гара);
Автогара Юг (бул. Драган Цанков 23, тел: 0886919126, уебсайт: avtogara-sofiayug.eu).

ЖП гари

Централна ЖП гара София е основната пътническа железопътна гара в столицата. Тя е най-голямата жп гара в България. През София преминават 5 от деветте железопътни линии на България:
София - Горна Оряховица - Варна
София - Карлово - Казанлък - Сливен - Варна/ Бургас
София - Перник - Кулата
София - Радомир - Кюстендил - Гюешево
София - Мездра- Видин - Лом - Берковица
Разписание на влаковете и билети тук: www.bdz.bg

Други ЖП гари и спирки в София

Връбница, Горна баня, Захарна фабрика, Илиянци, Искър, Надежда, Обеля, Пионер, Подуяне, София Север, Сточна гара,  Христо Смирненски.

Градски транспорт в София

В София има автобусен транспорт, Софийско метро, трамваен транспорт и тролейбусен транспорт, които покриват всички райони.

Метрото има две линии, М1 и М2, които се пресичат на метростанция Сердика. През 2018 г. е предвидено пускане в експлоатация на линия 3. Информация за разписание, карта на метрото, цени на билетите и карти за многократно пътуване вижте на сайта на Софийското метро. 

Уебсайт: metropolitan.bg

Автобуси, тролейбуси и трамваи покриват всички райони на София. За разписание, цени на билети, карти за многократно пътуване и информация за задръствания в реално време, вижте сайта на Центъра за градска мобилност. 

Уебсайтwww.sofiatraffic.bg

Маршрутни таксита и таксита

Транспортната система в града се допълва от около 20 маршрутни линии (маршрутни таксита, „маршрутки“), които се спират с махване на ръка и возят с фиксиран билет. Таксиметрови компании возят на фиксирани тарифи. Имайте предвид, че такси от центъра до краен квартал през нощта или в час пик може да струва повече от 20 лв.

Забележителности около София
Свързани Пътеписи за София