Забележителности - София

За града

Оферти

Статии

София / Sofia

Църквата  "Света София"

Емблематичната тухлена сграда е всъщност причина за името на града и е посветена на Света София. Изградена е върху стари църкви от IV век. През Средновековието забележителната сграда е бил използвана като градска съборна църква, а по време на османската власт вече е превръната в джамия. Куполът й е висок 19 метра. Любопитен факт е, че църквата няма камбанария, а камбаната й е закачена в клоните на дърво малко встрани от главния вход. Под съвременната църква се намират Катакомбите на Света София, където можете да се разходите сред лабиринта от саркофази и гробни съоръжения от източния некропол на античния град Сердика. Информация за билети и работно време на катакомбите на Света София вижте на сайта. Адрес: Ул. Париж 1. Прочетете повече за историята на църквата Света София.

Уебсайт: www.sofiahistorymuseum.bg/bg/filiali/bazilika-sveta-sofia

Храм-паметник  "Св. Александър Невски"

Построен е в периода 1904-1912 г. в знак на признателност на българския народ към делото на руските войски през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Посветен е на свети Александър Невски, патрона на руския император Александър II (Цар Освободител). Над входа на храма има мозаичен портрет на свети Александър Невски, дело на художника Антон Митов. Камбанарията има 12 камбани с изображения, които са излети в Москва. Най-голямата камбана тежи приблизително 12 тона, а най-малката 10 килограма. В криптата на храм-паметника има музей, филиал на Националната художествена галерия, който проследява историята на християнското изкуство. Информация за работно време и билети за експозиция Християнско изкуство вижте тук: www.nationalartgallerybg.org. Адрес: Пл. Александър Невски

Църквата  "Св. Петка Самарджийска"

Намира се в центъра на София. Тя е от XV век и контрастира на съвременния облик на столицата. Полувкопана е в земята, тъй като по време на турското робство нее било позволено християнска жърква да бъде по-висока от "мюсюлманин на кон". Адрес: до ЦУМ, на нивото на метростанция Сердика

Други посещавани църкви в София са:

"Св. Неделя" - катедрала на  Софийската митрополия. Построена е в периода 1856-1863 г. Намира се на едноименния площад Света Неделя.

"Св. Седмочисленици". Построена е през 1903 г. и се намира до ул. "Граф Игнатиев" (близо до площад Славейков).

"Св. Николай Софийски". Построена е през 1900 г. Намира се на ъгъла на ул. Опълченска и ул.Пиротска.

"Св. Параскева" (1928 г.). Намира се до бул. Георги С. Раковски.

"Св. Петка Стара" (1241 г.) - до църквата "Св. Неделя".

Руската църква (1912-1914г.) - на ъгъла на ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител". Според легендата написано на листче желание, пуснато в криптата на църквата, ще се сбъдне.

Ротондата "Свети Георги" - намира се в двора на Президентството, един от най-старите действаши храмове в града. Прочетете историята на Ротондата.

Боянската църква. Намира се в квартал Бояна, филиал е на Националния исторически музей и е известна с отлично запазените си стенописи от различни периоди. Билети и работно време на Боянската църква вижте в сайта на музея. Прочетете повече за историята на Боянската църква.

Уебсайт: historymuseum.org/bg/filial/bojanska-cyrkva.

Народен театър "Иван Вазов"

Построен е в периода 1906-1907 г. по проект на архитектите от Виена Хелмер и Фелнер. Театърът е в барокое стил. През 1926-1929 г. е значително променен и реставриран, тъй като е пострадал при пожар. Това става благодарение на проф. Дюлфер от Дрезден. След 1970 г. театърът е отново преустроен окончателно и първоначалният му вид се възвръща само с няколко добавени скулптури. Намира се на ул. Дякон Игнатий 5, а паркът пред него е известен с фонтана и добре поддържаните си зелени площи, които привличат млади хора, улични музиканти и аматьори-шахматисти. 

Централен военен клуб

Построен е в периода 1895-1907 г. Той е една от културните икони на столицата. След освобождението в ателиетата на Военния клуб са работели Ярослав Вешин и Владимир Димитров - Майстора. Намира се на ъгъла на ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Българската академия на науките

Първоначално академията е основана под името Българско книжовно дружество (БКД). Това е станало в град Браила (Румъния) през 1869 г. Девет години по-късно дружеството е преместено в София и през 1911 г. е преименувано на Българска академия на науките. Намира се на бул. "Цар Освободител" до Народното събрание.

Народното събрание на Република България

Това е една от първите обществени сгради в София, която е построена след Освобождението. Проектът за нея е създаден от архитект Константин Йованович. През 1884 г. е поставен основният камък на сградата. Народното събрание се намира на площад „Народно събрание“ 2.

Софийски университет „Св. Климент Охридски“

То е най-старото висше учебно заведение в България. Открито е през 1888 г. Обучават се над 25 000 студенти. В университета има 16 факултета и 3 департамента. Ректоратът на СУ се намира на бул. "Цар Освободител" 15. При входа откъм бул. Цар Освободител е разположен експериментален театър Алма Алтер към университета. 

Националната художествена академия

Основана е през 1896 г. Сградата се намира на ул. „Шипка” 1.

Военната академия „Георги Стойков Раковски“

Академията е най-старото висше военно училище в България. Създадена е през 1912 г. Намира се на бул. "Евлоги Георгиев" 82. Отворен за посещения е паркът към академията - спокойно и малко посещавано зелено кътче в София. Вечер паркът се заключва. Оградата му е направена от оригинални щикове, които са били част от въоръжението на Българската армия. Лятно време в парка се провеждат театрални и оперни фестивали, които позволяват на публиката да гледа представления под звездите. 

Националната опера и балет

Културна институция за оперни и балетни изяви. Сградата е завършена през 1953 г. Намира се на бул. "Дондуков" 30. По време на Нощ на музеите и Нощ на театрите Операта обявява дни на отворените врати и организира обиколки с екскурзовод на залите и гримьорните. 

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Тя е най-голямата библиотека в страната. Открита е на 16 декември 1953 г. Намира се точно до Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Централните софийски хали

Представляват търговски комплекс, в който можете да намерите пресни плодове и зеленчуци, печива, заведения за хранене, дрехи, сувенири, козметика, банки. Сградата е построена в периода 1909-1911 г. и до днес функционира оригиналният й часовников механизъм (неговата история и самият механизъм можете да видите в дъното на Халите, на стълбите между първи и втори етаж). Намира се на бул. "Мария Луиза" до ул. "Екзарх Йосиф".

Съдебната палата

Най-големият граждански архитектурен паметник. Построен е в периода 1929-1940 г. Намира се в началото на булевард "Витоша".

Национален дворец на културата (НДК)

Сградата се използва главно за културни изяви - концерти, изложения, фестивали. Построена е е периода 1978-1981 г. Зала 1 е най-голямата в двореца и събира около 5000 души. НДК е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на пл. "България 1".

Къщи музеи в София 

Националният литературен музей обединява всички къщи музеи на знаменити български писатели и поети в София - къщата музей на Иван Вазов, къщата-музей на Пейо Яворов, къщата-музей на Пенчо и Петко Славейкови, къщата-музей на Никола Вапцаров, къщата-музей на Димитър Димов. Информация за билети и работно време на музеите, както и за дните им за безплатно посещение вижте на сайта на музея.

Уебсайт: nlmuseum.bg

Национална художествена галерия (НХГ)

В нея се съхраняват творби от най-големите български художници. Сградата, в която се помещава галерията, е някогашният царски дворец, чиято представителна част е изградена през 1879 г. от виенския архитект Рупелмайер и сполучливо пристроена към западната стена на съществуващия конак от XVI век, възстановен през 1873 г. Там е бил съден от турските власти Васил Левски. Национална художествена галерия се намира на ул. "Ген Гурко" 1. Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията.

Уебсайт: www.nationalartgallerybg.org 

Квадрат 500 

Квадрат 500 е галерия, която представя българско и чуждестранно изкуство от последните повече от сто години. Адрес: ул. "19 февруари" 1 (до площад Александър Невски). Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията.

Уебсайт: www.nationalartgallerybg.org

Музей на социалистическото изкуство

Намира се извън центъра, където са повечето забележителности, в близост до метростанция Г.М. Димитров. В музея са изложени на открито и закрито произведения на изкуството от епохата на комунизма, включително и червената звезда, която се е намирала на фасадата на Партийния дом. Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията. Адрес: Ул. "Лъчезар Станчев" 7.

Уебсайт: www.nationalartgallerybg.org

Националният етнографски музей при БАН

Експозицията в музея дава богата представа за бита, вкуса и отношението към етнокултурата на българите през годините. Намира се на ул. "Московска" 6А. Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията.

Уебсайт: iefem.bas.bg

Национален музей Земята и хората

Минераложкия музей притежава над двайсет хиляди образци от цял свят, сред които любопитни колекции като Гигантски минерали от Бразилия, Минерали на земята, Минерали на България и Скъпоценни и декоративни камъни. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. Намира се  на бул. „Черни връх“ 4.

Уебсайт: www.earthandman.org

Националният археологически институт с музей при БАН

Националният археологически музей е най-старият в България. В него са изложени невероятни находки, които свидетелстват за материалната култура от праисторическото време, античността, Ранното и Късното средновековие и др. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. Музеят се намира на ул. "Съборна" 2.

Уебсайт: www.naim.bg

Музей за история на София

Музеят за история на София представя миналото на столицата по увлекателен и атрактивен начин - чрез възстановка на неолитни жилища (открити в Слатина), възстановка на трамвай от миналия век, в който посетителите могат да се качат и да седнат, експонати като оригиналната златна каляска на цар Фердинанд и оригинални мебели и корони на царското семейство. Няколко интерактивни станции позволяват на посетителите да си представят как са изглеждали в миналото облеклото, емблематични софийски сгради, обзавеждането и други. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. 

Уебсайт: www.sofiahistorymuseum.bg

Национален политехнически музей

Това е единственият музей на науката, техниката и технологиите в България, който събира, съхранява, изучава и популяризира техническото културно наследство на българските земи. Вътре ще видите едни от първите колела в България, както и колело със соларен панел, изобретено от българин, стари уреди, които вече не са част от съвременните домакинства, космическа храна, произвеждана от българите, както и оригиналният телескоп на д-р Петър Берон, който е изобразен на банкнотата от 10 лева. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. Музеят се намира на ул. "Опълченска" 66.

Уебсайт: www.polytechnicsofia.com

Национален исторически музей

Националният исторически музей е безспорно най-богатият и посещаван музей, представящ българската история. В залите му ще се запознаете с експонати от най-дълбока древност по българските земи до интересни съвременни теми като българските експедиции в Антарктида. Намира се в квартал Бояна. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: historymuseum.org

Национален военноисторически музей

Националният военноисторически музей представя бойна техника, древни оръжия, история на българската армия по време на войните през последните 150 години. Бойните машини в двора на музея са любими на малките посетители на музея, както и на тези, които се интересуват от военно дело. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: www.militarymuseum.bg

Национален природонаучен музей при БАН

Националният природонаучен музей е разходка сред богатството на живата и неживата природа, както в България, така и по света. В залите му ще видите минерали, парче от Луната, препарирани животни и насекоми, уникални растения и много други. Музеят организира забавни занимания за деца (проверете на сайта му или позвънете за информация). Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: www.nmnhs.com

TechnoMagicLand – територия за любопитковци

За разлика от традиционните музеи, на територията на TechnoMagicLand се залага на двата най-модерни подхода в съвременното образование - учене чрез правене и учене чрез забавление. На над 1300 кв.м. площ са разположени близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии - т.нар. STEM области, които подготвят днешните деца за професиите на бъдещето. Центърът работи от 10 до 19 ч. всеки ден от седмицата без понеделник. Цените на билетите са 4 лв. за деца до 14 години и 7 лв. за всеки над тази възраст. Предвидени са и билети за групови посещения, като гостуванията на училищни класове са още по-достъпни.

Орлов мост

Построен е през 1891 г. над Перловската река. Името му идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. При този мост се пресичат бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Евлоги Георгиев“. Исторически Орлов мост се помни с факта, че тук са били посрещнати освободените български затворници от Диарбекир след Освобождението. 

Лъвов мост

Построен е през 1890 г. над Владайската река. Намира се на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Сливница".

Площад "Славейков"

Той е най-голямата книжарница на открито в София. Писателите Пенчо и Петко Славейкови (баща и син) имат свои скулптури на пейка на площада, която е любимо място за снимки на туристите. Тук се намира и Столична библиотека.

Софийски зоопарк

Зоологическата градина разполага с над 1800 обитатели от повече от 280 животински вида. Любими на посетителите са зоните с приматите, терариумът и аквариумът. На територията на зоопарка е забранено карането на ролери и колела. Намира се на ул. „Сребърна“ 1. Информация за работно време и специални събития вижте на сайта на зоопарка. 

Уебсайт: zoosofia.eu

Паркове и градини  в София
- Южен Парк
- Западен Парк
- Борисова градина
- Градска градина
- Северен Парк
- Заимов

Природен Парк Витоша

София е благословена да има висока планина само на 30 минути от центъра на града. По-голямата част от планината е защитена в Природен парк Витоша, като от всичките й страни са изградени туристически пътеки, хижи и заслони. До някои от по-високите части на планината се стига с градски транспорт (хижа Алеко, Златните мостове, Драгалевци, Бистрица, Железница). За информация за маршрути във Витоша, вижте сайта на природния парк. Вижте и нашите статии за Витоша.

Уебсайт: park-vitosha.org

Боянски водопад

Боянският водопад се намира във Витоша, близо до квартал Бояна в София. Той е най – високият в планината (около 15 м). Когато се топят снеговете напролет, е най-пълноводен. До него се стига след преход през планината от квартал Бояна. Има две маркирани пътеки, които започват малко над Боянската църква, като едната е по-кратка и по-стръмна, а другата - по-дълга и по-полегата. Открийте още 11 интересни водопада в България.

ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИИ ЗА ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ МЕСТА В И ОКОЛО СОФИЯ:

Будистката ступа край София

Дом на виното в София

Сердика и Средец - София през вековете

Манастири около София:

Бистришки манастир "Св.св. Йоаким и Анна"

Буховски манастир "Св. Мария Магдалена"

Искрецки манастир "Света Богородица"

Кремиковски манастир "Св. Георги Победоносец"

Елешнишки манастир "Света Богородица"

Драгалевски манастир "Успение Богородично"

Горнобогровски манастир "Св. великомъченик Георги Победоносец"

Горнобански манастир "Св.св. Кирил и Методий"

Германски манастир "Св. Иван Рилски"

Владайски манастир "Св. Петка"

Сеславски манастир "Св. Георги Мирликийски"

Пасарелски манастир "Св. апостоли Петър и Павел"

Обрадовски манастир "Св. Мина"

Разбоишки манастир "Св. Троица"

Кокалянски манастир "Св. Архангел Михаил"

Кладнишки манастир "Св. Николай Мирликийски"

Илиенски манастир "Св. Пророк Илия"

Транспорт

Летище

Летище София или Аерогара София (известно и като летище София Враждебна) е най-голямото в България. Намира се на около 10 км източно от центъра на столицата и има два терминала. От Терминал 1 (стария) излитат повечето нискобюджетни авиолинии и чартърни полети, а от Терминал 2 - всички останали. Между двата терминала се движи безплатен автобус, като минава на всеки 30 минути без междинни спирки, между 7:00 и 19:15 часа.

Телефони за полетна информация: 02 937 2211; 02 937 2212; 02 937 2213

Адрес: бул. "Христофор  Колумб" 1

Уебсайт: www.sofia-airport.bg

Градски транспорт от Летище София до центъра: Линия 1 на софийското метро стига до Терминал 2 (новия) на летището. От метростанция Сердика до летището се стига за около 25 минути. Ако трябва да стигнете от летището до Централна ЖП гара, трябва на метростанция Сердика да се прехвърлите на влак от линия 2 (следвайте указателните табели). Метрото по линията за летището се движи между 5:30 и 24:00 часа в делнични и празнични дни. Билети се продават на самата метростанция, като закупен билет за метрото важи в рамките на следващите 30 минути (затова не си купувайте предварително билети за метрото). 

Автобуси 84 и 184 свързват летището (терминали 1 и 2) с центъра на града - Орлов мост и връзка с метростанция Софийски университет. Автобус 384 свързва Терминал 2 на летището с жк Дружба. 

Таксита чакат на стоянки пред двата терминала, като е най-добре да заявите такси на специалните гишета в зала Пристигащи, за да сте сигурни, че няма да попаднете на измамници. 

Автогари

Централна автогара София. Тя е главната автогара в столицата. От нея могат да тръгват едновременно десетки автобуси. Билети се продават в залата на автогарата, но много от компаниите продават и предварително билети онлайн. Разписание и информация за цени на билети вижте на сайта на Централна автогара София.

Адрес: Бул. “Княгиня Мария Луиза” 100

Уебсайт: www.centralnaavtogara.bg

Други автогари в София

Автогара Запад - Овча купел (адрес: София, бул. Цар Борис III 130; телефон: 0875 10 50 97, уебсайт: avtogarazapad.wixsite.com);
Автогара Изток;
Автогара Север (намира се на гърба на ЖП гара Север);
Автогара Трафик Маркет (намира се точно до Централна ЖП гара);
Автогара Юг (бул. Драган Цанков 23, тел: 0886919126, уебсайт: avtogara-sofiayug.eu).

ЖП гари

Централна ЖП гара София е основната пътническа железопътна гара в столицата. Тя е най-голямата жп гара в България. През София преминават 5 от деветте железопътни линии на България:
София - Горна Оряховица - Варна
София - Карлово - Казанлък - Сливен - Варна/ Бургас
София - Перник - Кулата
София - Радомир - Кюстендил - Гюешево
София - Мездра- Видин - Лом - Берковица
Разписание на влаковете и билети тук: www.bdz.bg

Други ЖП гари и спирки в София

Връбница, Горна баня, Захарна фабрика, Илиянци, Искър, Надежда, Обеля, Пионер, Подуяне, София Север, Сточна гара,  Христо Смирненски.

Градски транспорт в София

В София има автобусен транспорт, Софийско метро, трамваен транспорт и тролейбусен транспорт, които покриват всички райони.

Метрото има две линии, М1 и М2, които се пресичат на метростанция Сердика. През 2018 г. е предвидено пускане в експлоатация на линия 3. Информация за разписание, карта на метрото, цени на билетите и карти за многократно пътуване вижте на сайта на Софийското метро. 

Уебсайт: metropolitan.bg

Автобуси, тролейбуси и трамваи покриват всички райони на София. За разписание, цени на билети, карти за многократно пътуване и информация за задръствания в реално време, вижте сайта на Центъра за градска мобилност. 

Уебсайтwww.sofiatraffic.bg

Маршрутни таксита и таксита

Транспортната система в града се допълва от около 20 маршрутни линии (маршрутни таксита, „маршрутки“), които се спират с махване на ръка и возят с фиксиран билет. Таксиметрови компании возят на фиксирани тарифи. Имайте предвид, че такси от центъра до краен квартал през нощта или в час пик може да струва повече от 20 лв.

Шопинг

Молове и търговски центрове в София

Mall of Sofia

В Мол София има над 130 магазина, в които можете да откриете най-различни стоки (дрехи, аксесоари, книги, обувки, спорни стоки, техника и др). Има кафенета, ресторанти, както и места за бързо хранене. В сградата има и кино IMAX. Молът разполага и с паркинг с около 700 места, разположени на няколко нива под сградата.

Адрес: бул. "Стамболийски" 101

Park Center (бившият City Center Sofia/CCS)

В CCS има над 100 магазина, супермаркет и ресторанти, заведения за бързо хранене. Разполага и с кино.

Адрес: бул. "Арсеналски" 2, ет. 3

Сердика Център

Молът разполага с 210 магазина, които рпедлагат както български, така и международни марки дрехи,обувки,спортни стоки и др. Също така там се помещава и хранителен магазин. Има отделени големи зони за хранене. Няма кино салон.
Адрес: бул. "Ситняково" 48

SkyCity

Молът е на четири нива. Развлекателният център е на два етажа над търговската част. В него има 120 магазина, които предлагат най-различни стоки и услуги - мода, кожени изделия, магазини за бижута, козметика, подаръци и опаковки, техника и др. В сградата се намира и супермаркет за хранителни продукти. SkyCity притежава външен и подземен паркинг с общо 320 паркоместа. На най-високата част на мола се намира и 16-пистов боулинг център. Там се намират и зони с билярд, дартс, електронни игри, снукър, бъмпер, както и ресторант.

Адрес: ул. “Коста Лулчев” 52

The Mall

Молът разполага с магазини на над 185 водещи търговски марки, 2800 парко-места. В мола има богат избор от възможности за развлечения: кино комплекс, развлекателен център и електронни игри, спортен център със зали за фитнес, бокс, спининг и др., детски център, както и разнообразие от ресторанти, кафенета и кът за хранене.

Адрес: бул. Цариградско шосе 115

Mega Mall

Мега Мол се намира в жк Люлин, първият в западната част на София. Разполага с магазини за дрехи, аксесоари, техника, обувки, бижута и др. Има детски кът, кът за хранене, както и паркинг с 500 места. 

Адрес: Бул. "Царица Йоанна" 15

Paradise Center

Paradise Center се намира в непосредствена близост до метростанция Витоша и разполага с магазини за дрехи, обувки, техника, като обединява достъпни марки и световноизвестни брандове. Има кът за хранене и кино.

Адрес: Бул. "Черни връх" 100

София Аутлет Център

Търговският център предлага повече от  70 фирмени аутлет магазина за дрехи, обувки, аксесоари и др, които предлагат качествени стоки.

Адрес: бул. Цариградско шосе - до МЕТРО

ЦУМ -  Централен универсален магазин

Разполага със заведения, фирмени магазини за дрехи, аксесоари, обувки, бижута, козметика  и др., както и предлага различни услуги.

Адрес: бул. "Мария Луиза" 2, Метростанция "СЕРДИКА"

Търговски улици 

- ул. "Пиротска" - на нея са разположени множество магазини, които предлагат най-различни стоки - дрехи, аксесоари, козметика, обувки, спортни стоки и др. на достъпни цени за всеки. На тази улица се намира и търговският център Малък ЦУМ, в който също може да откриете различни стоки.
- бул. "Витоша" - на него се намират много магазини и бутици с луксозни и ежедневни стоки. Има десетки кафенета и ресторанти. 
- ул. „Граф Игнатиев“ известна и като „Графа“ - на нея също се намират многобройни магазини за дрехи и обувки, където повечето хора пазаруват. Там се намира и площад Славейков, откъдето можете да закупите учебнижи, книги, списания, справочници и др.
- бул. "Христо Ботев". На този булевард също може да се октрият всякакви необходими стоки като се започне от битови принадлежности, техника, дрехи, услуги, обувки и много др.
- По малките улички в центъра на столицата около НДК, Съдебната палата, Софийските централни хали, бул. "Витоша" има многобройни магазини.

Други места за пазаруване в София
- Централните софийски хали. Намират се в центъра на София, на бул. "Мария Луиза" до пресечката с ул. "Екзарх Йосиф". Те са търговски комплекс, в който можете да откриете богат асортимент от хранителни продукти, както и подаръци за чужденци.
- Хипермаркети. Навсякъде из София има хипер и супермаркети от големи вериги като Била, Фантастико, Кауфланд, CBA, Лидл, от които можете да закупите необходими хранителни продукти.
- Сергиите до храм-паметника "Александър Невски" предлагат богат избор от традиционни български покривки, керамични съдинки, сувенири и др.
- Подлезът на ЦУМ е още едно място, където може да се открият разнообразни сувенири и български произведения на изкуството.
- Подлезът на НДК е изпълнен с всякакви магазини, най-вече за дрехи, обувки и аксесоари.
- Ежегодно в Националния Дворец на Културата (НДК) се провеждат най-различни изложения, базари, изложби и др., които може да посетите. Обикновено продължителността на големите изложения е минимум една седмица, за да може всеки който желае, да ги посети и да си закупи продукти. 

Забележителности

Църквата  "Света София"

Емблематичната тухлена сграда е всъщност причина за името на града и е посветена на Света София. Изградена е върху стари църкви от IV век. През Средновековието забележителната сграда е бил използвана като градска съборна църква, а по време на османската власт вече е превръната в джамия. Куполът й е висок 19 метра. Любопитен факт е, че църквата няма камбанария, а камбаната й е закачена в клоните на дърво малко встрани от главния вход. Под съвременната църква се намират Катакомбите на Света София, където можете да се разходите сред лабиринта от саркофази и гробни съоръжения от източния некропол на античния град Сердика. Информация за билети и работно време на катакомбите на Света София вижте на сайта. Адрес: Ул. Париж 1. Прочетете повече за историята на църквата Света София.

Уебсайт: www.sofiahistorymuseum.bg/bg/filiali/bazilika-sveta-sofia

Храм-паметник  "Св. Александър Невски"

Построен е в периода 1904-1912 г. в знак на признателност на българския народ към делото на руските войски през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Посветен е на свети Александър Невски, патрона на руския император Александър II (Цар Освободител). Над входа на храма има мозаичен портрет на свети Александър Невски, дело на художника Антон Митов. Камбанарията има 12 камбани с изображения, които са излети в Москва. Най-голямата камбана тежи приблизително 12 тона, а най-малката 10 килограма. В криптата на храм-паметника има музей, филиал на Националната художествена галерия, който проследява историята на християнското изкуство. Информация за работно време и билети за експозиция Християнско изкуство вижте тук: www.nationalartgallerybg.org. Адрес: Пл. Александър Невски

Църквата  "Св. Петка Самарджийска"

Намира се в центъра на София. Тя е от XV век и контрастира на съвременния облик на столицата. Полувкопана е в земята, тъй като по време на турското робство нее било позволено християнска жърква да бъде по-висока от "мюсюлманин на кон". Адрес: до ЦУМ, на нивото на метростанция Сердика

Други посещавани църкви в София са:

"Св. Неделя" - катедрала на  Софийската митрополия. Построена е в периода 1856-1863 г. Намира се на едноименния площад Света Неделя.

"Св. Седмочисленици". Построена е през 1903 г. и се намира до ул. "Граф Игнатиев" (близо до площад Славейков).

"Св. Николай Софийски". Построена е през 1900 г. Намира се на ъгъла на ул. Опълченска и ул.Пиротска.

"Св. Параскева" (1928 г.). Намира се до бул. Георги С. Раковски.

"Св. Петка Стара" (1241 г.) - до църквата "Св. Неделя".

Руската църква (1912-1914г.) - на ъгъла на ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител". Според легендата написано на листче желание, пуснато в криптата на църквата, ще се сбъдне.

Ротондата "Свети Георги" - намира се в двора на Президентството, един от най-старите действаши храмове в града. Прочетете историята на Ротондата.

Боянската църква. Намира се в квартал Бояна, филиал е на Националния исторически музей и е известна с отлично запазените си стенописи от различни периоди. Билети и работно време на Боянската църква вижте в сайта на музея. Прочетете повече за историята на Боянската църква.

Уебсайт: historymuseum.org/bg/filial/bojanska-cyrkva.

Народен театър "Иван Вазов"

Построен е в периода 1906-1907 г. по проект на архитектите от Виена Хелмер и Фелнер. Театърът е в барокое стил. През 1926-1929 г. е значително променен и реставриран, тъй като е пострадал при пожар. Това става благодарение на проф. Дюлфер от Дрезден. След 1970 г. театърът е отново преустроен окончателно и първоначалният му вид се възвръща само с няколко добавени скулптури. Намира се на ул. Дякон Игнатий 5, а паркът пред него е известен с фонтана и добре поддържаните си зелени площи, които привличат млади хора, улични музиканти и аматьори-шахматисти. 

Централен военен клуб

Построен е в периода 1895-1907 г. Той е една от културните икони на столицата. След освобождението в ателиетата на Военния клуб са работели Ярослав Вешин и Владимир Димитров - Майстора. Намира се на ъгъла на ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Българската академия на науките

Първоначално академията е основана под името Българско книжовно дружество (БКД). Това е станало в град Браила (Румъния) през 1869 г. Девет години по-късно дружеството е преместено в София и през 1911 г. е преименувано на Българска академия на науките. Намира се на бул. "Цар Освободител" до Народното събрание.

Народното събрание на Република България

Това е една от първите обществени сгради в София, която е построена след Освобождението. Проектът за нея е създаден от архитект Константин Йованович. През 1884 г. е поставен основният камък на сградата. Народното събрание се намира на площад „Народно събрание“ 2.

Софийски университет „Св. Климент Охридски“

То е най-старото висше учебно заведение в България. Открито е през 1888 г. Обучават се над 25 000 студенти. В университета има 16 факултета и 3 департамента. Ректоратът на СУ се намира на бул. "Цар Освободител" 15. При входа откъм бул. Цар Освободител е разположен експериментален театър Алма Алтер към университета. 

Националната художествена академия

Основана е през 1896 г. Сградата се намира на ул. „Шипка” 1.

Военната академия „Георги Стойков Раковски“

Академията е най-старото висше военно училище в България. Създадена е през 1912 г. Намира се на бул. "Евлоги Георгиев" 82. Отворен за посещения е паркът към академията - спокойно и малко посещавано зелено кътче в София. Вечер паркът се заключва. Оградата му е направена от оригинални щикове, които са били част от въоръжението на Българската армия. Лятно време в парка се провеждат театрални и оперни фестивали, които позволяват на публиката да гледа представления под звездите. 

Националната опера и балет

Културна институция за оперни и балетни изяви. Сградата е завършена през 1953 г. Намира се на бул. "Дондуков" 30. По време на Нощ на музеите и Нощ на театрите Операта обявява дни на отворените врати и организира обиколки с екскурзовод на залите и гримьорните. 

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Тя е най-голямата библиотека в страната. Открита е на 16 декември 1953 г. Намира се точно до Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Централните софийски хали

Представляват търговски комплекс, в който можете да намерите пресни плодове и зеленчуци, печива, заведения за хранене, дрехи, сувенири, козметика, банки. Сградата е построена в периода 1909-1911 г. и до днес функционира оригиналният й часовников механизъм (неговата история и самият механизъм можете да видите в дъното на Халите, на стълбите между първи и втори етаж). Намира се на бул. "Мария Луиза" до ул. "Екзарх Йосиф".

Съдебната палата

Най-големият граждански архитектурен паметник. Построен е в периода 1929-1940 г. Намира се в началото на булевард "Витоша".

Национален дворец на културата (НДК)

Сградата се използва главно за културни изяви - концерти, изложения, фестивали. Построена е е периода 1978-1981 г. Зала 1 е най-голямата в двореца и събира около 5000 души. НДК е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на пл. "България 1".

Къщи музеи в София 

Националният литературен музей обединява всички къщи музеи на знаменити български писатели и поети в София - къщата музей на Иван Вазов, къщата-музей на Пейо Яворов, къщата-музей на Пенчо и Петко Славейкови, къщата-музей на Никола Вапцаров, къщата-музей на Димитър Димов. Информация за билети и работно време на музеите, както и за дните им за безплатно посещение вижте на сайта на музея.

Уебсайт: nlmuseum.bg

Национална художествена галерия (НХГ)

В нея се съхраняват творби от най-големите български художници. Сградата, в която се помещава галерията, е някогашният царски дворец, чиято представителна част е изградена през 1879 г. от виенския архитект Рупелмайер и сполучливо пристроена към западната стена на съществуващия конак от XVI век, възстановен през 1873 г. Там е бил съден от турските власти Васил Левски. Национална художествена галерия се намира на ул. "Ген Гурко" 1. Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията.

Уебсайт: www.nationalartgallerybg.org 

Квадрат 500 

Квадрат 500 е галерия, която представя българско и чуждестранно изкуство от последните повече от сто години. Адрес: ул. "19 февруари" 1 (до площад Александър Невски). Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията.

Уебсайт: www.nationalartgallerybg.org

Музей на социалистическото изкуство

Намира се извън центъра, където са повечето забележителности, в близост до метростанция Г.М. Димитров. В музея са изложени на открито и закрито произведения на изкуството от епохата на комунизма, включително и червената звезда, която се е намирала на фасадата на Партийния дом. Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията. Адрес: Ул. "Лъчезар Станчев" 7.

Уебсайт: www.nationalartgallerybg.org

Националният етнографски музей при БАН

Експозицията в музея дава богата представа за бита, вкуса и отношението към етнокултурата на българите през годините. Намира се на ул. "Московска" 6А. Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията.

Уебсайт: iefem.bas.bg

Национален музей Земята и хората

Минераложкия музей притежава над двайсет хиляди образци от цял свят, сред които любопитни колекции като Гигантски минерали от Бразилия, Минерали на земята, Минерали на България и Скъпоценни и декоративни камъни. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. Намира се  на бул. „Черни връх“ 4.

Уебсайт: www.earthandman.org

Националният археологически институт с музей при БАН

Националният археологически музей е най-старият в България. В него са изложени невероятни находки, които свидетелстват за материалната култура от праисторическото време, античността, Ранното и Късното средновековие и др. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. Музеят се намира на ул. "Съборна" 2.

Уебсайт: www.naim.bg

Музей за история на София

Музеят за история на София представя миналото на столицата по увлекателен и атрактивен начин - чрез възстановка на неолитни жилища (открити в Слатина), възстановка на трамвай от миналия век, в който посетителите могат да се качат и да седнат, експонати като оригиналната златна каляска на цар Фердинанд и оригинални мебели и корони на царското семейство. Няколко интерактивни станции позволяват на посетителите да си представят как са изглеждали в миналото облеклото, емблематични софийски сгради, обзавеждането и други. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. 

Уебсайт: www.sofiahistorymuseum.bg

Национален политехнически музей

Това е единственият музей на науката, техниката и технологиите в България, който събира, съхранява, изучава и популяризира техническото културно наследство на българските земи. Вътре ще видите едни от първите колела в България, както и колело със соларен панел, изобретено от българин, стари уреди, които вече не са част от съвременните домакинства, космическа храна, произвеждана от българите, както и оригиналният телескоп на д-р Петър Берон, който е изобразен на банкнотата от 10 лева. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. Музеят се намира на ул. "Опълченска" 66.

Уебсайт: www.polytechnicsofia.com

Национален исторически музей

Националният исторически музей е безспорно най-богатият и посещаван музей, представящ българската история. В залите му ще се запознаете с експонати от най-дълбока древност по българските земи до интересни съвременни теми като българските експедиции в Антарктида. Намира се в квартал Бояна. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: historymuseum.org

Национален военноисторически музей

Националният военноисторически музей представя бойна техника, древни оръжия, история на българската армия по време на войните през последните 150 години. Бойните машини в двора на музея са любими на малките посетители на музея, както и на тези, които се интересуват от военно дело. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: www.militarymuseum.bg

Национален природонаучен музей при БАН

Националният природонаучен музей е разходка сред богатството на живата и неживата природа, както в България, така и по света. В залите му ще видите минерали, парче от Луната, препарирани животни и насекоми, уникални растения и много други. Музеят организира забавни занимания за деца (проверете на сайта му или позвънете за информация). Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: www.nmnhs.com

TechnoMagicLand – територия за любопитковци

За разлика от традиционните музеи, на територията на TechnoMagicLand се залага на двата най-модерни подхода в съвременното образование - учене чрез правене и учене чрез забавление. На над 1300 кв.м. площ са разположени близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии - т.нар. STEM области, които подготвят днешните деца за професиите на бъдещето. Центърът работи от 10 до 19 ч. всеки ден от седмицата без понеделник. Цените на билетите са 4 лв. за деца до 14 години и 7 лв. за всеки над тази възраст. Предвидени са и билети за групови посещения, като гостуванията на училищни класове са още по-достъпни.

Орлов мост

Построен е през 1891 г. над Перловската река. Името му идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. При този мост се пресичат бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Евлоги Георгиев“. Исторически Орлов мост се помни с факта, че тук са били посрещнати освободените български затворници от Диарбекир след Освобождението. 

Лъвов мост

Построен е през 1890 г. над Владайската река. Намира се на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Сливница".

Площад "Славейков"

Той е най-голямата книжарница на открито в София. Писателите Пенчо и Петко Славейкови (баща и син) имат свои скулптури на пейка на площада, която е любимо място за снимки на туристите. Тук се намира и Столична библиотека.

Софийски зоопарк

Зоологическата градина разполага с над 1800 обитатели от повече от 280 животински вида. Любими на посетителите са зоните с приматите, терариумът и аквариумът. На територията на зоопарка е забранено карането на ролери и колела. Намира се на ул. „Сребърна“ 1. Информация за работно време и специални събития вижте на сайта на зоопарка. 

Уебсайт: zoosofia.eu

Паркове и градини  в София
- Южен Парк
- Западен Парк
- Борисова градина
- Градска градина
- Северен Парк
- Заимов

Природен Парк Витоша

София е благословена да има висока планина само на 30 минути от центъра на града. По-голямата част от планината е защитена в Природен парк Витоша, като от всичките й страни са изградени туристически пътеки, хижи и заслони. До някои от по-високите части на планината се стига с градски транспорт (хижа Алеко, Златните мостове, Драгалевци, Бистрица, Железница). За информация за маршрути във Витоша, вижте сайта на природния парк. Вижте и нашите статии за Витоша.

Уебсайт: park-vitosha.org

Боянски водопад

Боянският водопад се намира във Витоша, близо до квартал Бояна в София. Той е най – високият в планината (около 15 м). Когато се топят снеговете напролет, е най-пълноводен. До него се стига след преход през планината от квартал Бояна. Има две маркирани пътеки, които започват малко над Боянската църква, като едната е по-кратка и по-стръмна, а другата - по-дълга и по-полегата. Открийте още 11 интересни водопада в България.

ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИИ ЗА ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ МЕСТА В И ОКОЛО СОФИЯ:

Будистката ступа край София

Дом на виното в София

Сердика и Средец - София през вековете

Манастири около София:

Бистришки манастир "Св.св. Йоаким и Анна"

Буховски манастир "Св. Мария Магдалена"

Искрецки манастир "Света Богородица"

Кремиковски манастир "Св. Георги Победоносец"

Елешнишки манастир "Света Богородица"

Драгалевски манастир "Успение Богородично"

Горнобогровски манастир "Св. великомъченик Георги Победоносец"

Горнобански манастир "Св.св. Кирил и Методий"

Германски манастир "Св. Иван Рилски"

Владайски манастир "Св. Петка"

Сеславски манастир "Св. Георги Мирликийски"

Пасарелски манастир "Св. апостоли Петър и Павел"

Обрадовски манастир "Св. Мина"

Разбоишки манастир "Св. Троица"

Кокалянски манастир "Св. Архангел Михаил"

Кладнишки манастир "Св. Николай Мирликийски"

Илиенски манастир "Св. Пророк Илия"

Забележителности около София

Избрани оферти