Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - София

Църквата  "Света София"

Емблематичната тухлена сграда е всъщност причина за името на града и е посветена на Света София. Изградена е върху стари църкви от IV век. През Средновековието забележителната сграда е бил използвана като градска съборна църква, а по време на османската власт вече е превръната в джамия. Куполът й е висок 19 метра. Любопитен факт е, че църквата няма камбанария, а камбаната й е закачена в клоните на дърво малко встрани от главния вход. Под съвременната църква се намират Катакомбите на Света София, където можете да се разходите сред лабиринта от саркофази и гробни съоръжения от източния некропол на античния град Сердика. Информация за билети и работно време на катакомбите на Света София вижте на сайта. Адрес: Ул. Париж 1. Прочетете повече за историята на църквата Света София.

Уебсайт: www.sofiahistorymuseum.bg/bg/filiali/bazilika-sveta-sofia

Храм-паметник  "Св. Александър Невски"

Построен е в периода 1904-1912 г. в знак на признателност на българския народ към делото на руските войски през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Посветен е на свети Александър Невски, патрона на руския император Александър II (Цар Освободител). Над входа на храма има мозаичен портрет на свети Александър Невски, дело на художника Антон Митов. Камбанарията има 12 камбани с изображения, които са излети в Москва. Най-голямата камбана тежи приблизително 12 тона, а най-малката 10 килограма. В криптата на храм-паметника има музей, филиал на Националната художествена галерия, който проследява историята на християнското изкуство. Информация за работно време и билети за експозиция Християнско изкуство вижте тук: www.nationalartgallerybg.org. Адрес: Пл. Александър Невски

Църквата  "Св. Петка Самарджийска"

Намира се в центъра на София. Тя е от XV век и контрастира на съвременния облик на столицата. Полувкопана е в земята, тъй като по време на турското робство нее било позволено християнска жърква да бъде по-висока от "мюсюлманин на кон". Адрес: до ЦУМ, на нивото на метростанция Сердика

Други посещавани църкви в София са:

"Св. Неделя" - катедрала на  Софийската митрополия. Построена е в периода 1856-1863 г. Намира се на едноименния площад Света Неделя.

"Св. Седмочисленици". Построена е през 1903 г. и се намира до ул. "Граф Игнатиев" (близо до площад Славейков).

"Св. Николай Софийски". Построена е през 1900 г. Намира се на ъгъла на ул. Опълченска и ул.Пиротска.

"Св. Параскева" (1928 г.). Намира се до бул. Георги С. Раковски.

"Св. Петка Стара" (1241 г.) - до църквата "Св. Неделя".

Руската църква (1912-1914г.) - на ъгъла на ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител". Според легендата написано на листче желание, пуснато в криптата на църквата, ще се сбъдне.

Ротондата "Свети Георги" - намира се в двора на Президентството, един от най-старите действаши храмове в града. Прочетете историята на Ротондата.

Боянската църква. Намира се в квартал Бояна, филиал е на Националния исторически музей и е известна с отлично запазените си стенописи от различни периоди. Билети и работно време на Боянската църква вижте в сайта на музея. Прочетете повече за историята на Боянската църква.

Уебсайт: historymuseum.org/bg/filial/bojanska-cyrkva.

Народен театър "Иван Вазов"

Построен е в периода 1906-1907 г. по проект на архитектите от Виена Хелмер и Фелнер. Театърът е в барокое стил. През 1926-1929 г. е значително променен и реставриран, тъй като е пострадал при пожар. Това става благодарение на проф. Дюлфер от Дрезден. След 1970 г. театърът е отново преустроен окончателно и първоначалният му вид се възвръща само с няколко добавени скулптури. Намира се на ул. Дякон Игнатий 5, а паркът пред него е известен с фонтана и добре поддържаните си зелени площи, които привличат млади хора, улични музиканти и аматьори-шахматисти. 

Централен военен клуб

Построен е в периода 1895-1907 г. Той е една от културните икони на столицата. След освобождението в ателиетата на Военния клуб са работели Ярослав Вешин и Владимир Димитров - Майстора. Намира се на ъгъла на ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Българската академия на науките

Първоначално академията е основана под името Българско книжовно дружество (БКД). Това е станало в град Браила (Румъния) през 1869 г. Девет години по-късно дружеството е преместено в София и през 1911 г. е преименувано на Българска академия на науките. Намира се на бул. "Цар Освободител" до Народното събрание.

Народното събрание на Република България

Това е една от първите обществени сгради в София, която е построена след Освобождението. Проектът за нея е създаден от архитект Константин Йованович. През 1884 г. е поставен основният камък на сградата. Народното събрание се намира на площад „Народно събрание“ 2.

Софийски университет „Св. Климент Охридски“

То е най-старото висше учебно заведение в България. Открито е през 1888 г. Обучават се над 25 000 студенти. В университета има 16 факултета и 3 департамента. Ректоратът на СУ се намира на бул. "Цар Освободител" 15. При входа откъм бул. Цар Освободител е разположен експериментален театър Алма Алтер към университета. 

Националната художествена академия

Основана е през 1896 г. Сградата се намира на ул. „Шипка” 1.

Военната академия „Георги Стойков Раковски“

Академията е най-старото висше военно училище в България. Създадена е през 1912 г. Намира се на бул. "Евлоги Георгиев" 82. Отворен за посещения е паркът към академията - спокойно и малко посещавано зелено кътче в София. Вечер паркът се заключва. Оградата му е направена от оригинални щикове, които са били част от въоръжението на Българската армия. Лятно време в парка се провеждат театрални и оперни фестивали, които позволяват на публиката да гледа представления под звездите. 

Националната опера и балет

Културна институция за оперни и балетни изяви. Сградата е завършена през 1953 г. Намира се на бул. "Дондуков" 30. По време на Нощ на музеите и Нощ на театрите Операта обявява дни на отворените врати и организира обиколки с екскурзовод на залите и гримьорните. 

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Тя е най-голямата библиотека в страната. Открита е на 16 декември 1953 г. Намира се точно до Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Централните софийски хали

Представляват търговски комплекс, в който можете да намерите пресни плодове и зеленчуци, печива, заведения за хранене, дрехи, сувенири, козметика, банки. Сградата е построена в периода 1909-1911 г. и до днес функционира оригиналният й часовников механизъм (неговата история и самият механизъм можете да видите в дъното на Халите, на стълбите между първи и втори етаж). Намира се на бул. "Мария Луиза" до ул. "Екзарх Йосиф".

Съдебната палата

Най-големият граждански архитектурен паметник. Построен е в периода 1929-1940 г. Намира се в началото на булевард "Витоша".

Национален дворец на културата (НДК)

Сградата се използва главно за културни изяви - концерти, изложения, фестивали. Построена е е периода 1978-1981 г. Зала 1 е най-голямата в двореца и събира около 5000 души. НДК е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на пл. "България 1".

Къщи музеи в София 

Националният литературен музей обединява всички къщи музеи на знаменити български писатели и поети в София - къщата музей на Иван Вазов, къщата-музей на Пейо Яворов, къщата-музей на Пенчо и Петко Славейкови, къщата-музей на Никола Вапцаров, къщата-музей на Димитър Димов. Информация за билети и работно време на музеите, както и за дните им за безплатно посещение вижте на сайта на музея.

Уебсайт: nlmuseum.bg

Национална художествена галерия (НХГ)

В нея се съхраняват творби от най-големите български художници. Сградата, в която се помещава галерията, е някогашният царски дворец, чиято представителна част е изградена през 1879 г. от виенския архитект Рупелмайер и сполучливо пристроена към западната стена на съществуващия конак от XVI век, възстановен през 1873 г. Там е бил съден от турските власти Васил Левски. Национална художествена галерия се намира на ул. "Ген Гурко" 1. Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията.

Уебсайт: www.nationalartgallerybg.org 

Квадрат 500 

Квадрат 500 е галерия, която представя българско и чуждестранно изкуство от последните повече от сто години. Адрес: ул. "19 февруари" 1 (до площад Александър Невски). Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията.

Уебсайт: www.nationalartgallerybg.org

Музей на социалистическото изкуство

Намира се извън центъра, където са повечето забележителности, в близост до метростанция Г.М. Димитров. В музея са изложени на открито и закрито произведения на изкуството от епохата на комунизма, включително и червената звезда, която се е намирала на фасадата на Партийния дом. Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията. Адрес: Ул. "Лъчезар Станчев" 7.

Уебсайт: www.nationalartgallerybg.org

Националният етнографски музей при БАН

Експозицията в музея дава богата представа за бита, вкуса и отношението към етнокултурата на българите през годините. Намира се на ул. "Московска" 6А. Информация за билети и работно време вижте в сайта на галерията.

Уебсайт: iefem.bas.bg

Национален музей Земята и хората

Минераложкия музей притежава над двайсет хиляди образци от цял свят, сред които любопитни колекции като Гигантски минерали от Бразилия, Минерали на земята, Минерали на България и Скъпоценни и декоративни камъни. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. Намира се  на бул. „Черни връх“ 4.

Уебсайт: www.earthandman.org

Националният археологически институт с музей при БАН

Националният археологически музей е най-старият в България. В него са изложени невероятни находки, които свидетелстват за материалната култура от праисторическото време, античността, Ранното и Късното средновековие и др. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. Музеят се намира на ул. "Съборна" 2.

Уебсайт: www.naim.bg

Музей за история на София

Музеят за история на София представя миналото на столицата по увлекателен и атрактивен начин - чрез възстановка на неолитни жилища (открити в Слатина), възстановка на трамвай от миналия век, в който посетителите могат да се качат и да седнат, експонати като оригиналната златна каляска на цар Фердинанд и оригинални мебели и корони на царското семейство. Няколко интерактивни станции позволяват на посетителите да си представят как са изглеждали в миналото облеклото, емблематични софийски сгради, обзавеждането и други. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. 

Уебсайт: www.sofiahistorymuseum.bg

Национален политехнически музей

Това е единственият музей на науката, техниката и технологиите в България, който събира, съхранява, изучава и популяризира техническото културно наследство на българските земи. Вътре ще видите едни от първите колела в България, както и колело със соларен панел, изобретено от българин, стари уреди, които вече не са част от съвременните домакинства, космическа храна, произвеждана от българите, както и оригиналният телескоп на д-р Петър Берон, който е изобразен на банкнотата от 10 лева. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея. Музеят се намира на ул. "Опълченска" 66.

Уебсайт: www.polytechnicsofia.com

Национален исторически музей

Националният исторически музей е безспорно най-богатият и посещаван музей, представящ българската история. В залите му ще се запознаете с експонати от най-дълбока древност по българските земи до интересни съвременни теми като българските експедиции в Антарктида. Намира се в квартал Бояна. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: historymuseum.org

Национален военноисторически музей

Националният военноисторически музей представя бойна техника, древни оръжия, история на българската армия по време на войните през последните 150 години. Бойните машини в двора на музея са любими на малките посетители на музея, както и на тези, които се интересуват от военно дело. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: www.militarymuseum.bg

Национален природонаучен музей при БАН

Националният природонаучен музей е разходка сред богатството на живата и неживата природа, както в България, така и по света. В залите му ще видите минерали, парче от Луната, препарирани животни и насекоми, уникални растения и много други. Музеят организира забавни занимания за деца (проверете на сайта му или позвънете за информация). Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: www.nmnhs.com

TechnoMagicLand – територия за любопитковци

За разлика от традиционните музеи, на територията на TechnoMagicLand се залага на двата най-модерни подхода в съвременното образование - учене чрез правене и учене чрез забавление. На над 1300 кв.м. площ са разположени близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии - т.нар. STEM области, които подготвят днешните деца за професиите на бъдещето. Центърът работи от 10 до 19 ч. всеки ден от седмицата без понеделник. Цените на билетите са 4 лв. за деца до 14 години и 7 лв. за всеки над тази възраст. Предвидени са и билети за групови посещения, като гостуванията на училищни класове са още по-достъпни.

Орлов мост

Построен е през 1891 г. над Перловската река. Името му идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. При този мост се пресичат бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Евлоги Георгиев“. Исторически Орлов мост се помни с факта, че тук са били посрещнати освободените български затворници от Диарбекир след Освобождението. 

Лъвов мост

Построен е през 1890 г. над Владайската река. Намира се на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Сливница".

Площад "Славейков"

Той е най-голямата книжарница на открито в София. Писателите Пенчо и Петко Славейкови (баща и син) имат свои скулптури на пейка на площада, която е любимо място за снимки на туристите. Тук се намира и Столична библиотека.

Софийски зоопарк

Зоологическата градина разполага с над 1800 обитатели от повече от 280 животински вида. Любими на посетителите са зоните с приматите, терариумът и аквариумът. На територията на зоопарка е забранено карането на ролери и колела. Намира се на ул. „Сребърна“ 1. Информация за работно време и специални събития вижте на сайта на зоопарка. 

Уебсайт: zoosofia.eu

Паркове и градини  в София
- Южен Парк
- Западен Парк
- Борисова градина
- Градска градина
- Северен Парк
- Заимов

Природен Парк Витоша

София е благословена да има висока планина само на 30 минути от центъра на града. По-голямата част от планината е защитена в Природен парк Витоша, като от всичките й страни са изградени туристически пътеки, хижи и заслони. До някои от по-високите части на планината се стига с градски транспорт (хижа Алеко, Златните мостове, Драгалевци, Бистрица, Железница). За информация за маршрути във Витоша, вижте сайта на природния парк. Вижте и нашите статии за Витоша.

Уебсайт: park-vitosha.org

Боянски водопад

Боянският водопад се намира във Витоша, близо до квартал Бояна в София. Той е най – високият в планината (около 15 м). Когато се топят снеговете напролет, е най-пълноводен. До него се стига след преход през планината от квартал Бояна. Има две маркирани пътеки, които започват малко над Боянската църква, като едната е по-кратка и по-стръмна, а другата - по-дълга и по-полегата. Открийте още 11 интересни водопада в България.

ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИИ ЗА ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ МЕСТА В И ОКОЛО СОФИЯ:

Будистката ступа край София

Дом на виното в София

Сердика и Средец - София през вековете

Манастири около София:

Бистришки манастир "Св.св. Йоаким и Анна"

Буховски манастир "Св. Мария Магдалена"

Искрецки манастир "Света Богородица"

Кремиковски манастир "Св. Георги Победоносец"

Елешнишки манастир "Света Богородица"

Драгалевски манастир "Успение Богородично"

Горнобогровски манастир "Св. великомъченик Георги Победоносец"

Горнобански манастир "Св.св. Кирил и Методий"

Германски манастир "Св. Иван Рилски"

Владайски манастир "Св. Петка"

Сеславски манастир "Св. Георги Мирликийски"

Пасарелски манастир "Св. апостоли Петър и Павел"

Обрадовски манастир "Св. Мина"

Разбоишки манастир "Св. Троица"

Кокалянски манастир "Св. Архангел Михаил"

Кладнишки манастир "Св. Николай Мирликийски"

Илиенски манастир "Св. Пророк Илия"

Забележителности около София
Свързани Пътеписи за София