Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Созопол

Град Созопол е едно  забележително място. Тук ухае на старинност и култура. В града могат да се видят сгради от различни епохи.

Археологическият музей и Картинната галерия са сред най-посещаваните места от туристите.  Инртересни за разглеждане са старинните църкви “Св. Зосим” и “Св. Богородица”.

Околностите на града не са по-малко интересни.  Над Созопол се намира връх  Бакърлъка, наблизо е и прочутият Змийски остров, а на 20 км на юг  туристите могат да се полюбуват на устието на река Ропотамо.

Археологическият музей в морския град се намира в сграда, предоставена от Светия Синод през 1961 година. Там се помещават   древни археологически експонати - находки от периода от 5 в. пр. Хр. до 17-ти век.  Могат да се видят и експонати на  християнското изкуство между 17-ти и 19-ти век.

Една от забележителностите  на Созопол е остров Свети Иван, който се намира на 910 м от града. Тук туристите могат да се насладят на прекрасна природа, да наблюдават различни видове защитени птици, както и архитектурни и исторически паметници на културата.

Храмът “Св. Богородица Калеоса” датира още от времето на приемането на християнската религия, а има и  построена втора църква “Св. Йоан Продром”. Манастир “Св. Иван предтеча и Кръстител”   пък е едно от книжовните средища по време на османското робство.

Архитектурният и археологически резерват Старинен Созопол е обявен за музей. Обликът на резервата оформят около 180 къщи от средата на 18-ти и началото на 19-ти век.

В района на Бакърлъка се намират тракийските крепости, които опасват  като дъга полетата и ниските хълмове около Созопол.  Те са изградени още през 13-12-ти в. пр. н.е.
По височините на Меден рид се намират тракийски надгробни могили - следи от погребални ритуали на траките.  Древни некрополи се намират  в античната Аполония Понтика, в местността “Харманите” и “Буджака”.

Средновековен Созопол е ограден с крепостна стена и кули, строени по времето на император Анастасий около 511 година.  От тези защитни съоръжения са запазени значителни фрагменти.

Църквата “Св. Богородица” датира от 15-ти век и е трикорабна едноапсидна псевдобазилика и е обявена за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО.  
Днес в града съществуват две действащи църкви - най-голямата - “Св. Георги”, която датира от 19-ти век и “Св. Зосим”, изградена през 1857 година.

Средновековните църкви в Созопол са разрушени от османските турци, а на тяхно място са издигнати малки параклиси - около 20 на брой.    
 

Забележителности около Созопол
Свързани Пътеписи за Созопол