Транспорт - Стокхолм

Летища

Стокхолм има четири летища и всички имат добра връзка с центъра на града, и с останалата част от страната. Стокхолм Арланда (летищен код ARN) е най-голямото летище в Швеция и едно от най-благоприятните в света от гледна точка на вредните емисии. Разположено е на 42 км северно от града.

Уебсайт: www.arlanda.se

Лесно е да стигнете до града чрез Арланда жп експреса (www.arlandaexpress.com), като си купите билет от информационните гишета на летището или автоматите за билети. Цената на еднопосочно пътуване е 260 крони, а на двупосочно - 490 крони. Има намаления за деца, пенсионери и младежи до 26 години.

Друг вариант са летищните автобуси, като цената на еднопосочен билет е около 90 крони. (Уебсайт: www.flygbussarna.se). Можете и да резервирате бусче (това се прави по телефона или онлайн), ако се намирате в северните или западните части на Стокхолм. Пътуването ви ще бъде заедно с други пътници, а плащането се прави при резервацията или на слизане от минибуса (www.supershuttle.se).

Такси от летището до центъра на града ще ви излезе между 450 и 520 крони.

Също така има и полети до Stockholm-Skavsta, Stockholm-Bromma и Stockholm-Vаsterаs. От летище Skavsta, което се използва от нискобюджетните авиокомпании, до Стокхолм са около 100 км. За да се придвижите дотам, вземете директния автобус до центъра на Стокхолм (Уебсайт: www.flygbussarna.se). Цената на еднопосочен билет е 119 крони, има отстъпки за пенсионери и деца.

Обществен транспорт

Транспортът в Стокхолм е ефективен, удобен и сигурен. Освен това жителите предпазват и красивата си природа. Много от градските автобуси се движат с безвредни горива, като например етанол. Транспортът в Стокхолм – SL, се осъществява от автобуси, метро, монорелсови влакове, трамваи, както и от фериботи до околностите на града.

Най-лесно може да се предвижвате с метрото (Тunnelbana, T-bana). То е наричано най-дългата художествена изложба в света, защото много от станциите са украсени от различни художници. Движи се от 5:00 до 1:00 през делничните дни и 24 часа през уикендите. Градът е разделен на три зони, а зоновите билети са валидни за множество пътувания в рамките на един час.

Билети може да си купите от SL център, пропускателните пунктове в метрото, Pressbyra магазини или чрез SMS. Не може да плащате в брой в самите автобуси. На повечето спирки има машини за билети, които приемат и монети, и карти. Билет за перфориране е добър избор, ако няма да пътувате много. Иначе има 1-3 дневни карти или 7 дневни. С тях може да пътувате във всички зони.

Уебсайт: www.sl.se

Карта Стокхолм

Тази карта ви дава право на достъп до 80 музея и забележителности, и безплатен тур с корабче, както и свободно пътуване с обществения транспорт. Изберете си 24, 48 или 72-часова карта – която ви е най-удобна. Може да си я купите в туристическите центрове в Стокхолм, в Центъра за посетители Арланда или в интернет на: www.stockholmtown.com.

Влакове

Централната гара на Стокхолм се намира в центъра на града и служи за спирка както на крайградските, така и на влаковете на дълги разстояния. Главната жп компания в Швеция SJ има система за планиране на пътуването и купуване на билети онлайн: www.sj.se. Гарата е свързана с T-Centralen, главната спирка на метрото, и главната автогара - Cityterminalen.

Автобуси

Централната автогара е директно свързана с централната жп гара. Оттам потеглят автобуси за цяла Швеция и Европа. 

Уебсайт: www.cityterminalen.com

Таксита

Пътуването с такси в Стокхолм е лесно и удобно, и има много компании, от които да си избирате. Лицензираните таксита с апарати винаги имат жълт идентификационен номер. Тарифите се различават широко според времето от деня и все пак не трябва да излиза повече от 300 крони за 10 км. Големите таксиметрови компании имат фиксирана цена за пътуването от и до летище Арланда, варираща между 450 – 500 крони. Винаги питайте шофьора, преди пътуването. Повечето големи компании имат стоянки на всички летища. Много таксита се движат с екологично чистия етанол.

 Taxi Stockholm
Тел: +46 (0)8 150000

Taxi 020
Тел: +46 (0)20 20 20 20

Taxi Kurir
Тел: +46 (0)8 30 00 00

Taxi Transfer
Тел: +46 (0)20 35 00 00

Воден транспорт

В Стокхолм се движат два ферибота, на които можете да се качвате и слизате по всяко време, като цената на дневен билет и за двата е около 10 евро. Имат осем спирки, сред които Васа музей, Гамла Стан, Скансен и др. (Уебсайт: www.stromma.se)

Може би най-евтиният начин да се придвижите в района на Стокхолм, са круизите (kryssning). В делнични дни и извън силния сезон (при условие, че резервирате рано или в последния момент) може да намерите 4-местна кабина за двупосочно пътуване за общо 80 крони. 

Уебсайтове на круизни/фериботни компании: www.tallinksilja.comwww.vikingline.fiwww.birka.se

Забележителности около Стокхолм