Заведения - Стокхолм

Хранене

През последните години Стокхолм бе популяризиран в медиите като един от най-вълнуващите кулинарни центрове както на европейско, така и на световно ниво. Независимо дали искате изискани интернационални ястия, традиционна стокхолмска кухня, храна от различни точки на земното кълбо или класически бистра с нормални цени, изборът е впечатляващ. Разнообразието от модерни гурме ресторанти е смайващо. През последната година цели девет ресторанта в града бяха удостоени със звездите на Мишлен. Ако искате наистина иновативно кулинарно приключение има много места, които си струва да посетите.

Ресторанти

ПЪРВОКЛАСНИ

Esperanto

Описват го като „романтично, сюрреалистично, с докосване на естествени елементи”. В изданието за 2009 г. на „Белия гид”, уважаван шведски гид за ресторанти, "Есперанто" бе класиран сред един от най-добрите. Както името подсказва, тук намират отражение готварски традиции от целия свят. В една статия пише; „Зрелищно развлечение с тирета от хумор и упадък. Не ви ли звучи съблазнително, а?”

Адрес: Kungstensgatan 2

Тел: +46 (0)8 696 23 23

Уебсайт: www.esperantorestaurant.se

Fredsgatan 12 (F12)

Модерна класика, която е сред топ ресторантите в града. Намира се до водата и Парламента, и министерствата. Гостите му са въодушевени политици, финансисти, интелигенти и разбира се чревоугодници. Акцентът е върху иновативната международна кухня с необикновени подправки. Комбинациите гарантират изненади за всички.

Уебсайт: www.f12.se

Lux Stockholm

Според Белия Гид това е топ ресторантът в Швеция – като се има предвид цялостното преживяване. Тук сервират съвременни шведски и интернационални ястия с местни съставки. Мястото е изключително, особено през лятото, когато отварят вратите към езерото Malaren.

Уебсайт: www.luxstockholm.se

Mathias Dahlgren

През 2007, един от най-титулуваните готвачи в Швеция отвори свой ресторант на великолепно място – в Гранд Хотела, с гледка към Кралския дворец. Mathias Dahlgren е награждаван с три звезди от Мишлен, две от Мацален (Вечерната зала) и една от Матбарен (Бар за храна). През 2009 г. този ресторант бе обявен за най-добрия. Кухнята на Далгрен изведе шведските съставки и кулинарна култура до нов връх. Наистина приятно място – и от към храна, и от към обстановка.

Уебсайт: www.mdghs.se

Leijontornet 

Елегантен ресторант в подземие в Стария град, намиращо се под крепост от XIII в. Амбициозната цел на кухнята тук е да развие нов шведски стил, базиран на реинтерпретацията на класическите теми, комбинирани с повече или по-малко познати подправки от шведския свят. В менюто има и средновековни елементи, поднесени по съвременен начин.

Уебсайт: www.leijontornet.se

Operakallaren

Класика. Най-известната трапезария в Швеция, в същата сграда като Кралската шведска опера. Великолепна обстановка с гледки към водата пред Кралския дворец от терасата. Вечеряйте с първокласни интернационални деликатеси, представени с подчертано съвременен стил. Тук е и легендарната винена изба Nobis.

Уебсайт: www.operakallaren.se

Grill

Огромно разнообразие на съставки и много различни техники за печене, взети от петте континента. Интериорът е игрив и интересен – накратко казано са вместени девет различни стила – от ловна хижа до Версай.

Уебсайт: www.grill.se

Astermalms saluhall

Великолепен магазин за храна от 80-те години на XIX в., в който рафтовете са изпълнени с най-доброто. Там има и много ресторанти и кафенета, където може да пробвате традиционни шведски деликатеси. Отворено е само по обяд и следобед. Страхотно място е и за разглеждане.

Уебсайт: www.ostermalmshallen.se

ЗАВЕДЕНИЯ СЪС СРЕДНИ ЦЕНИ

Caffе Nero

Италиански ресторант, където сервират щедри порции в модерна обстановка. Управлява се от италианци, което е видно от качеството и страстта, с която го правят. Отлични съставки и изключителна паста.

Уебсайт: www.caffenero.se

SystrarnaLundberg

Много известен ресторант и бар на Rаrstrandsgatan, търговска улица в квартал Vasastan. Щедро обслужване и добри цени.

Уебсайт:  www.systrarnalundberg.se

Kvarnen

Легендарен ресторант и бар със стогодишна история, в стария квартал на сините обръчи Sаdermalm. Насладете се на добре приготвени класически шведски ястия, поднесени в красива обстановка с високи тавани.

Уебсайт: www.kvarnen.com

Blа Porten

Класическа дестинация за жителите на Стокхолм, когато се разхождат през уикенда или са на посещение в музея на остров Дюгарден. Приятен старинен интериор и спокойна градина. Изкушаващи сладкиши и обедни ястия със средиземноморски привкус.

Уебсайт: www.blaporten.com

Кафенета

Да отидете за по „fika” е типично шведско занимание. Въпреки че не може да се преведе, в общи линии означава да се срещнете за по кафе и парче пай. Когато става въпрос за печени сладки, шведите имат много развита култура. Навсякъде из Стокхолм е пълно с кафенета и пекарни, блестящи с атмосфера, характер и качество, както в традиционен, така и в съвременен стил.

Барове и нощен живот

Коктейл в стилна интернационална атмосфера. Нещо ледено студено или парещо горещо. Рок или джаз. Класическо или съвременно. Комерсиално или индивидуално. Огромния избор на клубове предлага по нещо за всеки вкус. 

Забележителности около Стокхолм