Троян

За града

Оферти

Статии

Троян / Troqn

Троян (Troyan)се намира в Северна България, разпростира се на двата бряга на река Бели Осъм в подножието на Троянския балкан. Археологически разкопки свидетелстват, че този район е бил населен още през палеолита. Днешният град Троян е създаден през 15 век. Троян е известен с уникални произведения на изкуството и художествени творби на народните занаятчии. Интересни забележителности са: Архитектурен комплекс "Нунки", Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, Природонаучен музей, Троянски манастир "Успение Богородично", Църква "Св. Параскева". Ежегодно в града се провежда Празник на сливата и сливовата ракия. В близост до Троян е Национален парк „Централен Балкан“, където се намират природните резервати: Козя стена, Стенето, Северен Джендем. Интерес представляват и Курортно-туристическият комплекс „Беклемето” и скалният свод “Крали Маркова дупка”. На 12 км. от Троян се намира с. Орешак, където всяка година се провежда панаир-изложба на народните художествени занаяти. На 18 км. от града се намира с. Шипково, известно с минералните си извори. На 30 км. от града се намира язовир Доспат, прекрасно място за отдих и почивка. София - Троян - 163 км. Пловдив - Троян - 124 км. Варна - Троян - 323 км.

Транспорт

Троян  се намира  на 180 км. североизточно от София. С останалата част от България го свързват редовни  автобусни и железопътни линии.

Троян се свързва с централната  ЖП мрежа на България чрез гара Левски, където се налага прекачване. Бързи влакове София-Троян с едно прекачване на гара Левски потеглят от Централна гара София.

Редовни  са автобусните връзки със София, Плевен, Ловеч, Червен бряг, Велико Търново, Габрово, Севлиево, Пловдив и Карлово,  както и с почти всички по-малки селища в района. Има и частна автобусна линия до София.  Автогарата се намира в източната част на града, на десния бряг на Бели Вит, недалеч от жп гарата. Вътрешният транспорт в града е уреден с редовни градски автобусни линии.
                                                                 

Забележителности

Освен с прекрасната ви природа, Троян е място с  много природни, архитектурни и исторически забележителности.  Тук през възрожденско време занаятчийството е било в голям разцвет, строяли са се уникални сгради, които днес са архитектурно и историческо наследство за всички българи.

В града има  архитектурни комплекси, които  предизвикват любопитството и интереса на всеки посетител :  архитектурният ансамбъл около къщата на Власи Власковскакто и ансамбъъла  до Марковския мост. Стари къщи има и в махалите Дрянска и Попишка.


Археологически разкопки свидетелстват, че този район е бил населен още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени много керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.

Троян възниква през 15 век като попътно селище в началото на Троянския проход. Името си получава от древноримския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море още през 1 - 2 век от н.е.

В началото на турското иго тук се заселват българи от Дунавската хълмиста равнина, Чипровско, Берковско, Разложко и Охридско. През първата половина на 19 век в Троян процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството, което постепенно създава уникалната и до днес Троянска керамична школа.

През 1868 г. Троян е обявен за град. През 1871 г. Левски основава революционен комитет в града. През 1877 г. градът  е опожарен от отстъпващите турски войски. През 1911 г. светва първата електрическа крушка и Троян става третият електрифициран град в България, след София и Пловдив.

В района на Троян се намират природните резервати Козя стена, Стенето и Северен Джендем. Те са част от Национален парк  “Централен Балкан”“, известен със своята уникална растителност и животински свят.

В резервата Северен Джендем  се намират около 30 водопада с височина над 20 м. Релефът е силно разчленен и богат на скални форми, които често са труднопроходими.

Резерватът Стенето обхваща цялото горно течение на река Черни Осъм . Районът е богат на пещери, които са недостатъчно проучени. В резервата могат да се видят и скални образувания с фантастична форма. Интересно карстово образувание е скалният свод “Крали Маркова дупка”, в близост до хижа Амбарица.

Козя стена е най-малкият резерват в парка, създаден с цел опазване на ендемичния вид старопланинския еделвайс , на вековни букови и буково-елови гори. На територията му се намират уникални скални формации, обитавани от много видове грабливи птици.

Местността Белемето  е в началото на Троянския проход , на 1320 м. надморска височина, с хубави поляни и широколистни гори. Там е построено едноименно туристическо селище, чието изграждане започва през 1962 г. по специален план. Беклемето предлага чудесни условия за зимен туризъм. В непосредствена близост се намира най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания.

Троянският манастир "Успение Богородично" , на 10 км от града,  е  трети по големина в България.

Интерес предизвиква и храмът "Света Параскева", който е бил построен през 1835 г. През 1871 г. храма  е посетен от Дякон Игнатий /Ллевски/ , където той взима участие  в богоусложенивто, като го оглася с  чудния си глас.

Архитектурен комплекс "Нунки" - с реставрирани къщи в типичен за района възрожденски стил,   също  трябва непременно да се види  от туристите..

В града се намират и множество музеи : Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства — уникален за страната музей, който се намира в центъра на Троян. Най-старите експонати са от 10-9 век пр.н.е. - предмети от тракийски могилен некропол, открит до Троян. В музея се съхранява и уникален макет на троянската занаятчийска чаршия от 19 век; автентична грънчарска и бъкличарска работилница от същото време.

Природонаучен музей в с. Черни Осъм е  уникален за страната. В трите му зали са експонирани 700 представители на флората и фауната на Централна Стара планина.

На около 30 км от Троян се намира язовир Сопот, който предлага чудесни възможности за любителите на риболова. Язовирът е чудесно място и за водни спортове, плаж и отдих.

На 12 км от Троян и на 2 км от Троянския манастир се намира село Орешак. Всяка година в селцето се провежда панаир-изложба на народните художествени занаяти.
На 18 км западно от Троян, по пътя за Тетевен се намира и село Шипково, което е балнеолечебен курорт с открит минерален басейн и плаж. Минералната вода на Шипково е с 52 градуса по целзий и се използва, както за лечение, така и за консумация.
 

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян
Музеят се помещава в първата сграда от Следосвобождението в град Троян от 1881 година. През 1924 година е започнато музейното дело в града. Основоположник е учителят краевед Власи Илиев Лингорски. Той е автор на първата история на града. В музея  са показани дървообработващите и металообработващите занаяти, на тъкачеството, резбата и иконописта. Троянската битова керамика е едно от най-интересните неща в музея. Експонираната автентична грънчарска работилница проследява производството на глинени съдове в рамките на няколко столетия. През 1970 година е открита експозицията "Възраждане". Тя е уредена в реставрираната сграда на турския конак, вдигната през 1868 година благодарение на Тотю Михов за нуждите на турската администрация. Експозицията поставя акценти като: макетите на Взаимного училище, на "Жълтото" училище, на църквата "Св. Параскева", на хана на В. Спасов, където е създаден Троянският революционен комитет и други. През 2003 година Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян изгради нови съвременни фондохранилища за многобройните си колекции. В 11 помещения се съхраняват фондовете: "Керамика", "Народни художествени тъкани и облекла", "Изобразително и приложно изкуство", "Художествено дървообработване", "Градска къща".
Адрес: Троян, 5600, пл. „Възраждане" 1
Телефон за връзка: (0670) 62062 - директор; (0670) 62063 - уредници
E-mail: mnhzpi_troyan@abv.bg
Website: http://www.troyanmuseum.com/about.html


Къща музей на Иван Хаджийски
Иван Хаджийски е български публицист, социален психолог-марксист. Той е роден през 1907 година в град Троян в бедно занаятчийско семейство. Той е родоначалник на социалнопсихологическата школа в България. Само за 10 години той написва 4 книги, както и 20 статии. На 4 октомври 1944 г. Иван Хаджийски загива като разузнавач[5] на кота 807 на връх Висока чука. Къщата музей е обновена и модернизирана през 2007 година по случай 100- годишнината от рождението на Иван Хаджийски. В нея са представени предмети от бита на видния българин, разказва се за него и делата му.  На първия етаж се помещава кафе-клуб, а на втория етаж работят уредниците на музея.
Адрес: на главната учлица на град Троян.

Художествена галерия "Серякова къща"
Художествената галерия "Серякова къща" в град Троян се помещава в родната къща на Ботевия четник, Георги Серяков, който загива през 1876 година на Милин Камък във Врачанския Балкан. През 1991 година сградата е дадена на Дружеството на троянските художници, които могат да я ползват като тяхно средище и художествена галерия. Къщата е паметник на културата от местно значение. Тя разполага с 5 изложбени зали. В тях се представят художествени творби, организират се творчески срещи, концерти и други. Художествена галерия "Серякова къща" е единствената галерия в град Троян.
Адрес: ул. Ангел Кънчев 6
Телефон за връзка: 0670/62877
Работно време: от вторник до събота от 10ч.-12ч.; 14ч.-18ч.
Почивни дни: Неделя и понеделник
E-mail: galery_dth@abv.bg
Website: http://www.balkania.org/galery/


Църквата "Св. Параскева"
Църквата е изградена през далечната 1835 година. През 1877 година е опожарена от турците, но след това е възстановена с волни пожертвования и помощи. Днес тя продължава да функционира като храм и паметник на културата и архитектурата. На 14 октомври е денят на Св. Петка-Параскева - божествената света пкровителка на град Троян. Това е и денят, който е обявен за празник на общината. Отврън и отвътре храмът е много интересен и красив.
Адрес: в центъра на град Троян

Грънчарската работилница на Николай Йовков
Основата на грънчарския занаят поставя Йовко Баев Стоянов - най-възрастният в семейството. Синът му Стоян Йовков продължава традицията на рода в грънчарството. След него Николай Стоянов Йовков, неговият син, не спира дейността и се посвещава на семейния занаят. Той е награден с множество награди, включително „Сребърна хлопка”. Негови творби притежават и множество частни колекционери в различни държави в Европа. Грънчарската работилница е своеобразен музей, в който са събирани оригиналните колекции на четири поколения. Дъщерите на Николай Йовков, Ралица и Станислава Йовкови, също се занимават с грънчарство.
Фамилия ЙОВКОВИ
Йовко Баев Стоянов (1896 - 1975)
Стоян Йовков (1915 - )
Николай Стоянов Йовков (р. 1948)
Ралица Николаева Йовкова (р. 1978)

Паметници:
Паметник на ДИмитър Икономов - Димитриката
Паметник на генерал Карцов
Паметник на загиналите във войните за национално освобождение

Празници:
Празник на билките, планината и туризма - през последната събота на юни
Празник на сливата и сливовата ракия - всяка година в края на септемрви
Денят на Св. Петка-Параскева - 14 октомври - празник на града


 

Събития14 октомври е празникът на град Троян. Това е денят на Св. Петка-Параскева, небесната покровителна на града.

Празник на сливата и сливовата ракия се провежда ежегодно в края ма месец септември, с многобройни посетители - дегустатори и участници в конкурса за най-добра ракия. Победителите получават специални грамоти и уникални медали с формаta  на слива.

На 15 август - Успение Богородично -  стотици честват храмовия празник на троянския манастир с литийно шествие, предвождано от чудотворната икона ‘Света Богородица Троеручца’


Национално изложение на народните и художествени занаяти - в с.Орешак, разположено непосредствено до Троянския манастир, демонстрира майсторството на занаятчиите от района и страната. Тук посетителят може не само да се наслади на форми и багри, но и да си купи сувенир за спомен. По предварителна заявка се организират демонстрации на занаяти и дегустации на троянска сливова ракия.
 

Забележителности около Троян

Избрани оферти