Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Трявна

Забележителностите в град Трявна са изключително много на брой. Градът е запазил своите възрожденски къщи, които му придават особена атмосфера. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват с приблизително 140 паметника на културата. Забележителен пример за това са архитектурните ансабмли на площад Дядо Никола, на ул. П.Р.Славейков, ул. Петър Богданов.

Даскаловата къща  е уникална със своята архитектура, като днес е превърната в музей.
Районът е богат на забележителни възрожденски постройки. Тук са издигнати църкви, манастири, школи и занаятчийници. Много от старите къщи са превърнати в музеи, като например къщата на Ангел Кънчев и Славейковата къща, къщата музей на дядо Добри, както и Попангеловата къща.

Прочутата църква "Св. Архангел Михаил" е построена през 1819 г. Там  може да се видят уникалния резбован иконостас и владишкия трон. Ценна реликва е  надпрестолния кръст от палисандрово дърво с резбовани 12 библейски сюжета.
                                       
Изключителна е Даскаловата къща , в която се помещава Музеят на резбарското и зографското изкуство. Тук се намират двата великолепни дърворезбовани тавана, създадени от Димитър Ошанина и Иван Бочуковеца през 1808 г. след сключен облог. Музеят “Тревненска иконописна школа” съдържа над 160 икони. Църквата  “Св. Георги”  има забележителен иконостас, дело на майсторите Димитър Дейков и Никола Драгошинов

В “Школото” има  постоянни изложби, сред които се откроява дарението на световноизвестния български художник Димитър Казаков. Оригинални са експонатите в колекцията “Времеизмервателни уреди и техника от средновековието до края на XIX век”.

Туристите с интерес могат да видят часовниковата кула  на централния площад, горния мост , картинна галерия “Тотьо Гъбенски” в старинната Калинчева къща, където могат да се видят  500 картини, дарени от колекционера Гъбенски.  Има и постоянна изложба-дарение от скулптора Иван Колев.

Градът е чудесна отправна точка за много дестинации - Дряново, Дряновски манастир; Пещерата бачо Киро; Еко пътеките над манастира; Боженци и околните гори - прекрасно място за разходки; Габрово и Етъра, наблизо се намира и старопрестолния град Велико Търново.  
 

Забележителности около Трявна
Свързани Пътеписи за Трявна
Нова година в СПА хотел Свети Никола 4*, Сандански
от 520 лв.
Нова година в СПА хотел Свети Никола 4*, Сандански
3 нощувки
Собствен превоз