Трън

За града

Оферти

Статии

Трън / Tryn

Град Трън се намира в Западна България. Той е административен център на Община Трън. Част е от Област Перник. Разположен е на около 17 километра от КПП Стрезимировци на границата на България с Република Сърбия. Трън се намира в планиснки район на около 790 метра надморска височина. Населението му е близо 2700 души. Заобиколен е от хълмове и река Ерма минава през него. Забележителности в района и в град Трън са Ждрелото на река Ерма, което е включено в списъка на 100-те национални туристически обекта, Църквата "Свети Никола", църквата "Света Перка", скалният параклис "Св. Петка", манастирът "Св. Архангел Михаил", музеят на киселото мляко, паметникът на загиналите в Сръбско-българската война през 1885 година. Градът е разположен на  48 километра от град Перник.

Транспорт

Автогара Трън
Град Трън е свъразн със София и колните селища чрез автобуси. Те минават през Стрезимиорвци, Бохова, Кожинци и Пенкьовци.
Адрес: ул. Партизан 12
Телефон за връзка: 07731 2144

С кола

Град Трън се намира съвсем близо до КПП Стрезимировци (17километр)в котловината Знеполе. Разстоянието от Перник до него е около 50 километра.

Забележителности

Ждрелото на Река Ерма
Включено е в списъка на 100-национални туристически обекта и се намира на престижното 39 място. Наричано е още Ломнишкото ждрело. Намира се на около 5 километра от град Трън и на около 51 километра от град Перник. Представлява пролом на река Ерма. Скалите на върховете Жилав камък и Църквището достигат височина от 100 метра. Това място е изпълнено с красота и величие. Ждрелото е дълго около 100 метра, а широчината му в най-тясната си част е приблизително 5 метра. Много алпинисти ходят там. През скалите са прекарани повече от десет алпийски маршрута. Река Ерма протича през територията на Сърбия и България. Има много бързеи и 5 метров водопад. Трънското ждрело е обявено за природна забележителност през 1961 година.

Църквата "Света Петка"

Изградена е през далчената 1853 година. Намира се в квартал Баринци на град Трън. Над храма се разполага и скалният параклис "Св. Петка", в който текат капчици вода, които се смятат се лечебни. Той е въстановен в периода 1990-1994 година от местните хора. Има легенда, която разказва за Света Петка, която влезната в пещерата, за да се скрие от преследвачите си. Там тя запалила огън и замесила питка, но хората, които я преследвали, успели да влязат вътре, тя видяла, че има и друг изход и избягала. Когато тези хора пипнали питката, тя се вкаменила. В пещерата има малък тунел, чрез който може да се изкачите до кръста, намиращ се на възвишението над църквата. От там има прекрасна гледка към град Трън.

Църквата "Св. Николай"

Храмът се изграден през 1856 година. Намира се в село Бусинци. Там през 18 век е написано Бусинското евангелие.

Паметник на загиналите в Сръбско-българската война през 1885 година

Върху паметника има следния надпис: "Въздигнат от признателните трънски граждане в памет на храбропадналите борци в братоубийствената ни победоносна война със сърбите през месец ноември 1885 година в Трънско офицерите подпоручици Ангелов, Цанков, Халачев и Калев и около 30. долни чинове. гр.Трън 8 август 1893г."
Намира се в центъра на град Трън. Дело е на италианският скулптор Арналдо Цоки. От предната страна на паметника има и друг надпис, който е направен в златен венец.

Трънският манастир "Св. Архангел Михаил"
Разположен е по поречието на река Ерма. Основан е по време на Второто българско царство. В момента манстирът не действа. По време на османското владичество това място е било много важен културен център. Запазена е църквата "Св. Архангел Михаил", която е построена в далечната 1680 година. Тя е трикорабна и има седмоъгълен купол. Запазена е голяма мраморна плоча в олтара. Тя има култово предназначение. Стенописите не са се запазили изцяло. Има само някои отделни части от тях. През 14 век на това място е имало близо 70 монаси, които са били избити от кърджалиите. Тук е живял и българин на име Ефрем Белградски. Той е бил провъзгласен за сръбски патриарх. Манастирът се намира на около 76 километра от София, на няколко километра от град Трън (север).

Музеят на киселото мляко
Музеят се намира в село Студен извор в близост до град Трън в родната къща на доктор Стамен Григоров. Открит е през 2007 година. В изложбената зала е показан макет на механизма за получаване на сурово мляко. В библиотеката можете да откриете какви ли не материали свързани с производството на киселото мляко, реализацията му, промишленото му производство, работата на професор Акийоши Хосоно, който проучва противораковите качества на млякото, благодарение на Lactobacillus bulgaricus и т.н. Там може да видите и първата публикация на доктор Стамен Григоров на френски език, отпечатана през 1905 година. 

Трънска екопътека
Трънската екопътека е съвкупност от две по – малки екопътеки, които включват красивите ждрела на реките Ерма и Ябланица и е разположена в Пернишка област. Тази екопътека се завършва напълно през 2002г.  Можете да избирате между няколко маршрута, които са с различна трудност и ще ви отнемат различно време. Най – дългият маршрут отнема около 7 часа и е с обща дължина – 13,2км. Трънската екопътека се намира на около 75км от София и на 3км от град Трън и с.Ломница. Маршрутите са оформени чрез пътечки, черни пътища, стъпала и мостчета.


 

Забележителности около Трън

Избрани оферти