Търговище

За града

Оферти

Статии

Търговище / Tyrgovishte
Търговище е град, който се намира в подножието на ниската Преславска планина, в Североизточна България. Населява се от около 37 000 души. Разположен е на 170 метра надморска височина. Забележителностите, които посетителите на Търговище и околностите могат да видят, са: Църквата "Успение Богородично", Училището "Св Седмочисленици", Историческият музей, Хъдожествената галерия "Никола Маринов", Етнографският музей, Къщата на Ангел Хаджидрумев, Къщата на Свещарови, Къщите на поп Захариев, Илия Кацаров, Музейната сбирка "Никола Симов-Куруто", Паметници на загиналите руски воини през Освободителната война, Ловният парк, Лесопаркът Юкя, Езерото Борово око, Търговищкият извор и др. Град Търговище се намира на 41 километра от Шумен в посока запад, на 36 километра от Разград в посока юг, на около 100 километра от Велико Търново в посока североизток и на 340 километра от София.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Търговище се свързва с по-големите градове и околностите посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в следните посоки: София, Русе, Разград, Шабла, Варна, Шумен, Сливен, Добрич и др.
Адрес: ул. “Н. Маринов” 5
Телефон за връзка с автогара - Търговище: 0601 24316, 0601 23101
Website: http://www.avtogara-trg.com/

Железопътен транспорт
Град Търговище се свързва със страната и посредством железопътен транспорт. Градът е гара на главната железопътна линия София  - Горна Оряховица – Варна.
Адрес: в северния край на Търговище
Телефон за връзка: 0601 25236,0601 22959
Website БДЖ: www.bdz.bg

С кола
Град Търговище се намира на 41 километра от Шумен в посока Запад, на 36 километра от Разград в посока Юг, на около 100 километра от Велико Търново в посока Североизток и на 340 километра от София.
 

Забележителности

Църквата "Успение Богородично"
Построена е през 1851 година.
Адрес: ул. "Екзарх Хосиф"

Училището "Св. Седмочисленици"
Позстроено е през 1863 година. Сградата е паметник на културата. В нея се помещава Историческият музей, в който се съхраняват над 30 000 експоната, веществени и документални паметници от неолита до днес.
Адрес: в квартал Вароша

Художествената галерия "Никола Маринов"
Галерията е създадена през 1981 година. В нея посетителите могат да видят над 3 000 експоната. Има голяма колекция на художника Никола Маринов, който е родом от Търговище.
Адрес: Парк „Борово око”
Телефон за връзка: 06016 5693; 0601 6 7760

Етнографският музей
Уреден е в къщата на Ангел Хаджидрумев, която е построена през 1863 година. Сградата е ценен възрожденски архитектурен паметник.
Адрес: ул. “Г. С. Раковски” 14

Други възрожденски къщи в град Търговище
- Къщата на Свещарови - построена е през 1860 година
- Къщата на поп Захариев
- Къщата на Илия Кацаров

Фонтанът с делфините
Намира се на централния площад на град Търговище.

Музейната сбирка "Никола Симов-Куруто"
Никола Симов-Куруто е български революционер, първият знаменосец на Ботевата чета. В къщата е представен неговия живот и борбата за освобождение на местното население.
Адрес:  ул. “ Каравелов ” 20

Паметници в град Търговище
- Паметник на загиналите руски воини през Освободителната война
- Паметник на загиналите във войните
- Паметник на Никола Симов-Куруто

Забележителности около Търговище

Избрани оферти