Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Събития - Валенсия

Официални празници:
Сан Висенте Мартир - 22 януари
Сан Хосе - 19 март
Сан Висенте Ферер - понеделникът след Великден
Ден на труда - 1 май
Сан Дионис - 9 октомври - официален празник на Валенсия
Празник на всички светци - 1 ноември
Денят на конституцията - 6 декември
Празникът на непорочното зачатие - 8 декември

Сан Висенте Мартир

Висенте бил млад дякон, обречен на смърт по заповед на римския император Диоклециан през 303 г. Това предизвикало силното недоволство на местните хора. Висенте бил определен за покровител на града, а серия церемониални събития се провеждат в негова чест. Всяка сутрин на 22 януари процесия преминава през някои от най-важните места във Валенсия, свързани със смъртта на мъченика.

Сан Висенте Ферер

Седмицата след великденските празници продължава с празниците на Сан Висенте Ферер, който местните смятат за свой покровител. Според традицията, се посещава родното място на светеца, сега параклис, където децата трябва да отпият от кладенеца, като се смята, че това ще им помогне да проговорят по-рано, да не страдат от възпаление на сливиците, да не споменават напразно името Господне и да не богохулстват. По време на фестивала децата пресъздават чудесата на Сан Висенте Ферер от сцени, разположени в 13-те квартала на Валенсия. На всяка от платформите е поставен и образът на светеца.

Корпус (Corpus) - празник на тялото и кръвта Христови

Този фестивал води началото си от 1355 г., когато в центъра на тържествено шествие е било Светото причастие, придружено от властите и духовниците на града. Те следвали маршрути, определени от благородниците на града, а тези маршрути се спазват и до днес. Кабалгата (Cabalgata) или Конвинте (Convinte) е днешният вариант на този стар обичай, в който хората от Валенсия и властите участват в процесията Корпус Кристи (Corpus Christi). Процесията сама по себе си пресъздава моменти от Библията, като могат да бъдат видени много герои от Стария и Новия завет. Лос Гигантес (Los Gigantes) или гигантите и Кабесудос (Cabezudos) - испански карнавални фигури с големи глави, танцуват след процесията.

Юлският панаир

Първият юлски панаир се е провел на 21 юли 1872 г. с пъстро шествие, павилиони, ботаническа експозиция и продажба на всички видове местни продукти. С всяка година фестивалът се разраствал все повече и днес е емблема на Валенсия с богата програма от прояви, провеждащи се в различни части на града. Известни изпълнители, испански и чуждестранни, изнасят нощни концерти в градския парк Виверос. В рамките на юлския панаир се провежда и Международното музикално състезание за групи. Ако сте през юли във Валенсия, ще имате страхотната възможност да наблюдавате "битката на цветята" - ефектен парад от платформи, украсени с цветя, които се движан по булевард Пасео де ла Аламеда, а хората хвърлят цветя и листа. Цялото събитие завършва със спектакъл от фойерверки.

9 октомври

На 9 октомври хората във Валенсия празнуват денят на своята автономност. Това е датата, на която през 1238 г. крал Хайме І Арагонски влиза във Валенсия и освобождава града от управлението на маврите. 9 октомври се празнува в региона на цяла Валенсия, въпреки че честванията са много по-весели в самия град. 

Това е и денят на Сан Дионис - еквивалентът на Свети Валентин във Валенсия. На този ден е традиция мъжете да подаряват на жените марципанени сладки, наречени "мокадорас", увити в кърпичка. Всяка година сладкарите във Валенсия произвеждат стотици от малките марципанени фигури. Интересен факт е, че над 70 000 кг марципан се използват за производството на 200 000 мокадорас.

Маратонът на Валенсия

Всяка есен градът се подготвя за това голямо спортно събитие. Стартът на маратона е Градът на изкуствата и науките и събира на едно място едни от най-добрите атлети от цял свят, които преминават през различни части на Валенсия.

Уебсайт: www.maratonvalencia.com

Забележителности около Валенсия
Свързани Пътеписи за Валенсия