Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Варшава

Обществен транспорт

Местната транспортна мрежа се управлява от компанията Zarzad Transportu Miejskiego (ZTM). Във Варшава може да се предвижвате ск трамваи, автобуси и метро. Билет за едно пътуване е 2.80 злоти, чуждестранните студенти, които имат ISIC карта могат да си купят билет за 1.40 злоти. Метрото обслужва района от центъра на града до южните предградия на Варшава. Ако планирате натоварен ден за разходка, по-добре си вземете туристическа карта, с която транспортът и входовете в музеите са безплатни. Тя ви дава право и на други намаления и струва 35 злоти за 24 часа, съответно 65 злоти – за 3 дни. Ако пък само искате да ползвате транспорта, може да си вземете билет за 24 часа, който е валиден и за нощните автобуси и струва 9 злоти. С намалението е 4.50 злоти. Други опции са 3 дневен билет за 16 злоти, с намалението  - 8 злоти или седмичен билет за 32 злоти, с намалението – 16 злоти.

Автобуси
Стандартните автобусни линии са с номера от 100 до 399, като автобусите с номера 300 до 399 са сезонни и се движат през определени дни от деня или седмицата. Автобусите с тези номера спират на всички маршрути по пътя. Линиите с номера от 400 до 599 се наричат "бързи" и спират само на няколко спирки. Линиите с маркирани с "Е" преди номера служат за придвижване до близките на Варшава райони. През деня автобусите се движат 05.00 до 23.00 часа.

Нощните линии се маркират с "N". През нощтта автобусите се движат от 23.00 до 05.00 часа. Организацията на обществения транспорт през нощта се различава от стандартното си разпределение. Основните връзки създават мрежа от линии, свързващи отдалечените квартали с центъра на града. Те се обслужват на всеки 30 или 60 минути. Маршрутите са свързани и с Дворжек Централни (Dworzec Centralny; Централната жп гара).

Градският транспорт на Варшава е разделен на две зони - 1 и 2. Зона 1 обхваща територията на Варшава, а зона 2 - районите в близост до полската столица.

Билетите в градската транспортна мрежа на Варшава важат за всички видове превозни средства. В зона 1 се приемат всички видове билети ZTM. За да използвате едновременно и двете зони ще трябва да купите по-скъп билет.

Билети може да си закупите от реповете за вестници, ZTM-центровете и от машините за билети в метрото. Можете да платите билета си и с дебитна карта. Инструкциите на машините са на полски, английски и немски език. Билети може да си купите и от шофьорите, но не е сигурно, че те ще имат.

Всички чужденци, включително и децата, са задължени да закупят билет. С намаление (50%) се ползват единствено студентите, които имат валидна международна ISIC карта.

Ако ви хванат без билет глобата е 150 злоти. Можете да платите глобата на място, като задължително изискайте документ от контрольора за плащането на глобата. Глобата може да бъде намалена с 30%, ако бъде платена не по-късно от седем дни, след като я получите.

Валидирайте билета преди да се качите в превозното средство. Валидатори можете да намерите и вътре, така че ако не сте намерили машина, на която да маркирате билети си отвън, направете го незабавно щом се качите в превозното средство.

Във всяко превозно средство има информация за задължителните спирки и спирките по желание. Ако искате да слезете на такава спирка трябва да натиснете червения бутон "Stop" или "на зондание" (na ??danie").

За повече информация относно градския транспорт на Варшава: www.ztm.waw.pl

Такси
По-добре е да си извикате такси по телефона, отколкото да си хванете на улицата. Някои компании приемат и кредитни карти. Ако си хванете такси на улицата, първо попитайте за цената. През нощта и по празниците такситата са по-скъпи.

Забележителности около Варшава