Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Варшава

Монументът на крал Зигмунт ІІІ Ваза (Kolumna króla Zygmunta III Wazy)

Най-старият и най-високият монумент във Варшава е построен от крал Владислав ІV през 1644 г. в чест на баща му Зигмунт ІІІ Ваза, който пред 1596 г. преместил столицата от Краков във Варшава. Монументът се извисява на 22 м и представя крал Зигмунт в реалния му ръст. В дясната си ръка той държи меч, който символизира смелостта, докато кръстта в лявата му ръка е символ на готовността да се бори със злото. Според легенда, ако мечът на краля падне, със сигуронст ще последва нещастие. Статуята е разположена на площад Замкови.

Площадът на Стария град - Ринек Старего Миаста (Rynek Starego Miasta)

Основан в края на ХІІІ и началото на ХІV век, това е един от най-живописните площади на Варшава. Тук се провеждат всички празненства. Централната част на площада е била оградена с крепостна стена, която е унищожена през 1817 г., а през 1944 г. старият град е напълно унищожен. Всички сгради в района са възстановени след Втората световна война и видът им напълно съвпада с оригиналния вид на площада от ХVІІ и ХVІІІ век.
Една легенда гласи, че в мазетата на сградите, намиращи се по едната страна на улица Декерт, на ъгъла на Кржве Коло, живеел базилиск. Той охранявал съкровищата, оставени някога в този район на старата част на Варшава, и всеки човек, който се опитвал да достигне до тях бивал убиван от погледа на базилиска, коъто превръща хората в камък. Той е победен от скитащи шивач, който показва на чудовището огледало. Базилискът се вкаменява от собствения си външен вид. Днес на фасадата на сградата има снимка на базилиска, която е символ на известени ресторант във Варшава със същото име.

Паметник на малкия бунтовник - Помник Малего Повстанца (Pomnik Ma?ego Powsta?ca)

Скулптурата на малко момче, което носи прекалено голяма за него каска, е изграден в памет на децата, борили се против окупаторите на варшанското въстание през 1944 г.

Хълмът Вавел - Катедралата Вавел

Хълмът Вавел е символ на полското кралство. Макар да е бил претършуван от нацистите, когато те го използват като местна щабквартира през Втората световна война, залите все още са пълни с редки, огромни гоблени (най-голямата колекция от този вид в Европа), позлатени и изографисани тавани и богата барокова мебелировка.

Парк Лажиенки (Lazienki)

Едно от най-хубавите зелени места във Варшава. Разходете се около ослепителните езера или посетете нео класическия Дворец на водата. Тук може да видите и паметника на Шопен, отдаващ почит на известния полски композитор, както няколко по-малки замъка.

Сайт: www.lazienki-krolewskie.pl

Затворът-музей Павиак (Pawiak)

Тук по време на Втората световна война живота си са изгубили около 100 000 души. Днес затворът служи като символ на репресиите и ужасите, които варшавците са преживели. Музеят е затворен в понеделник и вторник.
Адрес: Ul. Dzielna 24-26
Уеб сайт: www.muzeumniepodleglosci.art.pl

Музей Шопен

Музеят на Фредерик Шопен дава възможност на посетителите да надзърнат в живота зад сцената на известния полски композитор. Тук може да видите изключително ценни ръкописи, лични писма, както и последното пиано на Шопен.
Адрес: Ul. Okólnik 1
Уеб сайт: http://chopin.museum/en

Историческият музей на Варшава

Музеят е разположен в дузина градски къщи, реставрирани след войната, и се простира в три двора. Музеят разказва историята на Варшава от създаването й до модерните времена. Киното на музея излъчва документарет филм за полската столица за периода 1939 - 1945 г. Филмът може да гледате от вторник до събота в 12.00 часа. Ако не знаете полски, филмът се излъчва и на английски, полски, испански, немски и френски език.
Работно време: вторник и четвъртък - 11.00 до 18.00 часа
сряда и петък  - от 10.00 до 15.30 часа
събота и неделя - от 10.30 до 14.30 часа
Входни такси
постоянна експозиция - редовен билет 8 злоти, с намаление - 4 злоти
временна експозиция - 4 злоти
в неделя - вход свободен
билет за кино - 6 злоти
Адрес: Rynek Starego Miasta 28/42
Тел: +48 22 635 16 25
Сайт: www.mhw.pl

Националният музей

Тук ще видите отлична колекция от картини, старинни и модерни, както и впечатляваща художествена библиотека, и колекция от стари карти и печати. В понеделник е затворен.
Адрес: Aleja Jerozolimskie 3
Тел: +48 22 629 30 93
Уеб сайт: www.mnw.art.pl

Център за модерно изкуство

Описват го като „място за създаване и документиране на изкуство във всичките му форми”. Този център предлага разнообразие от изложби, презентации на експериментални филми, концерти на съвременна музика и още много. Намира се в замъка Уяздовски (Ujazdowsk)i. В понеделник е затворен.
Адрес: Ujazdowskie Castle, ul. Jazdóv 2
Уеб сайт: www.csw.art.pl

Дворец Виланов

Дворецът Виланов (Pa?ac w Wilanowie) във Варшава заедно с неговия парк и други здания е едно от най – ценните паметници на полската национална култура. Построен последните години на XVII век от крал Ян III Собиески.
Адрес: St. Kostki Potockiego 10/16 (map)
Сайт: www.wilanow-palac.art.pl

Дворец Чапски
Дворецът Чапски (Pa?ac Czapskich) е солиден дворец, намиращ се в центъра на Варшава. Той се смята за един от видните примери на рококо в полската столица.

Музей на водката

Музеят на водката е сравнително нова забележителност във Варшава, отворила врати през 2018 г. Прочетете повече за музея на водката във Варшава.

Забележителности в околността

Родното място на Шопен

Намира се в Желязова Воля - 53 км западно от Варшава. Планирайте еднодневна екскурзия от Варшава за някоя неделя в началото на май, когато има концерти на виртуозни пианисти, изпълнявани в салона, където Шопен създава първите си валсове, полонези, мазурки и ноктюрни. В близост се намира и националният парк Кампинос.

Забележителности около Варшава