Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Велики Преслав

Църквата "Св. св. Петър и Павел"
Намира се близо до центъра на град Велики Преслав. изградена е през 1808 година, но е била опожарена. През 1830 година е въстановена изцяло. Тя е паметник на архитектурата. Много красива църква с малки размери.

Народно читалище ”Развитие”

Народното читалище "Развитие" е най-голямото в общината. Основано е през 1874 година. Богато е на материална база, има огромен книжен фонд, художествени колективи и други. Извършва четири дейности: Кована мед и желязо; Тъкачество; Фолклор и Иконопис. Има също и две школи по Акордеон и Китара, както и Клуб на занаятите. Отделно читалището разполага и с библиотека.
Адрес: ул. "Б.Спиров" 61
Телефон за връзка: +359 (0)538 0538/2529

Паметник на загиналите преславци във войните 1912-1918 година.

Скулптурна композиция "Цар Симеон и книжовниците"

Тя е от 1983 година и олицетворява златния век на България.

Етнографската къща
Влизайки в нея, можете да се запознаете с бита на българите в района. Също така може да чуете автентичен фолклор, да опитате традиционната "дърпана" баница и да дегустирате чудесните преславски вина.

Националният историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 98 място. Разположен е на около 2 километра на юг от днешния град Велики Преслав. Площта му е 5 квадратни километра.  Внушителните останки на втората столица на Дунавска България и днес предизвикват респект и възхищение. За изграждането и обогатяването на столицата Преслав отговаря българският княз, а по-късно и цар Симеон Велики. Изключителен държавник, войн и книжовник, Симеон I успява да превърне Преслав във втори по величие град в Югоизточна Европа след столицата на Византия.Тук работят най-великите и талантливи за времето си български книжовници - Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Тудор Доксов, Кирило-Методиевото дело и други. Разкопките на древния град Преслав започват през 1897 година. Намира се на заградена от хълмове местност и е бил защитен от яки крепостни стени. Резерватът включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град Преслав и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети.
Телефон за контакти: 0538 43243; 0538 42630
E-mail: aleksandar_gorchev@museum-preslav.com; aleks_gor62@abv.bg
Website: http://www.museum-preslav.com/index.html
 

Забележителности около Велики Преслав
Свързани Пътеписи за Велики Преслав