Забележителности - Велико Търново

Средновековната столица на Второто българско царство Търново е град, който предлага много забележителности, атракции и приятни места, това е град със силен дух и обаяние, с много мощ, излъчвана от крепостта Царевец и извисения паметник Асеневци. Близо до града се намира още един исторически резерват, селището Арбанаси, чиито къщи се славят из цялата страна със своята забележителна архитектура.

Във Велико Търново могат да се видят много стари къщи, няколко музея, стари чешми и църкви. Безспорно най-красивата част от града се намира около трите прочути хълма – Царевец, Трапезица и Света гора. В подножието на Царевец е разположена Асенова махала, където са църквите "Св. Димитър" – тук Асен и Петър започват въстанието си през 1185 г.; и "Св. 40 мъченици" – днес напълно реставрирана, която е от времето на Иван Асен II. В църквата "Св. 40 мъченици" е открит и златен пръстен с надпис "Калоянов пръстен", за който все още продължават дискусиите в научните среди дали е принадлежал на самия цар Калоян. Прочетете повече за Калояновия пръстен. На една от колоните на църквата е открит и надпис на Хан Омуртаг.

На главната улица в града се намират множество паметници – Паметник на обесените, паметникът Майка България, построен в признателност на загиналите по време на Руско-турската освободителна война, както и участниците в Балканските и Първата световна война. Самата улица не е пешеходна, има много магазини, пицарии и пъбове.

Крепостта Царевец

Най-ярката и популярна забележителност в старопрестолния град. Крепостта е разположена по продължението на целия хълм, който, от своя страна, се намира между другите два – Света гора и Трапезица. Крепостта е възстановка от Средновековието, има реконструиран царски дворец. Балдуиновата кула в единия край на хълма е мястото, където според легендата е бил заточен плененият от Калоян латински император Балдуин Фландърски. На самия връх на хълма и крепостта е разположена патриаршията, върху чиито стени отвътре е изобразена българската средновековна история. Прочетете подробна статия за Царевец.

Шоу Звук и светлина на Царевец: Хълмът придобива още по-завладяващ облик по време на шоуто "Звук и светлина". То представлява атракция, при която след залез тъмният Царевец бива осветен в различни нюанси и цветове, когато по уникален начин в унисон с музика и ритъм от българския фолклор пресъздават българската история. 

Работно време: От април до октомври: 8 - 19 часа. От ноември до март: 9 - 17 часа. Билет: 6 лв. за възрастни, 2 лв. за учащи, семейство с до 3 деца: 6 лв., 2-дневен билет за 10 музейни обекта: 20 лв. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на историческия музей във Велико Търново: museumvt.com/bg.

Мултимедиен посетителски център Царевград Търнов

Това е мястото във Велико Търново, което пресъздава миналото по възможно най-реалистичния начин - с фигури на исторически личности, които са като живи и разположени в също толкова реалистична обстановка. Вижте Иван Асен II, Паисий Хилендарски, Балдуин Фландърски и други личности, обвързани с историята на Търново. Прочетете подробна статия за Мултимедийния център Царевград Търнов (+ работно време и цени на билети).

Крепостта на хълма Трапезица

Трапезица е бил укрепен град, прочут със славните си манастири и църкви, украсени с цветни мозайки и впечатляващи стенописи. В някои от тези църкви е имало служби до  средата на 17-и век, след което са изоставени, вероятно заради преместване на града. Днес на хълм аможете да видите останки от тези храмове. Можете да се изкачите до върха на хълма Трапезица с фуникуляр.

Работно време и цени на билети: От април до октомври Трапезица работи от 8:30 до 19 часа. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на историческия музей във Велико Търново: museumvt.com/bg.

Самоводската чаршия

Красива тясна уличка в старата част на града, известна с автентичните работилници на различни майстори. Тук се продават сувенири, ръчно изработени на място. В началото на уличката се издига паметникът Велчова завера, построен е на мястото, където се е намирала къщата на Велчо Атанасов – Джамджията. В една от пресечките на Самоводската чаршия се намира къщата на писателя Емилиян Станев, също роден в Търново. В другия край на уличката е разположен паметник на Стефан Стамболов – издигнат  в края на XX век в чест на великия патриот и политик, роден също в Търново.

Музей Възраждане и Учредително събрание

Вижте възстановка на залата, в която се е провело Учредителното събрание след Освобождението на България и научете повече за живота и изкуството във Велико Търново преди Освобождението. Сградата, в която се намира музеят, е бившият турски конак.

Адрес: северната част на площад Съединение

Работно време и цени на билети: От април до октомври работи от 9 до 18 часа. От ноември до март - от 9 до 17:30 часа. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на историческия музей във Велико Търново: museumvt.com/bg.

Музей Затвор

Съвсем близо до музея на Учредителното събрание се намира музеят Затвор, разположен в сградата на оригиналния затвор на града. Тук ще видите реалистични възстановки на килии и карцер с фигури на затворници и пазачи. 

Работно време и цени на билети: Целогодишно работи от 9:30 до 17:30 часа с почивни дни неделя и понеделник. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на историческия музей във Велико Търново: museumvt.com/bg.

Сарафкина къща

Сарафкината къща се намира на възрожденската улица Гурко. Заради наклонения терен къщата има пет етажа откъм река Янтра и два етажа откъм улица Гурко. Посещението на къщата ще ви пренесе във Велико Търново преди 150 години. 

Адрес: Ул. Гурко 88

Работно време и цени на билети: Целогодишно работи от 9:30 до 17:30 часа с почивни дни неделя и понеделник. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на историческия музей във Велико Търново: museumvt.com/bg.

Водопадът Кая Бунар

Разположен е близо до село Хотница и на 15 км от Велико Търново. За посетителите в района на 60 м от водопада има паркинг за автомобили. От подножието на водопада тръгва екопътека, минаваща покрай река Бохот и стигаща до самия извор Кая Бунар, откъдето се разкрива панорамна гледка към околността. Водите на водопада се спускат от 30 метра височина и се вливат в малко езеро. Прочетете подробна статия за Хотнишката екопътека.

Къпиновският водопад
намира се в землището на с.Къпиново,на река Веселина. В близост до него е Къпиновският манастир "Св.Никола". Водопадът не е много висок, но вирът в който падат водите му е доста дълбок - около 6- 7 метра. Търсачи на силни усещания обичат да се катерят по скалите и скачат в дълбоките води.

Никополис ад Иструм

Разположен на 18 км северно от днешно Велико Търново по пътя за Русе, се намира древният град Никополис ад Иструм. Установено е, че той е основан през 102 г. от император Траян в чест на римската победа над даките. Градът е разположен в средната Дунавската равнина на площ повече от 21 ха. Никополис ад Иструм и околността, представлявали най-вече занаятчийски, земеделски и животновъден регион, в който имало множество богати села, имения и тържища. Градът се е намирал на важния провинциален път от Одесос-Марцианопол за Мелта и вероятно към Монтана. Прочетете подробна статия за Никополис ад Иструм.

Манастири около Велико Търново

Килифаревски манастир Рождество Богородично

Мердански манастир Св. 40 мъченици

Преображенски манастир

Плаковски манастир Св. Пророк Илия

Забележителности около Велико Търново
Свързани Пътеписи за Велико Търново