Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Венеция

Летища

Летище Марко Поло е разположено на 6 км северно от Венеция. За да достигнете до града, може да ползвате автобуси, таксита и лодки. Автобусите са на двете компании ATVO и ACTV, като стигат за около 25 минути до града. Билет можете да си купите от гишетата, обозначени с ATVO. От летището хванете автобус номер 5. Крайната спирка във Венеция е Пиацале Рома (площад Рим). 

Ако искате да стигнете до града с лодка, ще трябва да походите малко най-напред. Водният автобус (вапорето) е на компания Alilaguna и стига за около час и 20 минути. Такси до Венеция ще ви вземе около 40 евро.

Уебсайт: www.veniceairport.com

Другото летище в близост до Венеция, на 29 км, е летище Тревизо. От летището хващате автобус, чиято последна спирка е гара Местре във Венеция. Оттам трябва да се прехвърлите на местния градски транспорт от лодки, наричани вапорето, за да стигнете до крайната си точка. Автобусите стигат за около 40 минути до Венеция. 

Уебсайт: www.trevisoairport.it

Обществен транспорт

Компанията „ACTV” е операторът за автобусите и автобусните корабчета – вапорето. Билети може да се купят от спирките и информационните пунктове, както и на борда. Цената на един билет за един час с градския транспорт (вапорето) е около 7 евро. Бъдете внимателни, когато използвате вапорето, проверете в коя посока искате да се движите, за да не се окаже, че сте сбъркали. На всяка спирка има табела с ясно обозначение за мястото, на което се намирате и маршрута на вапоретото. Ако искате да прекосите Канале Гранде, качете се на трагето (traghetto) - голяма гондола, която свързва двата бряга.

Уебсайт: www.actv.it и www.atvo.it

Таксита

Пътуването с гондола е доста скъпо - запазете го за специални случаи. Цените започват от 80 евро за 40 минути, като гондолата побира максимум шестима души. Водните таксита са малко по-евтини и по-подходящи, ако просто искате да стигнете от точка А до точка Б.

 

Забележителности около Венеция
Свързани Пътеписи за Венеция
КОЛЕДА - ВИЕНА - ВЕНЕЦИЯ
от 525 лв.
КОЛЕДА - ВИЕНА - ВЕНЕЦИЯ
3 нощувки
Автобус
КОЛЕДА - ВИЕНА - ВЕНЕЦИЯ
от 525 лв.
КОЛЕДА - ВИЕНА - ВЕНЕЦИЯ
3 нощувки
Автобус