Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Виена

Летище

Международно летище Виена (www.viennaairport.com) е в Швехат (Schwechat), на 20 км от центъра на града. Летищният влак CAT (www.cityairporttrain.com) стига за 16 минути до центъра и струва около 20 евро двупосочно. Влаковете вървят на всеки половин час от 06.02 до 00.05 часа – от летището, а от центъра на града – между 05.38 и 23.38 часа.

Летищният експресен автобус стига за 20 минути до центъра на града и се движи 24 часа в денонощието.

Влакът - Schnellbahn S7, стига за 32 минути до центъра, а билетът е най-евтин в сравнение с останалите опции за придвижване. Движи се на всеки половин час от 04.00 докъм 22.00 часа.  Можете да хванете и директен влак за Линц, Залцбург, Брегенц, Инсбрук или Грац.

Обществен транспорт

Във Виена има метро, трамваи и автобуси. Билетът е един и същ за всички видове транспорт и може да се закупи от будките за вестници и тютюн или от специалните билетни машини в самите превозни средства. Билетът важи  за едно пътуване. Предлагат се билети за 24, 48 и 72 часа. Билетите се валидират в сините валидатори в автобусите или трамваите. Ако се придвижвате с влак, задължително билетът се валидира на бариерата преди да се качите във влака. Децата до 6-годишна възраст пътуват безплатно, а децата до 15-годишна възраст се возят безплатно в градския транспорт в неделя и по време на празници, но е задължително да се покаже документ за самоличност.

Метрото се движи от 05.00 до 24.00 часа, а в събота и неделя и в празнични дни влаковете на метрото се движат по пет линии и през нощта. Автобусите и трамваите спират да се движат преди полунощ, но през нощта имат няколко линии, които обслужват основните части на града.

За повече информация относно разписание и цени на билетите на градския транспорт във Виена: www.wienerlinien.at

Такси

Такситата имат минимална сума (около 4 евро през деня в делнични дни, повече през нощта и в неделя). Ако извикате такси по телефона, ще бъдете допълнително таксувани. Очаква се да оставите бакшиш около 10%. В много таксита може да се плаща с кредитни и дебитни карти, но проверете преди да се качите. 

Забележителности около Виена
Свързани Пътеписи за Виена
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
от 988 лв.
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
4 нощувки
Самолет
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
от 988 лв.
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
4 нощувки
Самолет