Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Виена

Щефансдом / Катедралата Св. Стефан (Stefansdom)

Изящната готическа катедрала се намира в центъра на Виена с украсена кула, която се издига на 137 м височина. Когато Пумерин, най-голямата камбана в Австрия, бие на Нова година, това дори се излъчва на живо по телевизията. Прочетете подробна статия за Катедралата Св. Стефан.

Адрес: Stephansplatz, district 1

Музей Зигмунд Фройд (Sigmund Freud Museum)

Основателят на психоанализа е живял и работил тук от 1891 г. до 1938 г. Музеят показва колекцията на Фройд от антики, както и други негови лични вещи. Мебелите са оригинални.

Адрес: Berggasse 19, district 9

Уебсайт: www.freud-museum.at/cms/index.php/en_home.html

Кунст Хаус Виен (Kunst Haus Wien)

В тази цветна и необикновена къща има постоянна изложба на художника Фридрих Хундертвасер (1928 – 2002). В същото време тук се сменят и изложби на съвременни художници. Има и кафе-ресторант и магазин. Заслужава си да я видите само за да заснемете невероятната й фасада.

Адрес: Untere Weissgerberstrasse 13, district 3

Уебсайт: www.kunsthauswien.com

Испанското училище за езда

В продължение на над 400 години това е класическият дом на любителите на коне. Не само те, но  всеки страничен човек ще бъде впечатлен, щом види ездачите на белите коне Lippizaner да правят пируети и други прецизно контролирани движения под звуците на музиката. Вземете си билет за шоу или се включете в сутрешните турове, които ще ви запознаят с дългогодишния тренировъчен процес на животните.

Адрес: Michaelerplatz 1, district 1

Уебсайт: www.srs.at

Дворецът Шьонбрун (Schönbrunn Palace)

Лятната резиденция на императорското семейство е сред най-интересните забележителности във Виена, особено за почитателите на изкуството. Тя в включена в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. До самите сгради с 1441 стаи има и парк, в който се намира и най-старият зоопарк в света (отворен целогодишно). Прочетете повече за двореца Шьонбрун.

Адрес: Schönbrunner Schlossstrasse, district 13

Кварталът на музеите (MQ - Museums Quartier Wien)

Това е един от десетте най-големи културни комплекса в света, поместен в бившите императорски конюшни в края на старата част на Виена. Освен художествените музеи тук има и дизайнерски бутици и модерни ресторанти.

Адрес: Museumsplatz 1, district 7

Уебсайт: www.mqw.at

Дворец Белведере (Belvedere palace)

Дворецът Белведере е бароков комплекс, построен от принц Евгений Савойски. Той се намира на югоизток от центъра на града и привлича най-много посетители заради невероятните си градини с гледка към Виена. Прочетете повече за двореца Белведере.

Музей Албертина (Albertina)

Албертина е музей във Виена, в който се помещава една от най-старите и най-големите колекции, посветени на графичното изкуство. Там има близо 65 000 рисунки, повече от милион графики. Прочетете повече за музей Албертина.

Къщa Хундертвасерхаус (Hundertwasserhaus)

Къщaтa Хундертвасерхаус е много интересна, с разчупена фасада в различни цветове, направена е от австрийски художник, скулптор и архитект Фрийденсрайх Хундертвасер. Не можете да влезете вътре. Прочетете повече за Къщa Хундертвасерхаус.

Адрес: Hundertwasserhaus, Kegelgasse 34-38

Имперски дворец Хофбург (Hofburg Imperial Palace)

Имперският дворец Хофбург е давал покрив на много и наистина влиятелни хора като Хабсбургите и управници на Австро-Унгарската империя. Днес той е официална резиденция на президента на Австрия, както и дом на Австрийската национална библиотека, Световния музей, Музей на Сиси и Имперския трезор. Прочетете повече за двореца Хофбург.

Природонаучен музей (Naturhistorisches Museum)

Природонаучният музей е един от най-важните музеи в света. С течение на годините броят на екпонатите нараствал непрекъснато, днес в него са изложени над 20 млн. експоната с голямо историческо значение. Прочетете повече за Природонаучния музей.

Музей за изящни изкуства (Kunsthistorisches Museum)

Музеят за изящни изкуства се намира в пищна сграда, коронована с четириъгълен купол на върха. Той е един от първите в света  музеи за изящно и декоративно изкуство. Завършен е през 1891 г. заедно с Природонаучния музей, намиращ се отсреща. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея. Прочетете повече за Музея за изящни изкуства.

Пратер (Prater)

Вурстелпратер (Wurstelprater), или наричаният накратко Пратер, е увеселителен парк, намиращ се в обществения виенски парк Пратер. В него можете да намерите различни увеселителни влакчета и други забавления начело с легендарното Гигантско виенско колело, един от символите на австрийската столица. Прочетете повече за Пратера във Виена.

Австрийски парламент (Parlament or Hohes Haus)

Сградата на Австрийския парламент е една от забележителностите във Виена, които не бива да пропускате. Построена е в периода 1874-1883 г. и заема площ от над 13 500 кв.м. Сградата е построена от архитекта барон Теофил фон Хансен. Прочетете повече за Австрийския парламент.

Виенска опера (Wiener Staatsoper)

Виенската опера се намира в центъра на Виена. Тя е построена в периода 1861-1869 г. Изпълнена е в неокласически стил и е била първата опера, която е построена във Виена. По време на сезона от септември до юни на сцената й се поставят около 50 оперни и балетни представления. Можете да се включите и в тур, който ще ви отведе зад кулисите. Прочетете повече за Виенска опера.

Кметство (Rathaus)

Кметството е седалището на кмета и на градския съвет. Сградата е доста впечатляваща. Построена е в готически стил в периода 1872-1883 г. от Фридрих фон Шмид. Прочетете повече за Кметството.

Дунавската кула (Donau Turm)

Ако гледката отвисоко е вашата страст, тук ще получите повече, отколкото сте очаквали: панорама към Виена, Виенската гора и Дунав от 170 м. На върха има два въртящи се кафе-ресторанта. Това и едно то любимите места на австрийците за бънджи скокове. 

Уебсайт: www.donauturm.at

Централното гробище

Има няколко гробища по света, които си заслужават посещението и Виенското е сред тях. Във второто по големина гробище в Европа почиват Бетовен, Йохан Щраус и други знаменитости. От сайта му можете да свалите карти и повече информация.

Уебсайт: www.friedhoefewien.at

Забележителности около Виена - прочетете цялата статия

Виенската гора
През 2005 г. Виенската гора е обявена за резерват от ЮНЕСКО. Тя покрива впечатляващите 9 900 хектара, като обхващат седем от виенските райони – Хитцинг, Пенцинг, Отакринг, Херналс, Дьоблинг, Вееринг и Лиизинг.

Абатство Клостернойбург (Klosterneuburg)
Немного далеч от Виена се намира 900-годишното абатство Клостернойбург с неговите свещени богатства на изкуствата, включително олтара Фердун и внушителната гледка на разкоша на барока.

Археологически парк Карнунт (Carnuntum)
Археологическият парк Карнунт е атракция за цялото семейство. Тук всеки може да преоткрие уникални антични здания, стари римски къщи, различни съкровища и забележителни римски фестивали.

Забележителности около Виена
Свързани Пътеписи за Виена
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
от 988 лв.
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
4 нощувки
Самолет
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
от 988 лв.
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
4 нощувки
Самолет