Забележителности - Загреб

Улица Ткалчичева (Tkalciceva Ulica)

Най-красивата улица в Загреб, която е дом на магазини и галерии, поместени в къщи от XIX в. Днес улицата е заета от барове и кафенета и се е превърнала в най-популярното място за излизане през лятото.

Катедралата

Впечатляващ пример за неоготическото изкуство, Катедралата е обновена от виенски архитекти след земетресение през 1880 г., като повечето пари и труд са изразходвани по двете кули, които обаче не са еднакво високи. Едната е висока 104 метра, а другата - 105.

Адрес: Kaptol 31

Горни град (Gornji grad)

Каменната порта (Kamenita vrata) е едно от задължителните неща, които трябва да видите в града. Портата е последният останал вход към града от миналото. В Каменната порта ще видите една от най-известните забележителности на Загреб – статуя на Дева Мария от XVI в., намираща се в покрита с решетка ниша. Има много посетители, които идват тук, за да се помолят или да запалят свещ.

Адрес: Kamenita ulica

Музей Мимара (Muzej Mimara)

Една от най-престижни сгради в Загреб, построена според завещанието на Анте Топич Мимара. Музеят е дом на над 3500 произведения на изкуството, включително и на творби от Рембранд, Рубенс, Реноар и Мане. Също е дом на скулптори, картини занаяти и още много. Струва си да го посетите. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Trg Franklina Delanoa Roosevelta 5

Уебсайт: www.mimara.hr

Археологическият музей (Arheološki Muzej)

В Археологическия музей ще видите доказателства за присъствие на хърватите по тези земи от древността, Египетската колекция, както и Загребската мумия с най-стария надпис на етруски в света, са сред световноизвестните експонати. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея. 

Адрес: Trg Nikole Šubica Zrinskog 19.

Уебсайт: www.amz.hr

Музей на съвременното изкуство (Muzej Suvremene Umjetnosti)

Ако се интересувате от съвременно изкуство, не пропускайте този музей и да се включите в безплатните обиколки с екскурзовод. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея. Вътре можете и да пийнете кафе в приятно заведение.

Адрес: Avenija Dubrovnik 17.

Уебсайт: www.msu.hr

Музей на разбитите връзки (Muzej prekunitih veza)

Емоционално пътешествие сред хиляди истории за изоставени хора и разбита любов от целия свят. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Cirilometodska 2

Уебсайт: brokenships.com

Планината Медведница (Medvednica)

Зелената гора на „Мечата планина” си струва да се види. Дава ви приятно откъсване от натоварения град. Може да се стигне и с обществения транспорт. В нея се намира запазената крепост Медведград (Medvedgrad).

Зоологическата градина (Zoološki vrt grada Zagreba)

Зоопаркът на Загреб е чудесна идея за ден сред животните. В музея на зоологическата градина може да научите много за видовете. Работно време: 9:00 - 20:00 (от май до края на август), през останалите месеци затваря по-рано (вижте сайта). Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на зоопарка.

Уебсайт: www.zoo.hr

Езерото Ярун (Jarun)

Намира се в южния край на града. Обожавано от местните за почивка и забавления. Във водите му се практикуват уиндсърфинг и гребане. По бреговете му има няколко бара, които се пълнят през уикендите.

Забележителности около Загреб
Свързани Пътеписи за Загреб