Загреб

За града

Оферти

Статии

Загреб / Zagreb

Загреб (Zagreb) е столицата на Хърватска, разположена по склоновете на планина Медведница и покрай бреговете на река Сава. 

Високите върхове на катедралата се виждат отдалеч и перфектно представят красотата, която Загреб има да предложи на посетителите си. От векове градът е център на култура и наука, а сега се е развил и като представител на търговията и индустрията. В последно време Загреб е една от най-популярните дестинации в Източна Европа. Това е град с интензивен живот, който предлага както култура, така и забавление, и това е една от причините, поради които хора на всякаква възраст обожават този град.

В 1000-годишния Горни град се намират президентската резиденция, историческата църква Св. Марк, хърватският парламент и много музеи и галерии. Всички те са разположени на романтични каменни улици, осветявани от газови лампи във вечерните часове. Другият необикновен район – Долни град, има много ресторанти, кафенета, театри и паркове, които го правят удивително място. В Загреб има много зелени площи и алеи. Въпреки бързо развиващата се икономика и транспорт, градът е запазил чара си и спокойната атмосфера.

Важна информация:

Население: 973 000 жиители

Валута: Хърватска куна (HRK)

Спешен телефон: 112

Туристическа информация Хърватски Ангели – номер за туристическа информация за цяла Хърватия: +385 62 999 999 - услугата е достъпна на английски, италиански и немски език от март до октомври.

Телефонни кодове

Код на страната: +385

Код на областта: 01

Сигурност

Престъпността в Загреб е с относително ниски стойности. Напълно сигурно е да ползвате транспорта  през нощта, както и да се разхождате из по-населените райони. Вземете предпазни мерки като във всеки друг голям град.

Тоалетни

В Загреб няма обществени тоалетни из града. Тоалетните по ресторантите, магазините и хотелите са добре поддържани и обикновено не е нужно да сте клиент, за да ги ползвате.

Работно време

Повечето банки работят между 9:00 и 19:00 часа от понеделник до петък. Клоновете на летището на Загребска банка са отворени и в неделя. Офисите работят основно от 8:00 до 17:00 часа. Някои работят и в събота до 13:00 часа. Работното време на магазините се различава, като някои затварят от 14:00 до 17:00 часа, а други в различен интервал през деня. Все пак общо – по-малките магазини работят от 9:00 до 20:00 часа от понеделник до събота, а в неделя са затворени. Магазините в по големите молове са отворени седем дни в седмицата, но пък в понеделник отварят чак след обяд, за да дадат почивка на служителите.

Пушене: Пушенето е забранено в ресторантите и някои барове.

Транспорт

Летища

Летището на Загреб е на 10 км югоизточно от града. На всеки половин час между 07:30 и 20:00 часа се движи автобус на хърватските авиолинии, който отива до автогарата на града. Билетът за него струва 30 куни (Уебсайт: www.plesoprijevoz.hr). Таксито от аерогарата до центъра на Загреб излиза около 225 куни, а пътуването ще ви отнеме около 25 минути

Уебсайт: www.zagreb-airport.hr

Обществен транспорт

Местният транспорт е поделен между добре функциониращата система от автобуси и трамваи, която се ръководи от ZET, общинските власти. Трамваите тръгват в 4:00 часа и до 23:20 часа се движат по дневен график, след което минават на нощен, който е доста разреден - на 30-40 минути.

Транспортната мрежа е разделена на три зони, но трамваите се движат само в първата. Следователно билет за повече от първата зона ще ви е нужен само ако планирате пътуване до предградията. 

От ниските към високите квартали се движи историческа въжена железница (на хърватски uspinjaca), една от най-стръмните в света. Потегля на всеки десет минути, а билетът е около 5 куни. Пътуването трае едва една минута.

Уебсайт: www.zet.hr

Влак

Жп гарата в Загреб е важен транспортен възел, от който потеглят влакове за Будапеща, Цюрих, Мюнхен, Венеция, Залцбург, Белград

Уебсайт на Хърватските железници: www.hzpp.hr/en

Автобус

Главната автогара се намира на около 10 минути пеша от гарата (или три спирки с трамваи 2 или 6).

Уебсайт на автогарата в Загреб: www.akz.hr

Таксита

Тарифите на такситата в Загреб са изключително високи, по-изгодно е да ползвате градския транспорт.

Автомобил

Повечето главни пътища и магистрали в Хърватия имат будки, където трябва да спрете, за да заплатите тол такси. 

Заведения

В Загреб ще намерите множество добри ресторанти, предлагащи както национална, така и международна кухня. През пролетта обядвайте на въздух и се потопете в живата атмосфера на града. Повечето ресторанти са отворени до 23:00 часа или полунощ, 

Загреб е пълен с барове и кръчми. На улица "Tkalciceva" изглежда така, сякаш има кръчма на всеки няколко метра, затова районът е добро място за почерпка. Повечето заведения отварят около обяд. Градът има активен нощен живот, който се върти около няколко клуба и дискотеки. Най-пълно е от септември до към края на юни. Дори някои дискотеки затварят за лятото, защото повечето местни са по островите. 

Изглежда, че едно от най-добрите неща, които може да правите през уикенда, е да отидете до близкото кафене и там да изпиете сутрешното си кафе. Обикновено се пие по повече от една чашка и дава на местните възможност да разберат последните клюки.

 

Шопинг

Илица (Ilica) е най-дългата и известна улица на Загреб. Започва от площад "Йелачич" (Jelacic) и още оттам е пълна с магазини. Повечето от тях продават дрехи и обувки. Тук са и магазините на всички дизайнери. Големите търговски центрове също са навлезли в Загреб, а най-добрия от тях е "Importanne Galleria" на ул. Иблеров (Iblerov Trg), заедно с "Centre Kaptol", който е разположен на Ткалчичева (Tkalciceva). 

"Dolac" е мястото, където да пробвате специалитетите на местния пазар, един от най-известните от които е домашното сирене със заквасена сметана. Други местни специалитети са меденки (medenjaci), както и licitarska srca – украсен и твърд почти невъзможен за ядене хляб с джинджифил, който се окачва по стените. В "Prsut Galerija" превъзходната хърватска шунка (prsut) се продава на грам или на бут. Повечето сувенирни магазини са около катедралата, но има и някои скрити из уличките, които не е лошо да потърсите. "Bakina Skrinja", на улица Petrinjska 20 е един от тях. Там има голям избор на местни керамични изделия и други сувенири.

Забележителности

Улица Ткалчичева (Tkalciceva Ulica)

Най-красивата улица в Загреб, която е дом на магазини и галерии, поместени в къщи от XIX в. Днес улицата е заета от барове и кафенета и се е превърнала в най-популярното място за излизане през лятото.

Катедралата

Впечатляващ пример за неоготическото изкуство, Катедралата е обновена от виенски архитекти след земетресение през 1880 г., като повечето пари и труд са изразходвани по двете кули, които обаче не са еднакво високи. Едната е висока 104 метра, а другата - 105.

Адрес: Kaptol 31

Горни град (Gornji grad)

Каменната порта (Kamenita vrata) е едно от задължителните неща, които трябва да видите в града. Портата е последният останал вход към града от миналото. В Каменната порта ще видите една от най-известните забележителности на Загреб – статуя на Дева Мария от XVI в., намираща се в покрита с решетка ниша. Има много посетители, които идват тук, за да се помолят или да запалят свещ.

Адрес: Kamenita ulica

Музей Мимара (Muzej Mimara)

Една от най-престижни сгради в Загреб, построена според завещанието на Анте Топич Мимара. Музеят е дом на над 3500 произведения на изкуството, включително и на творби от Рембранд, Рубенс, Реноар и Мане. Също е дом на скулптори, картини занаяти и още много. Струва си да го посетите. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Trg Franklina Delanoa Roosevelta 5

Уебсайт: www.mimara.hr

Археологическият музей (Arheološki Muzej)

В Археологическия музей ще видите доказателства за присъствие на хърватите по тези земи от древността, Египетската колекция, както и Загребската мумия с най-стария надпис на етруски в света, са сред световноизвестните експонати. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея. 

Адрес: Trg Nikole Šubica Zrinskog 19.

Уебсайт: www.amz.hr

Музей на съвременното изкуство (Muzej Suvremene Umjetnosti)

Ако се интересувате от съвременно изкуство, не пропускайте този музей и да се включите в безплатните обиколки с екскурзовод. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея. Вътре можете и да пийнете кафе в приятно заведение.

Адрес: Avenija Dubrovnik 17.

Уебсайт: www.msu.hr

Музей на разбитите връзки (Muzej prekunitih veza)

Емоционално пътешествие сред хиляди истории за изоставени хора и разбита любов от целия свят. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Cirilometodska 2

Уебсайт: brokenships.com

Планината Медведница (Medvednica)

Зелената гора на „Мечата планина” си струва да се види. Дава ви приятно откъсване от натоварения град. Може да се стигне и с обществения транспорт. В нея се намира запазената крепост Медведград (Medvedgrad).

Зоологическата градина (Zoološki vrt grada Zagreba)

Зоопаркът на Загреб е чудесна идея за ден сред животните. В музея на зоологическата градина може да научите много за видовете. Работно време: 9:00 - 20:00 (от май до края на август), през останалите месеци затваря по-рано (вижте сайта). Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на зоопарка.

Уебсайт: www.zoo.hr

Езерото Ярун (Jarun)

Намира се в южния край на града. Обожавано от местните за почивка и забавления. Във водите му се практикуват уиндсърфинг и гребане. По бреговете му има няколко бара, които се пълнят през уикендите.

Събития

Фестивал Странният Загреб (Queer Zagreb Festival)

Този фестивал не се подчинява на правилата на "нормалните" фестивали, а ежегодно опитва да предложи все по-интересни и необичайни събития в сферата на танца, музиката и театъра. През май. 

Уебсайт: thisisadominoproject.org

Dance Week Festival

В края на май танцьори и хореографи от цял свят представят най-доброто в Загреб. 

Уебсайт: danceweekfestival.com

Международен фолклорен фестивал

Провежда се през юли по улиците в Горни град и на площад Йосип Йелачич

Уебсайт: zagreb-folk-fest.com

Световен театрален фестивал

Провежда се в края на септември

Уебсайт: www.zagrebtheatrefestival.hr

Загребски филмов фестивал

Провежда се през октомври и представя както хърватски, така и чуждестранни филми.

Уебсайт: www.zagrebfilmfestival.com 

 

Забележителности около Загреб

Избрани оферти