Загреб
Загреб / Zagreb

Загреб (Zagreb) е столицата на Хърватска, разположена по склоновете на планина Медведница и покрай бреговете на река Сава. 

Високите върхове на катедралата се виждат отдалеч и перфектно представят красотата, която Загреб има да предложи на посетителите си. От векове градът е център на култура и наука, а сега се е развил и като представител на търговията и индустрията. В последно време Загреб е една от най-популярните дестинации в Източна Европа. Това е град с интензивен живот, който предлага както култура, така и забавление, и това е една от причините, поради които хора на всякаква възраст обожават този град.

В 1000-годишния Горни град се намират президентската резиденция, историческата църква Св. Марк, хърватският парламент и много музеи и галерии. Всички те са разположени на романтични каменни улици, осветявани от газови лампи във вечерните часове. Другият необикновен район – Долни град, има много ресторанти, кафенета, театри и паркове, които го правят удивително място. В Загреб има много зелени площи и алеи. Въпреки бързо развиващата се икономика и транспорт, градът е запазил чара си и спокойната атмосфера.

Важна информация:

Население: 973 000 жиители

Валута: Хърватска куна (HRK)

Спешен телефон: 112

Туристическа информация Хърватски Ангели – номер за туристическа информация за цяла Хърватия: +385 62 999 999 - услугата е достъпна на английски, италиански и немски език от март до октомври.

Телефонни кодове

Код на страната: +385

Код на областта: 01

Сигурност

Престъпността в Загреб е с относително ниски стойности. Напълно сигурно е да ползвате транспорта  през нощта, както и да се разхождате из по-населените райони. Вземете предпазни мерки като във всеки друг голям град.

Тоалетни

В Загреб няма обществени тоалетни из града. Тоалетните по ресторантите, магазините и хотелите са добре поддържани и обикновено не е нужно да сте клиент, за да ги ползвате.

Работно време

Повечето банки работят между 9:00 и 19:00 часа от понеделник до петък. Клоновете на летището на Загребска банка са отворени и в неделя. Офисите работят основно от 8:00 до 17:00 часа. Някои работят и в събота до 13:00 часа. Работното време на магазините се различава, като някои затварят от 14:00 до 17:00 часа, а други в различен интервал през деня. Все пак общо – по-малките магазини работят от 9:00 до 20:00 часа от понеделник до събота, а в неделя са затворени. Магазините в по големите молове са отворени седем дни в седмицата, но пък в понеделник отварят чак след обяд, за да дадат почивка на служителите.

Пушене: Пушенето е забранено в ресторантите и някои барове.

Забележителности около Загреб
Свързани Пътеписи за Загреб
Езерата на Хърватия и Словения - есен 2020
от 379 лв.
Езерата на Хърватия и Словения - есен 2020
3 нощувки
Автобус
Автобусна екскурзия до Лондон
от 1176 лв.
Автобусна екскурзия до Лондон
8 нощувки
Автобус
Езерата на Хърватия и Словения - есен 2020
от 379 лв.
Езерата на Хърватия и Словения - есен 2020
3 нощувки
Автобус
Автобусна екскурзия до Лондон
от 1176 лв.
Автобусна екскурзия до Лондон
8 нощувки
Автобус