Златоград

За града

Оферти

Статии

Златоград / Zlatograd

Град Златоград (Zlatograd) се намира в Източните Родопи по долината на река Върбица. В Златоград и околностите можете да посетите много църкви и манастири, както и архитектурни и културни паметници от XVIII- XIX век в самия град.

Тук е запазена най-старата църква в Родопите - “Успение Богородично”, построена през 1834 г. Други забележителности в града са: Стояновата къща с килийното училище от 1832 г.; най-старият писмен паметник, открит в Родопите - “Златоградският писмовник” от 1852 г.; Ареалният архитектурен резерват, където са запазени много стари родопски къщи; параклисите “Св. Атанас”, “Св. Неделя”, “Св. Илия” и “Св. Константин и Елена”; язовир Златоград. Прочетете подробности в секция Забележителности.

Разстояние: София - Златоград - 283 км. Пловдив - Златоград - 134 км. Варна - Златоград - 461 км. Смолян - Златоград - 60 км. Пампорово - Златоград - 70 км.

Транспорт

До град Златоград може да се стигне с кола или автобус.

Автобуси

До и от града минават автобуси, които стигат до много градове в България: Златоград - Хасково, Златоград - Пловдив, Златоград - Смолян, Златоград - Кърджали. Автобуси свързват и селата около Златоград: с. Аламовци; с. Долен; с. Ерма река; с. Старцево.

С кола

До Златоград от София може да се стигне по два пътя: през Пловдив - Асеновград - Смолян, който е дълъг около 282 километра и през Пловдив - Хасково - Кърджали - Джебел, който е дълъг около 370 километра. Градът се намира на около 230 километра от Бургас, на около 290 километра от Русе и на около 90 километра от Пловдив.
 

Заведения

Механа "Беловидово"

Намира се в двора на Етнографския музей. Сградата на механата отразява характерната архитектура по време на Възраждането. В нея може да се насладите на прекрасните традиционни златоградски ястия и специалитети.

Механа "При воденицата"

Механата се намира в близост до Воденицата (един от обектите на Етнографския ареален комплекс - Златоград) - традиционни съоръжения, тепавица, валявица и воденица - караджейка. В това заведение също можете да се насладите на вкусните традиционни златоградски специалитети, на тамошния качамак, който е приготвен от прясно смляно брашно.

Ресторант - винарна "Александрови къщи"

В това заведение не пропускайте местните специалитети - клин, сърми, баклава, пататник, както и други ястия като шашлици, гювечета, сачове и други. Има богат избор от червени и бели вина.

Кафене "Старият град"

Кафене "Старият град" се намира в началото на архитектурния комплекс. В него се поднася чрез специален ритуал чаша въртяно кафе, което се приготвя върху нагорещен пясък. Кафенето е от 1823 година.

Забележителности

Възрожденският квартал

Намира се в старата част на град Златоград. В този квартал са запазени около 100 възрожденски сгради, които притежават прекрасна архитектура и са обявени за паметници на културата.

Етнографският ареален комплекс - Златоград (ЕАК)

Открит през 2001 година, той е първият в България частен етнографски комплекс. Представлява музей на открито и показва как Златоград е изглеждал преди 100 години. Целият комплекс включва историко-етнографска музейна експозиция с архитектурна сбирка, действащи занаятчийски работилници с ръчно изработвани сувенири, гостилници и механи, които предлагат родопски специалитети и напитки по оригинални рецепти. Към комплекса се присъединява и кафене "Старият град", което се намира в началото му. В него се поднася чрез специален ритуал чаша въртяно кафе, което се приготвя върху нагорещен пясък. Кафенето е от 1823 година.

Адрес: ул. "Стефан Стамболов" №40

Уебсайт: www.eac-zlatograd.com

Водните съоръжения в Златоград

Воденицата е с три действащи водни съоръжения – валявица, тепавица и караджейка. Валявицата - представлява традиционна "машина за пране". Все още се търси и се използва. В миналото хората са я използвали за овалване на козинявите халища. Тепавицата е изпълнявала основна роля при производството на шаяк – тъкан, използвана за направата на традиционни носии (мъжки и женски). Воденицата - караджейка мели царевично брашно, от което се омесват специалитети от района.

Църквата „Свето Успение Богородично“

Църквата е изградена по време на Възраждането през 1834 година. Представлява една от най-старите църкви в Родопите. Храмът е вкопан близо 1,5 метра в земята. В двора на храма пък е запазено уникално килийно училище. Малката и неугледна стаичка представя трудното начало на съвременното българско просвещение, зародило се в тъмните векове на робството. Днес е възстановен одърът, на който е седял учителят. Той едновременно упражнява своя занаят, шивачеството, и наблюдава скупчените в ъгъла ученици. Децата се учат да пишат върху пясък, насипан в плитки дървени сандъчета.

Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"

Църквата „Св. Георги Победоносец” е завършена точно в годините на учредяването на независимата Българска екзархия. През 1871-1872 г. е издигната високата камбанария, свидетелстваща за голямата победа на българите в обществения живот на Османската империя. А още през 1852 г. в двора на строящата се сграда е открито двуетажно училище по модерната за времето си взаимоучителна методика. Днес то е реставрирано като музей и можете да влезете сред чиновете на класните стаи.

Паметник на Дельо войвода

Намира се на мястото, където се смята, че е смъртно прострелян Дельо войвода.

Светилище “Белото каменье”

На около 6 км североизточно от Златоград при село Старцево археологическите проучвания на светилището дадоха невероятно богати резултати. В пукнатините сред стърчащите зъбери се открити хиляди находки – дарове, принасяни от древните хора на езическите богове. Култът възниква в незапомнени времена и продължава чак до приемането на християнството. GPS коррдинати на светилището: 41.448717, 25.035983.

Природните феномени

На около 10 км в посока гр.Кърджали между с. Добромирци и с. Бенковски се открива гледка, наподобяваща лунен пейзаж. Отвсякъде стърчат скали с най-причудливи форми. Ако се вгледате в чудноватите канари, ще започнете да виждате образите на различни животни. Ето тук лежи на слънце гигантски крокодил. Встрани пък се различават формите на великанска гъба. Малко преди Бенковски на юг се очертава исполинска лъвска глава. След нея по пътя за с. Горна Калоба ще достигнете до природния феномен Слона. И до днес той е свещено място за местните хора. Те връзват по околните дървета шарени парцалчета и вярват, че на това място се лекува шарка. На много места в скалите са издълбани стотици различни по големина и форма басейни, използвани като олтари през тракийската епоха. Изсечени улеи отвеждат жертвената течност по склоновете на величествените канари. Над тях са издялани трапецовидни ниши, подобни на тези, които могат да се видят и в други части на Източните Родопи.

Свещения град на траките Перперикон

Този най-прочут през последните години археологически обект в Родопите се намира на около 20 км североизточно от Кърджали. До областния център на Източните Родопи пък разстоянието от Златоград е около 50 км по удобни пътища.

Светилището на Орфей при днешното с. Татул

Другото забележително място в Източните Родопи. Стигайки до Момчилград, който е също на 50 км от Златоград. Оттам по добре обозначен с табели асфалтов път ще стигнете до друг голям тракийски храм, свързан с „цивилизацията на скалните хора”.

Събития

Февруари

Трифониада

Представяне на винарски изби и местни производители; Ритуално зарязване на лозя – народен танц.

Март

Стара марта

Изпращане на зимата, прескачане на огън, гонене на злите сили, кукери, народно веселие.

Тодоровден (първата събота след Сирни заговезни)

Възстановяване традиционната за този ден "кушия" - надбягване с магарета, мулета и коне. Събитието е съпроводено с песни и танци, изпълнени от местните самодейни групи.

Април

Великден

Боядисване на яйца и търг на козунаци. Организира се търг на великденски хлябове и златоградски ястия, както и боядисване на яйца. Събитието се състои на площада пред Етнографския музей. Всеки, който желае да покаже своето кулинарно майсторство, е добре дошъл.

Юни

Еньовско хоро

Народни танци на калдъръмения площад пред Етнографския музей с много хора, ритуално промушване под билковия венец и наричане на момините китки. Златоградчани и много гости на града преминават през венеца за здраве, весело настроение и усмивки през цялата година. 24 юни.

Август

Пеперуга за дъжд

Пеперугата е ритуално облечена девойка в реката с клонки от бъз, който според народните вярвания е сигурен знак за наличието на изворна вода. С песни момичетата обикалят някои от домовете в Стария град и завършват ритуала с хора и обредно къпане на "Пеперугата". Накрая, на площада пред Етнографския музей се поставя софра с традиционния за този ритуал просеник.

Септември

Делюви празници

Възстановка "Един пазарен ден преди 100 години".

Ноември

"На Балканска скара в Златоград" и  Празник на Златоград (21 ноември)

Организира се народно веселие по случай празника на града. На този ден старият град се изпълва с аромата и колорита на българската, сръбската и гръцката кухни и танцов фолклор.

Декември

Златоградски коледари

За повече информация посетете сайта на Етнографски ареален комплекс-Златоград

Забележителности около Златоград

Избрани оферти