Транспорт - Сицилия

Как да стигнете то Сицилия?

С автобус

Можете да стигнете до Сицилия по земя с автобус от Рим или Неапол.

С влак

Друга възможност е влакът, който можете да хванете от Милано, Флоренция, Неапол, Рим и който чрез ферибот се транспортира вагон по вагон до острова. Информация, билети и разписания на влаковете за Сицилия вижте на сайта на италианските железници: www.trenitalia.com

С кораб/ферибот

Трети начин е корабът – фериботи от Неапол, Генуа, Ливорно и Каляри, както и от Малта и Тунис плават редовно до Сицилия. Имайте предвид, че между юли и септември този тип превоз е и най-скъп.

Със самолет

Четвърта възможност е самолетът, но само малка част от авиокомпаниите поддържат директен превоз, повечето са с прекачване в Рим или Милано. От София можете да стигнете до Сицилия с дриектен полет на нискобюджетна авиолиния или с чартър, ако сте резервирали пакетна почивка. Трите най-големи летища на остров Сицилия се намират в Палермо, Катаня и Трапани.

Как да се придвижите на остров Сицилия

Ако се движите с кола, на острова има добра пътна мрежа с четири магистрали, чертаещи връзките Катаня-Палермо, Палермо-Мадзара, Катаня-Ното и платената Месина-Палермо. Малките пътища в планинските области са бавни и невинаги в добро състояние, но предлагат изумителни гледки.

Железопътният транспорт в Сицилия е също така евтин и добре развит. Между големите градове Катаня, Палермо и Месина влаковете вървят начесто и редовно. По маршрутите за по-малките градове има големи забавяния. Имайте предвид, че в почивни дни и на официални празници влаковете са намалени като брой или изцяло спрени. Често влаковете не се движат заради ремонти и стачки, така че бъдете готови с план Б.

Автобусният транспорт е всеобхватен и евтин.

Пътуването на стоп не е широко разпространено и дори се смята за опасно от местните. Въпреки това може да откриете, че е приятен начин да се запознаете с местните и да се справите с липсващите на официални празници влакове. 

Забележителности около Сицилия
Пролетен луксозен круиз на MSC Grandiosa
от 1974 лв.
Пролетен луксозен круиз на MSC Grandiosa
6 нощувки
Кораб
Пролетен луксозен круиз на MSC Grandiosa
от 1974 лв.
Пролетен луксозен круиз на MSC Grandiosa
6 нощувки
Кораб