“ България на длан “

България. Държава, която се намира в Югоизточна Европа. Заема североизточната част на Балканския полуостров. На север граничи с Румъния, на изток – с Черно море, на юг – с Гърция и Турция, а на запад – със Сърбия и Македония. Площ – 110 912 квадратни километра. Спомняте ли си, как я беше нарекъл поетът . . . “Земя, като една човешка длан. . .”

“България на длан” – в днешно време, това не е просто емоционално творческо прозрение, а една красиво реализирана идея.

Италия има своята Мирабиландия, Холандия – Мадуродам, Белгия и столицата й Брюксел съхраняват експонатите от Мини Европа, Турция привлича с Миниатюрк, а България....България ли....Освен с реално съществуващите си красоти, страната ни има своя шанс да привлича и с умален вариант на най-интересните си и прочути забележителности, включени в проекта “България на длан”. Тук е задължително все пак да се спомене и името на автора на първоначалната идея за създаване на подобна експозиция. Това е режисьорът с осезаемо присъствие в съвременния театрален живот на страната ни – Съни Сънински, със съавторството на Стефани Рачева. Идеята разбира се е, веднъж видял даден обект под формата на макет, посетителят да пожелае да пропътува разстоянието до самия оригинал. Първите десетина макета, включени в изложбата, са готови през 2005-та година. За пръв път са представени пред публика във Велико Търново, а после и в Брюксел – при подписването на договора за присъединяването на България към Европейския съюз. Сред обектите, на които още в началото на реализация на идеята, са направени ефектни красиви макети, попадат  историческият хълм Царевец, нос Калиакра, Рилският манастир, Националната художествена галерия и градът-музей Копривщица с четири от емблематичните си къщи около моста на първата пушка на Априлското въстание. В началото, изложбата е пътуваща - с цел, колкото се може повече деца, учащи от различни възрасти, както и наши чуждестранни гости, да имат възможността да я разгледат и по този начин да се провокира интерес към българската история и култура. След временното пребиваване в различни зали и галерии, най-накрая – експозицията „България на длан” намира свой постоянен дом на булевард “Цар Борис III” №41 в София – това е Зала 3 от първия етаж на бившия Ритуален дом “Красно село”. Междувременно, експонатите са се увеличили с нови впечатляващи макети на все тъй любими до сърцето на всеки българин места. Днес, под приятна светлина и подходящо озвучаване, зад стъклените витрини могат да се видят още умалени варианти на родни забележителности: Асеновата крепост, Мадарски конник, несебърската църква “Христос Пантократор”, внушителният храм-паметник “Александър Невски”, Казанлъшката гробница, варненската катедрала “Св.Богородица”, корабът “Радецки”, крепостта Баба Вида, русенското Доходно здание, Народният театър “Иван Вазов”, покритият мост в Ловеч, храм-паметникът “Рождество Христово” край Шипка, Паметникът на свободата на връх Шипка, пловдивският античен театър и Панагюрското златно съкровище. Гордост за творците, които работят по обогатяването на колекцията, е добавянето на обект, съкровено свързан с историята на България и битките за национално обединение, но ситуиран извън днешните предели на страната ни. На 3-ти март’2009 година, пред посетители и гости тържествено е представен макет на единствената желязна църква в света – българската църква “Свети Стефан”, издигната на брега на Босфора в Истанбул.

Всъщност, голяма част от обектите, които всеки може да види в “България на длан”, стават реалност благодарение на помощта на дарители, чийто жест силно напомня за ценностите и традициите на нашите възрожденци, които в далечни, понякога и твърде мрачни времена, са дарявали средства я за съграждането на храм, я за стенописването на някоя манастирска черква или пък за строителството на училище.

Така, днешните наследници на традицията на старите български ктитори, дават шанс за реализирането на една красива и благородна идея, за да могат съвременните българи да видят и докоснат онова, което историята и добрият жест са оставили по земите ни.

А вие, все още ли не вярвате, че само за час можете да прекосите разстоянието от брега на Черно море при нос Калиакра до Бабини Видини кули, или пък от славната Асенова крепост до центъра на столицата...Е! Не се чудете повече. Днес и това е възможно. Само едно посещение на експозицията „България на длан” е достатъчно, за да ви убеди в това твърдение.

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около София