10 дни в Дубай

 


На 10 ноември 2011г. в 12,55ч. за разлика от Луфтханза, които имаха закъснение и се извиняваха на пътниците си, очакващи полета им,  Аерофлот си излетя по разписание. Най-леко облечените пътници на борда на почти новия Еър бус 319/като новите правителствени самолети/ бяхме ние разбира се.
С по един куфар дрехи, задължителни аква обувки/нали щяхме да ходим на аква парк, а там не може по джапанки на пързалките/, 2 фотоапарата и два мобилни телефона с по 8 мегапикселови камери, с  по един нов роман / най-голямото удоволствие – книга за плажа / и с близо 200страници формат А4, разделени в 4 папки и представляващи саморъчния ни изключително пълен пътеводител на Дубай /туристическата ни агентка го видя.го видя  / и с най-слънчевото настроение отлетяхме към така мечтаната дестинация.
След 2,5часа по разписание кацнахме в Москва/времето ни прехвърли автоматично 2 часа напред/, полета ни за Дубай беше след час и половина.
Време съвсем достатъчно да минем от единия терминал F до другия терминал Е , един етаж по-нагоре в същата сграда на Шереметиево, да обиколим безмитните магазини и да се качим на следващия Еър бус 320 с още около стотина руски туристи.
След около 5 часа мрачната нощ бе прорязана от толкова много светлина, че нямаше как да не разберем- под нас е нощен Дубай. В 1,10 местно време / или 23 наше/ кацнахме на Терминал 1 на Дубайското летище.
Сканираха ни зениците на очите, сложиха ни печати в паспортите и визите, и ни посрещна 8 то чудо на света, което започва още от аерогарата. Нямаща нищо общо с всички други, които бяхме виждали досега.
Отпред чакаха поне стотина посрещачи с табелки в ръце / по същото време кацнаха още няколко самолета/ и за миг не съжалих, че Елена/тур. ни агентка/  отказа трансфера летище хотел, щото може би щяхме да си търсим човека поне 30минути.
В разказа ми със сигурност ще присъстват много цифри, защото зная колко е трудно да се добереш до правдива информация за цените на отделните неща и да си планираш бюджета, особено когато си самостоятелно, а не с агенция.
Качихме се в първото такси. Всички са в кремав цвят. Различни са им покривите. Червени, сини, жълти, зелени и т.н. 6 таксиметрови компании са в Дубай и по това се различават визуално.
За наш късмет попаднахме на такси копърка от официална таксиметрова компания.  Шофьорът бързо прецени, че за пръв път сме в Дубай, каза ни само, че ще ни начисли начални 20дирхама /това го знаехме предварително/ и тръгна.
Така караше, че маршрута ни излезе с 13 -15 км. по-дълъг, без виждащ се касов апарат и накрая сметката ни излезе 86 дирхама. На връщане след 10 дни от хотела до летището таксито ни взе 51 дирхама , докато от хотела, за да ползваме хотелския бус ни искаха 80 дирхама .
Щатският долар е с фиксиран курс там и е 3,66 дирхама за долар. По съвет на момичетата от форума обменяхме в Моловете и на летището в началото. В моловете сменят на 3,65 дирхама 1 долар, а на летището за 3,61 дирхама.
Бяхме избрали хотел Ситимакс Ал Барша и не съжалихме нито за миг.

Нов, 15 етажен, отворен през май 2010, с най-белоснежните колосани чаршафи, които съм виждал през живота си и с невероятно удобен матрак, на изключително удобно място.
На 50м. на първа линия до Mall of Emirates. Респективно много близо и до метрото, качваш се на първия етаж в мола и през него достигаш до входа на станцията. Много близо и до плажната ивица и Джумейра.
След неколкократното напомняне в хотела бяха разбрали, че искаме висок етаж и се опитаха да ни дадат на 6-я. Поспорихме и се оказа, че могат да ни дадат и на 13-я, макар да исках да е  на 14-я, точно под басейна. Но картата не можа да отвори стаята и се оказа, че спорихме излишно цели 10минути. Стая 1402 беше наша. Като надникнеш през прозореца виждаш Atlantis the Palm и огромнатаааа ски писта на Mall of Emirates,

а като се покажеш на коридора пред теб от едната страна изскача силуета на Бурж Ал Араб,

 а от другата високоооо в небето Burj Khalifa с нейните 820 м. височина.
Пихме по едно мартини за лека нощ и в 3,10 вече бяхме заспали в очакване на първия ни ден, който започваше по програма след 6-7 часа със Сити тур Дубай и Биг Бус...
Петък- 11 ноември. Първа сутрин в Дубай!!!
Рано, рано се измъквамe добре наспали и закусили от хотела и откриваме с облекчение, че сме избрали правилното място.
Само на 50м. от Mall of Emirates и то вървейки по тротоари и асфалт.
Казвам го, защото е съвсем естествена картината – голям, лъскав булевард и зад него пясък и празно място до съседната улица или сграда. Все пак да не забравяме, че сме близо до пустинята. Още по-хубавото е, че до входа/отзад/, през който влизаме в Мола е спирката на Биг Буса, а същия този вход е и входа за десетките заведения за хранене. Суперрр!!!
Качваме се етаж по-нагоре в Мола и тръгваме към метростанцията. И тя е съвсем близко, просто трябва да извървиш на широчина/ добре, че не е на дължина/ Мола и си в нея.
Днес е петък, почивен ден и метрото тръгва в 13,30.
Но така или иначе ние сме почти два дни с Биг Буса.
 


Купуваме комбинирани билети за Сити тур Дубай и сити тур Абу Даби. По 350 дирхама на човек. 24 часа можеш да се движиш из Дубай и когато решиш да прескочиш без фиксирана дата до Абу Даби.
350 дирхама са 95 долара. Поотделно двата тура струват доста повече, а по-важното е, че ще сме в най-хубавата ложа на театъра, наречен Дубай.
Возихме се на всички видове превозни средства в Дубай.
Метро, градски автобуси, монорелсовия влак на Atlantis the Palm /невероятна туристическа атракция!!!!/ , таксита, лек автобомобил на приятел, кораб, абра/водно такси/, но най-чудасната гледка и възможност за снимки дава Биг Бус.
Горещо го препоръчвам на всички онези, които искат да усетят чара на Дубай.
Движи се със скорост 40-50км. в час, има около 20спирки, разделен е маршрута му на червена и синя зона. На два етажа е. Има открита и закрита част. Можеш да слизаш на всяка една спирка и да се качваш на следващия бус.
В цената на 24 часовия билет влизат още билети за градския музей, за водно такси, за Arabian Dhow Cruise / круиз по Dubai creek/. Едночасова разходка с кораб по канала с невероятна панорама на Дейра и Бур Дубай. За такава разходка вечер нашите тур. агенции искат по 50 евро ако не се лъжа, в цената влиза и вечеря, а при биг бус той е в цената от 60долара.
Много важно, че няма вечеря, да не сме отишли там само да ядем.
Освен това в цената на билета за буса влизат и намаления за над 20 магазина в WAFI Mall. Затова, поне за мен макар на някой да му се вижда скъпо излиза съвсем евтино сити тура при възможностите, които ти предлага.
Ние се качихме в 11,00 на биг буса и до вечерта обикаляхме с него.
В 17,00 успяхме да хванем последния биг бус, който тръгва от Дейра сити център по червената линия. На Burjuman Mall се прехвърлихме на синята линия и тъй като вече беше към 17,40, до 19,30 успяхме да направим цялата обиколка, гледайки голямата джамия, Джумейра бийч парк, Бурж Ал Араб, Мадинат Джумейра/най-фантастичното и красиво място за мен в Дубай/, Atlantis the Palm, Mall of  Emirates, Дубай мол и Бурж халифа.
Светлините на сградите вече бяха включени и все едно направихме нощния тур, който започва от 20, 30 часа без пари. Нощният тур струва 34 долара.
На другата сутрин в 9 се качихме отново на биг буса и до 11,30 продължихме разходката с него.
Слязохме на Джумейра бийч парк.
Това е платения плаж на Дубай.


Само срещу 5 дирхама /по-малко от 2 лв./ влизаш на една широка поне 100м. /за дължината не зная колко е/ плажна ивица, с най-белия ситен пясък, който можеш да видиш и с най-чистата синя вода, в която можеш да се потопиш
Сравних ги с 10 те лв. вход на басейн Спартак с мръсната вода и каменните лежанки и разликата беше потресаваща. 
Не говоря за Созопол или Несебър, където картината е още по-отчайваща. 
Можеш да си постелиш хавлията под палма, или да си наемеш чадър за 10 дирхама и шезлонг за 5 / общо два шезлонга и чадър за 8лв!!!/ и да си четеш блажено книжката, отпивайки от пресните ледени сокове, които струваха по малко отколкото в Софийско кафене.
Температурата на въздуха беше около 30-32 градуса, а на водата около 26-27.
Така изкарахме до 14,30 и побързахме да се приберем с такси до хотела /30дирхама/, защото още от София бяхме купили онлайн билети за 17,30ч. за най-голямата атракция на Дубай.
Най-високата сграда в света -820метровата кула Бурж Халифа.
Един от символите на града.
Но за тази наистина невероятна атракция, която всеки ден събира около себе си десетки хиляди туристи от поне 100 нации ще разкажа по-късно... /to be continued/

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Дубай (ОАЕ)  | Дубай
Забележителности около Дубай