Анталия - Какво може да се види? Част 1

       Лятото идва и всеки започва да планира своята почивка. Е,  днес ще ви дам информация за тези който са решили да почиват в Анталия. Какво може да се види? Отговорът на този въпрос е: ВСИЧКО! От прекрасна природа до паметника на Дядо Коледа, скални градове и пламтящи скали. Ще се спрем за кратко на прекрасните места в района на Анталия.

Анталия

Разположената в дъното на едноименния залив Анталия е голям град и център на т.нар. „Турска ривиера". Въпреки това тя е запазила и следи от богатото си минало. Градът бил основан през II в. и бил кръстен Аталия по името на пергамския цар Атал II. Днес римското пристанище е реконструирано като марина, заобиколена от стария османски квартал Калейчи. Археологическият музей е събрал богата колекция от находки от множеството антични градове в района.
Работно време на Археологическия музей: вторник-неделя: 9,00-17,30 ч
Аспендос

Древният град Аспендос се намира на ок. 40 км източно от Анталия и на около 15 км от морския бряг. Най-известен е със своя театър от II в., който се смята за най-добре съхранения в света. През XIII в. бил използван като кервансарай и дворец от селджукските турци. Наред с другите паметници край града е запазен участък от римския акведукт с дължина 15 км. Работно време: 8,00-19,00 ч

СИДЕ

Сиде заема вдаващ се в морето полуостров на 75 км източно от Анталия и представлява един от най-популярните туристически обекти в района. Крепостни стени и ров отделят от континента древния град, в който се влиза през голяма порта. Антична улица, някога оградена с колонади, води към римските бани. Днес те са превърнати в музей, а в съседство се намират и други руини. Големият театър е сред най-добре запазените подобни структури. Твърди се, че градът бил романтично убежище за Антоний и Клеопатра. Работно време:  Античен театър: 8,00-19,00 ч  Музей: 9,00-19,00 чДЕМРЕ (МИРА)

Град Демре (Кале) се намира на 48 км източно от Каш и ок. 140 км западно от Анталия и е най-известен като родно място на св. Николай Чудотворец, епископ на античната Мира през IV в. сл.Хр. Датиращата от XI в църква „Св. Николай" с първоначалния гроб на светеца (през 1087 г. мощите му били пренесени в Бари, Италия) се издига в центъра на Демре и тук се стичат много поклонници. На 2 км навътре се намират руините на Мира, най-впечатляващ сред които е скален връх, надупчен от фасадите на десетки ликийски гробници. Работно време:
Църква „Св. Николай": 8,30-19,00 ч (летен сезон); 8,30-17,30 ч (зимен сезон) Мира: 7,30-19,00 ч (летен сезон); 8,00-17,30 ч (зимен сезон)


ПЕРГА

На 15 км източно от Анталия се намират останките на древната Перга, един от основните градове в Памфилия. Могат да бъдат посетени руините на театъра, стадиона, агората, баните и части от крепостните стени с масивни порти от елинистическия и римския период. Основните улици на града са били опасани с колонади, част от които са възстановени. Главната завършва в подножието на акропола с монументален фонтан. Работно време: 9,00-19,30 ч


Дата:
4/5, гласа
Забележителности около Анталия