Белокаменна Москва: обречена на вечност

Сп. “Европа 2001”, бр. 1/2008
автор: Розалина Евдокимова
Снимки: Руската федерална агенция по туризма

"Този, който не е видял Москва, значи не е видял Русия" - пише през 1765 г. пътешественикът Джакомо Казанова, посетил за първи път страната. И колко много истина има в тези думи на легендарния италианец. Тази истина и днес важи с пълна сила, дава представа какво е за много хора столицата на Русия.


Без колебания Москва може да бъде наречена една от най-красивите столици и център на духовната култура на света. Архитектурният й облик се е градил с векове. Днес главният град на Руската федерация няма нищо общо с това, което всички помним от преди години. Темповете, с които този град се променя, могат да бъдат сравнени със скоростта на светлината. Преди много столетия той е бил построен върху седем хълма, които днес трудно могат да бъдат различени. Единствен, който се вижда днес, е Боровицкият, където се издигат кулите на Кремъл и Червеният площад, станали най-важните забележителности и символи на цяла Русия. Настоящата Москва е мегаполис, простиращ се върху повече от 40 км от север на юг и над 30 от изток на запад. Заедно с предградията в столицата живеят над 10 млн. души, като всекидневно в нея пристигат приблизително около 2 млн. Всички обаче, които пристигнат в града - било в командировка, на гости или на екскурзия, не пропускат да отделят поне два-три дни, за да се докоснат до забележителностите му. И ако се обърнем към цифрите на сухата статистика, ще видим, че 5 летища, 9 жп и 2 речни гари всеки ден посрещат и изпращат идващите в Москва. Но едва ли някой от гостите би пропуснал изживяването да се повози и в метрото. Дължината на неговите линии надхвърля 200 км, а над 160 са станциите, като непрекъснато се откриват нови. Залите на Метрополитена, както всички с любов наричат подземната железница, са едни от най-красивите и импозантни в света. А първата линия е открита в далечната 1935 г. на миналия век. Истинско бижу са мостовете, преметнали своите снаги през Москва река и река Яуза. Особено вечер със своите ефектни светлини те карат да спира дъхът от възхита. Най-красивият сред тях обаче си остава Кримският мост. Днес, когато в града небостъргачите са нещо, с което започват да свикват не само жителите на Москва, а и неините гости, не би могло да пропуснем да споменем, че за оформянето на неповторимия архитектурен силует на столицата са допринесли и седемте високи сгради, издигнати в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век. Най-известната сред тях е МГУ "Михаил Ломоносов" на Воробьовие гори. След нея са зданието на МВнР, хотели и жилищни сгради.

Не можем да пропуснем да кажем, че градът има много богато минало. Макар археолозите да са доказали, че предисторията на днешна Москва е приблизително на около 5 хиляди години, градът за първи път се споменава в летописите от 1147 г., когато по заповед на княз Юрий Долгоруки започнало изграждането на крепост на Боровицкия хълм. В древността са наричали града и Третия Рим. За някои това може да се стори поетична метафора, но не е така. Първият е Вечният град, вторият - Константинопол, а Москва става трета след женитбата на Иван III с племенницата на последния византийски император Константин ХI, загинал по време на турското нашествие. Тогава двуглавите орли от поробената Византийска империя свили гнезда на кулите на Кремъл, а Иван III построил запазените и до днес великолепни храмове и градски стени. Именно по време на неговото царстване Първопрестолната или Белокаменната, както наричали града, става столица на могъща държава. В едно от посланията на игумена Филотей четем, че "двата Рима са паднали, третият стои, а четвърти няма да има". Така в края на ХV в. се формулира и националната идея, вдъхновяваща господарите и занаятчиите, на които било поръчвана украсата на Москва по образ и подобие на Рим и Константинопол. Както споменахме в началото, градът бил издигнат върху седем хълма. И това са Боровицкият, Тверският, Сретенският, Таганският, Лефортовският, Трьохгорният и най-отдалеченият от Кремъл - Воробьовие гори. Много от изследователите смятат, че заради свещеното число 7 градът е обречен на вечност. Макар и многократно нападана от врагове, Москва винаги се е възправяла от пепелта на пожарите и разрушенията. Тя винаги е давала добър урок на всички, които са се опитвали да вдигнат ръка срещу нея. Да не забравим, че макар и опожарен от Наполеон по време на Отечествената война през 1812 г., градът е успял да се възроди и да израсне още по-красив и по-силен. Жителите на Москва дадоха добър урок и на войските на Хитлер. Да спасят столицата по време на Великата отечествена война през 1941-1945 г. край подстъпите му се сражаваха геройски не само Червената армия, а и много доброволци от всички краища и народности на великата страна.


Миналото на столицата е събрано в над 60 музея, като най-популярните сред тях са Кремъл, Музеят за изобразителни изкуства "Пушкин" и Третяковската галерия. Някога в града е имало над 500 православни храма. Днес действащи са 150, а още 100 са в процес на възстановяване. Най-известните са "Василий Блажени" на Червения площад, издигнатият отново "Христос Спасителя" и Новодевичият манастир.


Би било непростимо да не се споменат и огнищата на културата. А те не са малко. Московските театри поднасят на своите гости богат репертоар от спектакли от руската класика и съвременната драматургия.

Казват, че от началото на 90-те години на миналия век, когато в Русия започнаха промените, и градът е започнал да променя с бързи темпове своя облик. Така до днес, когато можем да кажем, че Москва е една съвременна и модерна европейска столица. Стотици сгради се реставрират и ремонтират, издигат се нови търговски, развлекателни, бизнес центрове, молове и транспортни средища. Всяка година се появяват нови нощни клубове, казина, десетки ресторанти. Но не само това е Москва. Хиляди гости на града посещават многобройните имения, издигащи се както в града, така и в Подмосковието. Най-популярните сред тях са Коломенское, Кусково, Останкино, Архангелское. А една от най-интересните туристически обиколки е из старинните руски градчета, известни като Золотое колцо.

Градски символи

Най-популярният сред тях е Кремъл, който е и символ на Русия. Това е най-старата част на града. На неговата територия се намира резиденцията на президента на РФ. Днешните крепостни стени и кули, изградени от червени тухли, датират от ХV в. В центъра му е най-старият градски площад - Съборния. Името си той е получил от намиращите се там храмове - "Архангелският", "Благовещенският" и "Успенският", в който са били коронясвани всички руски царе. Освен тях там се издига и златокуполната камбанария, построена по заповед на Иван Велики през 1508 г. На Съборния площад е и построената през 1491 г. прочута Грановита палата. По проект на архитект Константин Тан през 1849 г. е построен и Големият Кремълски дворец, в който са се намирали покоите на императорската фамилия, парадните зали, обзаведени с прекрасни мебели, кристали и порцелан. Най-пищната и красива зала в двореца е Георгиевската, в която и днес се провеждат приеми, извършва се иногурацията на президента, както и връчването на различни държавни награди.

Червеният площад е също един от руските символи. Той е мястото на военните паради и масовите тържества. Появата му датира от ХV в. В древни времена на Червения площад били огласявани важните укази, оттук са се обръщали към народа царе и патриарси и тук днес се издига мавзолеят на Ленин, пред който все още се вият дълги опашки от туристи, искащи да го посетят, както и изящният храм "Василий Блажени". В годините на промените на Червения площад световни знаменитости правят своите концерти. Тук са радвали публиката с изпълненията си легендарните Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Мстислав Ростропович, Пол Макартни, Мадона.

Всеки пристигнал в Москва пита първо за други два символа - Цар Пушка и Цар Камбана. Огромното и тежащо 40 тона оръдие е паметник на древноруското артилерийско и леярско изкуство и е най-голямото в света. Дело е на майстора от Оръдейния двор Андрей Чохов през 1586 г. През ХVI-ХVII в. се е намирало в Китай-город пред Спаските порти, като е осъществявало защитата на Кремъл от посока на Москва река. Никога оръдието не е възпроизвело изстрел. В съседство на 81-метровата камбанария на Иван Велики стои и Цар Камбана. Нейното тегло е 202 тона, а височината 6,14 метра. Никога от нея не е изтръгван камбанен звън. След пожара през 1737 г. от нея се е отчупило парче, което сега е подпряно до камбаната.

Храмът "Василий Блажени" е също сред популярните и обичани московски символи. Построен е през 1555-1561 г. в чест на победата над Казанското ханство. Той е дело на известните руски майстори Барма и Постник. Легендата разказва, че по заповед на царя след построяването на храма те били ослепени, за да не могат да построят второ подобно чудо.

С уникална съдба е монументалният паметник на архитектурата - храмът "Христос Спасителя". Построен е през 1883 г. в руско-византийски стил по проект на архитект Константин Тон и с волни пожертвования. През 1931 г. по заповед на Сталин е взривен, а на негово място се появява откритият плувен басейн "Москва". През 1994 г. московската управа взема решение храмът да бъде отново построен, което става по стари фотографии, рисунки и чертежи, но с използването на модерни технологии. И докато през ХIХ в. са били необходими 45 години да бъде построен "Христос Спасителя", то в края на ХХ в. е издигнат за шест. На 19 август 2000 г. той е осветен при особена тържественост. Днес в него се връчват много от престижните награди за култура, изкуство и в сферата на църковната дейност.

Не само храмове и крепости са символи на красивата руска столица. Болшой театър е един от най-известните в света редом с миланската "Ла Скала" и парижката "Гранд Опера". Построен е през 1825 г. по проект на архитект Бове, а квадригата, стъпила върху фронтона, е дело на скулптора Петър Клодт. На сцената му са се изявявали такива големи имена, като Фьодор Шаляпин, Сергей Лемешев, Галина Вишневска, Николай Гяуров, Мая Плисецка, Галина Уланова, Михаил Баришников и други.

Би било непростимо човек да посети Москва и да не отиде да се наслади на колекциите, подредени в Третяковската галерия, наречена на фамилията на нейния основател - търговеца-меценат Павел Третяков, който през 1892 г. подарява своята богата сбирка на Москва. В основата са творбите на художниците, известни като передвижници, придържащи се към демократичното направление в живописта. В галерията могат да се видят също и творби на Андрей Рубльов, Иля Репин, Суриков, на авангардистите Малевич, Родченко, Гончара и др.

От съвремието за символ се бори телевизионната кула в Останкино, висока 539 м и построена през 1963 г. Освен телевизионните канали, в нея се намира и ресторантът "Седмото небе", който се върти бавно и всеки, който го е предпочел, има рядката възможност да се наслади, докато си похапва, на красивата панорама на Москва. За съжаление, през 2000 г. при пожар кулата пострада и все още е в процес на реконструкция. Специалистите твърдят, че след приключването тя ще бъде отново най-високата в света - 562 м.

Едно от култовите места в руската столица е "Арбат". Тя е най-старата улица и нейното начало се крие някъде през ХIV-ХV в. За много от московчани тя, неините пресечки и дворове са запазили московския дух. По различно време на тази толкова известна по света улица са живели много известни руски писатели, художници и артисти. Днес улицата продължава да се ползва с популярност сред гостите на града. Тук всеки може да си купи сувенир, изделия на руските занаяти, картини от художници с бъдеща слава. Тук е и любимото място на уличните музиканти.

Kоломенское имение от ХVI-ХVII в., живописно разположено на високия бряг на Москва река, е сред важните забележителности. Със своите храмове, камбанарията "Георги Победоносец", Дяковското градище, комплексът е включен в списъка на шедьоврите на руските занаяти. Човек не би могъл да разкаже за всичките интересни кътчета на Москва, защото те не са малко. Но не би могъл и да пропусне

Подмосковието и Золотое колцо,

където всеки, решил да се докосне до богатата руска култура, история и изкуство, остава без дъх от красотите, които се разкриват пред него. Подмосковието заема територия с радиус около 200-300 км от столицата. Наричат го още "сърцето на Русия", а древните летописци пишат за него, че оттук "есть пошла Русская земля". В продължение на много години, благодарение на осъвременената инфраструктура и модернизация, то се превръща в желано място за живеене и отдих. Днес всички звезди от естрадата, политици, бизнесмени предпочитат да живеят там. Все по-често се виждат изникващите супермодерни къщи и комплекси. А многото почивни домове и санаториуми предлагат пълна релаксация. Именията, манастирите, художествените, военноисторическите и литературните музеи, малките и китни градчета привличат много туристи и почиващи. Най-старите са Волоколамск, Можайски, Зарайск, Коломна, Серпухов и други А Сергиев Посад освен със старинната си архитектура, храмове и манастири, е известен и с фабриката за матрьошки. А изделията на майсторите от Подмосковието носят славата на руските занаяти по целия свят. Едва ли някой, който е посетил този край, си е тръгвал без гжелска бяло-синя керамика, или жостовски поднос, или пък павлопосадски шал. А спомените за именията Ясна поляна, Абрамцево, Мелихово, както и за легендарните Куликово поле и Бородино остават до края на дните на всеки, докоснал се до храбрите битки, водени от руските воини, или до творчеството на патриарха на руската литература Лев Толстой.

Золотое колцо е един от най-предпочитаните маршрути за всички туристи. Градчетата Сергиев Посад, Александров, Переславъл Залески, Ростов Велики, Ярославл, Мишкин и други разказват за древната история и изкуство. В тях се усеща духът на древната държава, а и жителите им пазят своята история, за да могат да я видят колкото се може повече хора и да усетят онази сила и дълбока философия на един народ, изстрадал всичко в своята съдба и постигнал много чрез много лишения и борби.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Русия  | Москва
Забележителности около Москва