Болоня - градът на кулите и тортелините

Болоня е сравнително нова дестинация на Wizzair и сякаш непозната и неоткрита. Решихме да отидем именно там, защото все пак е Италия и все пак цената на билетите, която платихме беше повече от изгодна. Самолетите на Wizzair кацат на летището във Форли. То е на около 50 мин. път с влакче до Болоня и пътуването е приятно, тъй като влакчетата са удобни и бързи. Информация за часовете на влакчетата може да си набавите от trenitalia.com – само въвеждате от къде до къде искате да пътувате и приблизително в какъв час и ви се появява цялото разписание на влакчетата с час на тръгване и пристигане на съответната гара, продължителността на пътуването и цената на билета. Информацията е абсолютно достоверна, можете спокойно да разчитате на разписанието и да не се лутате по гарата. На всяка от гарите между другото, имаше табла също с разписанието на влаковете и часовете на тръгване и пристигане, погледнете си и там, за да знаете кой е вашия влак /Форли и Болоня се явяваха междинни спирки, а самото влакче на отиване си беше за Пиаченца; на връщане пък Болоня беше начална спирка, а влакчето беше за Анкона/, съответно после ще видите и на кой коловоз трябва да чакате – на гарата във Форли са само 2 коловоза, но на болонската гара бяха повече от 10. Преди всичко това обаче, естествено трябва да се придвижите от летището до гарата на Форли – има таксита на твърда цена от 11 евро, както и аеробус, но той не е удобен – по-точно не минава редовно, така и не видяхме никъде разписание, въпреки че на връщане от Болоня се качихме точно на него от гарата до летището – цената на билета е 3,50 евро. Ако успеете да се комбинирате няколко човека в таксито, ще ви излезе даже по-изгодно като цена – ние така и направихме на отиванеJ

            И така – Болоня. Бяхме доста добре подготвени, знаехме дори по кои улици да се движим, къде се намира хотела ни /открихме в google maps, докато разглеждахме картата на Болоня, че може да получиш градски изглед и там благодарение на заснето от камерите на Google може да се движиш съвсем реално по улиците, площадите, дори да надникваш през витрините на магазините; там където е лентата за мащабиране има едно човече, което ако пуснеш някъде из картата и там е минала вече камера и е заснела, може да си направиш предварително виртуален тур, докъдето има възможност/. От гарата до Via Indipendenza се стига лесно, само минаваш до един ресторант на Mcdonalds и пресичаш на отсрещната страна, после завиваш на ляво и право напред. Бързо, бързо се ориентирахме и стигнахме до нашия хотел на Via Bertiera 13, Piazza Maggiore, 40126 Болоня. Той е в една перпендикулярна пресечка на главната Via Indipendenza. Чудесен хотел - Hotel Holiday, предвид разположението му, а и условията вътре бяха добри. Имаше и закуска на блок маса, доста добре може да закуси човек, а има и страхотно кафе. Резервирахме го от booking.com, абсолютно отговоря на истината написаното за хотела и отзивите за него.

Оставихме си багажа в хотела, тъй като настаняването започва след 14 ч., а ние бяхме там доста по-рано и се отправихме на разходка и разучаване на района. Тъй като бяхме до главната улица Via Indipendenza, успяхме да я обиколим много много пъти и всеки път откривахме магазин или парфюмерия, които бяхме пропуснали. По самата улица има много кафенета и барове, където можеш да спреш и да похапнеш сандвич, пица на парче, да пиеш кафе или да хапнеш сладолед. Цените са прилични, пиците на парце са по 1,50 евро до 1,80, сладоледа е на различни грамажи или според кофичката, в която ти го сипват – най-малката е по 2,50 евро, но сладоледа е невероятен, задължително трябва да се опита. Кафето също е страхотно - сипано направо в напръстници, но пък е силно и ароматно, има го от 0,90 до 2 евро /не казвайте, че искате да пиете кафе американо, защото вместо да ви направят голямо кафе, ще ви го разредят с водаJ, просто кажете, че искате caffè lungo/. На Via Indipendenza са и магазините – това за shopping маниаците е рай, магазин след магазин всеки на по 2-3 етажа. Влизаш уж в някакъв нормален магазин, а вътре се изгубваш, защото е огромен. Там са познатите марки Zara, H&M, Calliope, Pimkie, Terranova и т.н. Имаше какво да се купи, защото навсякъде имаше намаления до 70%. Попаднахме случайно и на едно твърде интересно място също за пазаруване, но на световно известните марки Emporio Armani, Versace, Tiffany&co, Fendi, Burberry, Iv Saint Laurent, Prada, Louis Vuitton и всичко беше толкова лъскаво и впечатляващо. С две думи – за всекиго по нещо!!!

            За забележителностите – сградите са особено внушителни, всички са много големи с красиви детайли по тях, навсякъде има какво да снимаш и да разглеждаш. Архитектурата е пищна, като това се обуславя от живота и съревноването между фамилиите в града – колкото по-богата е фамилията, толкова по голям и на по-видно място е изобразен гербът й, фамилиите масово са си строили кули – коя от коя по-висока, защото са символизирали мощта на отделните фамилии. В миналото е имало много такива, до днес са оцелели само няколко като най- известните са Гаризенда и Азинели. Гаризенда е затворена за посетители, тъй като е била много наклолена, дори е съборена отгоре за безопасност. Кулата Азинели също е наклонена, но не чак толкова, но е доста висока 97 м. и е една от първите по височина в Италия, вътре в самата кула има на табло най-известните и високи кули в Италия и честно казано Азинели изглежда доста внушително. Има цели 498 стъпала – не сме ги броили, но на мен лично ми се сториха безкрайни, да не говорим, че са толкова тесни и стръмни, че едва завърших качването си до горе. Гледката пък си струва, определено се открива целия град, отдолу се вижда чудесна плетеница от по-малки и по-големи улички, катедрали, църкви, пиаци и площадчета. Входът за посещение на кулата е 3 евро. 

            Църквите също си заслужава да се посетят, ние бяхме в най-впечатляващите базиликите „Сан Доменико” (St. Dominic) и „Сан Петронио” (San Petronio Basilica). „Сан Доменико” е една от главните църкви в Болоня, вътре има няколко малки статуи на Микеланджело, впечатление ще ви направи пищния олтар. „Сан Петронио” пък е главната църква на Болоня, тя е петия по големина християнски храм в света и фасадата й е все още недовършена. Намира се на самия площад Piazza Maggiore. Там има и друга известна забележителност на Болоня – фонтанът на Нептун. Статуята е много интересна и е украсена с ангели, делфини, сирени и риби. Има много музеи, които може да посетите, но ние лично се отказахме от тях. Разходихме се до един чудесен парк Parco della Montagnola – него си бяхме набелязали още като се спускахме от гарата по Via Indipendenza, той остава в ляво, доста интересен е с езерцето по средата, в което имаше огромни статуи на костенурки, а отстрани имаше 4 големи статуи на морски чудовища и сирени.
 

            За храната – другото, заради което си струва да отидете до Болоня е храната. Тук е измислен прословутия сос Болонезе, както и тортелините. Както в цяла Италия паста се яде навсякъде и непрекъснато, приготвена е по-най различен начин, с риба тон и рукола, със спанак, със сос Болонезе, с прошуто, със сирена – постарахме се да опитаме от всичко. Класически ресторант не сме посещавали, тъй като открихме, че вечер в баровете при консумация на алкохолни напитки на стойност над 5 или 6 евро /чаша вино струва между 5 и 7 евро, а бирата на такъв тип заведения между 5 и 6 евро/ можеш да си вземаш храна, която слагат в подноси и е доста обилна. Идеално е да си хапнеш там, като го съчетаеш с пийване. На различни места попаднахме на по-малко или повече богата храна. Изобилства пастата приготвена по най-различен начин, хапки направени като мини сандвичи, прошуто, сирена, сухари... Горещо ви препоръчваме Caffè Oro, via Augusto Righi, 8, Bologna – там имаше невероятна храна, а и виното беше чудесно. Като продължиш напред по тази улица пак излизаш на Via Indipendenza и точно на ъгъла има нещо като ресторант на самообслужване. Имаше голямо разнообразие от храна  - primo /първо/ много, много видове паста, разбира се; secondo /второ/ най-различни готвени ястия; салати и десерти също имаше поне по 5-6 вида. Приятно място за хапване, защото може да опиташ много неща и всичко беше много вкусно. Пица на парче има навсякъде – в Pizzerie Altero има доста голямо разнообразие от пици, както и от сладкиши, там се предлага и кафе, може да си хапваш и вътре и вън. В Италия е забранено пушенето вътре в заведенията и навсякъде във всички барове и кафенета има маси отвън, както и лампи за топлене, тъй като голяма част от хората сядат навън. В средата на месец февруари изкарахме през цялото време навън, освен, че времето беше чудесно, хората си се грижат да не ти е студено, ако си избрал да седнеш отвън.

            За съжаление бързо стана време да си тръгваме и така обратно по същия път Via Indipendenza, гарата, Форли и Wizzair. Посетете Болоня, невероятно е!

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около Болоня