Българи от Старо време

Пожелахме си уикенд на красиво място, хем сред природа- хем сред цивилизация. Достатъчно далече от ежедневно заобикалящата ни среда, но и не твърде далече от София. Решението дойде импулсивно- един телефонен разговор и след няколко часа пътувахме към Копривщица- центъра на възрожденската българщина, предпочитана туристическа дестинация и идеално място за релакс. Копривщица е една романтична приказка, която пресъздава образи и картини от славното ни минало, представлява дупка във времето, в която несъзнателно се потапяш. Насладете се на архитектурните шедьоври, умишлено пресъздадени в духа на възрожденския бит.
 

Голяма чест за нас бе да гостуваме на най-прекрасните домакини. Хотел Далия се намира на ул. Петър Жилков 12, тел. +35971843065

Цялостната атмосфера на хотела говори, че е създаден с много любов, хъс и желание. Като че ли всяка дреболийка си е на мястото и няма нищо излишно или претрупано. Прекрасно озеленяване, красиви цветя, и о, механата! Влезнеш ли веднъж в механата- то трудно ще излезеш! Гостиха ни с 30-годишна ракия, мръвки на жар и шопска салата с домати от градината. Механата е почти изцяло от дърво- дело на златните ръце на бай Петко, един истински Българин от Старо време. Двамата с домакина Иван бяха така любезени на дълго и широко да ни разкажат малко известни факти за Копривщица. Разбира се, насладихме се и на известния копривщенски хумор- „На един копривщенец му умряла жената, хванал съседа да му помага да я погребат, но не щеш ли случило се цял ден да вали. Като приключили вдовецът казал- Гледай какво лошо време, пък каква хубава работа свършихме”.
Малко снимки на домакините и романтичното им хотелче:

Домакинът Иван, Майстор Петко и Анатоли

Иван, Петко, Анатоли и мъжа ми

Иван

виртуозната домакиня- жената на Иван

някои просто си го могат!

Майстор Петко и милата му съпруга


ХотелътОще снимки от Копривщица- в галерията:-)


Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Копривщица
Забележителности около Копривщица