Фес - един от най - старите императорски градове

Сп. «Европа 2001», бр. 3/2008

Автор: Дрис Алауи, първи секретар към посолството на Кралство Мароко, отговарящ
за културните дейности

Най-стар от императорските градове, Фес е основан през 789 г. сл. Хр. от Идрис I, потомък на Пророка Мохамед. Неговият син, султан Идрис II, решава през 809 г. да установи седалището на първата мароканска династия на идрисидите там и по този начин Фес става първият ислямски град в Мароко. От 818 г. султанът приема в града си 8000 мюсюлмански семейства от областта Андалузия в Испания.

Седем години по-късно това население се увеличава с присъединяването на евреи и тунизийци от Кайруан. Богат на разнообразно религиозно, културно и архитектурно наследство, Фес бързо се превръща в културен и религиозен център на Мароко.

Според легендата името на града се дължи на откриването на кирка (от арабски:
fas) на мястото на първото поселение. Tой се явява един от четирите императорски града заедно с Маракеш, Мекнес и Рабат.

Въпреки династическите войни и периодите, когато не е бил столица, императорският град не е спирал да расте и хубавее. Днес Фес е безспорно най-автентичният град на Северна Африка. Интелектуалният блясък на неговия университет по изучаване на Корана, известната джамия Карауин, съкровищата на арабо-андалузкото изкуство, неговият средновековен старинен град (медина) Фес ел-Бали (bali = старинен) и неговите сръчни занаятчии го превръщат в пазител на традициите на Кралство Мароко.

ФЕС – СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО

Фес е третият по големина град в Мароко след Казабланка и Рабат. В момента градът наброява около 1 050 000 жители и се състои от три части.

Фес ел-Жедид – построен през Х
III в. от Меринидите, той е административен и кралски център, където Кралят е отивал, за да отбележи с тържественост някое събитие или важно решение.

Фес ел-Бали – най-старият квартал, построен от династията на Идрисидите.

Фес ел-Жедид и Фес ел-Бали образуват медината, т.е. старинната част на Фес, която е защитена от ЮНЕСКО и е част от световното културно-историческо наследство .

Новият град Фес (
Dar Dbibegh) – изграден от французите по време на протектората. В тази част на Фес си дават среща модернизмът и традицията.

СИМВОЛЪТ НА ГРАДА

Наситеното синьо на керамиката е един от характерните символи на Фес. Този град притежава най-голямата медина в света. По международния отзвук на своето минало този град е една от столиците на арабо-мюсюлманската цивилизация редом с Дамаск, Багдад, Кордова и Гренада.

А университетът "Ал Карауин" във Фес е със сигурност най-важен в историята на града. Той е негова емблема, а архитектурата му е образец на арабо-андалузкия стил.

ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ НА КРАЛСТВО МАРОКО

Фес не се завзема лесно. За да се проникне в града, трябва да се мине през голямата порта, едновременно видима и невидима, която е свещена. Защото Фес е светилище. И така винаги е бил наричан от посветените в Исляма суфити -
la Zaouia. Пътникът, който идвал отдалече, знаел, че приближавайки портите на града, ще измоли гостоприемство от основателя и светия покровител на града. За него Фес бил градът на Мулай Идрис.

Фес, който в течение на няколко века е бил политическа и интелектуална столица на Мароко, става център на срещи и обмен. Разказват, че Силвестър Втори (Жербер д’Орийак), папа от 999 до 1003 г., се учил там през младостта си, като по-късно въвел арабските цифри в Европа. Маймонид, еврейски лекар и философ, живял там няколко години, през които преподавал в Карауин. Делото на този философ е прекрасна илюстрация на симбиозата между юдейската и ислямската култура, която е преобладавала в Андалузия и е намерила отражение и във Фес.


КАКВО ВИ ОЧАКВА, АКО ПОСЕТИТЕ ФЕС

Ще има музика, много музика, защото жителите на Фес я обожават. Възползвайте се и открийте приказното културно-историческо наследство на този град, вкусете от все така истинската атмосфера на традицията, която не се намира другаде из кралството. Във Фес, с неговата медина, представляваща лабиринт от 9500 улици, прорязани от хиляда слепи улички, човек лесно може да се усамоти. А кварталът на кожарите е какъвто е бил през
XII в., със своите пъстроцветни бояджийници на открито.

Фес е и интелектуалната столица на кралството. Могат да се посетят великолепните сгради, където се помещават медресетата, в които се преподава Коранът и се обитават от самите ученици. Архитектурата им е забележителна. Смесването между няколкото хиляди занаятчии и интелектуалният свят е онова, което придава богатото многообразие на града.

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около Фес