Град с поглед към бъдещето

Сп. “Европа 2001”, бр. 5/2005
По материали на испанския печат

Град с поглед към бъдещето, зародил се преди повече от 2 хиляди години. Географски е разположен така, че да защитава моста на река Ебро и на кръстопът на север към Галиция, на юг към Уерва и в центъра към Халон. За това не е учудващ фактът, че на мястото на иберийския град, наречен Салдуйе, където се секли монети, израстват римският град Цезараугуста, съхранил името си и до днес, мюсюлманската крепост “Медина Албайда Саракуста” и от XII в. - християнската Сарагоса, който се развива непрекъснато, бил е столица на Кралството и на Короната, разпростирало се до Средиземно море.Всяка епоха, насложена върху пластовете на предходната, на едно и също пространство, е оставила следи чрез паметниците си в градското ядро зад крепостните стени, където живеели 15 хил. души, за да се превърне в началото на века в съвременен град с население 150 000 души, които днес са над 600 000. Независимо че е подготвен за срещата с ХХI век, съхранява традициите и обичаите си на селище с хилядолетна история - празници, танци, костюми, гиганти и фигури с огромни глави, традиционния танц хота...

Сарагоса, с вклиненото като шпора русло на река Ебро, е град на толерантността, културата, пионер в печатарството, симбиоза на християнски, еврейски и мюсюлмански традиции, място, събрало хората от Арагон и пришълци. Сарагоса е хранителница на четири култури с блестящо минало и обещаващо бъдеще.

В този смисъл провеждането на “Експо Сарагоса ’2008” под наслова “Вода и устойчиво развитие”, 100 години след като в града се е състояло Френско-испанското изложение през 1908 г., Сарагоса отново е място за историческа и изпълнена с надежди среща, където ще се осъществят проекти - двигатели на промени към бъдещето на столицата на Арагон и общините й. Изборът на Сарагоса се основава на няколко фактора - стратегическо географско разположение, отвореност към другите региони, значимост в национален мащаб, централно разположение в североизточния четириъгълник на испанската държава, осъществените интересни проекти - високоскоростният влак АVЕ, опит в провеждането на конгреси - централна роля в осъществяването на Международния салон на водата.

Съвременна Сарагоса е модерен и европейски град. Кина, музеи, театри и търговски центрове в центъра на града, който прераства в обширни жилищни квартали с големи търговски центрове и зони за отдих.

Сарагоса също така е университетски център с няколко факултета в комплекс на името на Свети Франциск, в новия технологичен учебен център и в някои от най-емблематичните старинни сгради в самото сърце на града.

Панаирното градче - съвършен търговски център, и комплексът “Аудиториум” - лидер в дизайна и с огромен капацитет, превръщат Сарагоса в отлично място за панаирни и конгресни изяви.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Испания  | Сарагоса
Забележителности около Сарагоса