Храмът Саграда Фамилия или вечния строеж на църквата


La Sagrada Familia – на български означава Светото Семейство. Това е забележителност, която най-вероятно никой не пропуска да види при престой в Барселона. Тази постройка също е творение на бележития архитект Антонио Гауди. Кой не е чувал за него:))) Той посвещава последните 40 години от живота си на тази сграда. И до днес обаче сданието не е довършено. Има скелета и заграждения в самата сграда. Чуват се чукове и бръмчане отвсякъде. Тъй като Гауди не е могъл да завърши храма, след него редица архитекти са оставяли по нещо от себе си. Причината за незавършването му преполагам е, че Саграда Фамилия се строй само от дарения (Гауди е поставил началото на тази практика)

Можете да си вземете аудио гид, но няма на български:) Ние се възползвахме от тези на английски.

Християнската символика е основната и водеща идея на самата църква. Фасадите на Саграда Фамилия изобразяват раждането, живота и смъртта на Христос.

Фасадата на входа се каза фасада на "страстта". Името произлиза от „Страстите Христови“ или с други думи изобразява болката, жертвата и смъртта Му. Ориентацията на фасадата е на запад, така тя приема последните лъчи на залязващото слънце. Чрез мрака и сенките на нощта се засилва символиката на фасадата на "страстта" – тъмната част от живота на Христос.Фасадата "Рождество" изобразява раждането на Христос. Символиката на изображенията над трите входа на църквата е следната - вяра, милосърдие и надежда. Ориентацията на фасадата на изток – изгряването от на слънцето показва раждането на живота.

- Раждането на Христос

– Вяра

- Милосърдие

- Надежда


- Място за молитви

- Кулите на Саграда Фамилия (доколкото си спомням) изобразяват епископите, а на върховете им (цветните керамични кръгове с кръст вътре) – изобразяват апостолите.

Саграда Фамилия отвътре – впечатляващо дори и със скелета:)

 

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Испания  | Барселона
Забележителности около Барселона