Испания с поглед към бъдещето - Мадрид

Сп. “Европа 2001”, бр. 5/2005
По материали на испанския печат

Разнообразието и контрастът, които оформят облика на Испания, се проявяват и в редица нейни градове. Келти, ибери, финикийци, а по-късно и гръцко-римската цивилизация основават първите селища, съхранили следите от хода на времето.

Арабскат Арабската, еврейската и християнската култура сами по себе си и във взаимното си влияние довеждат до зараждането на средновековните градове - музеи на богато историческо и художествено наследство.

Но традицията се преплита с модерния дух, който някои от испанските монарси като Kарл III залагат в зараждащите се градове, за да ги направят по-красиви. Такъв е Мадрид с живописните паркове и отличаващи го паметници, които обновяват облика му чрез плановете за разширяването му и новите градоустройствени решения. Съграждат се впечатляващи сгради, които оформят характерната физиономия на Мадрид, Валенсия и Сарагоса.


МАДРИД

Мадрид е отворен и сърдечен град. Шумен и многолюден, старинният център е лабиринт, в който непосредствено откриваме дворци, палати, паркове и булеварди, превърнали се в белег на модерния град. Мадрид е знаков град в областта на изкуството, радва се на заслужената слава на отворен град, където всеки жанр намира място и добър прием, тъй като в него съжителстват най-разнообразни тенденции и гледни точки. Търговски, административен, културен и развлекателен център, той е модерен, открит, космополитен и гостоприемен към посетителя. 


В културно отношение Мадрид е испанският град, в който се намират най-престижните музеи (“Ел Прадо”, Центърът за изкуства “Kралица София”, музеят “Тисен Борнемица” и много други), най-големият брой театри и концертни зали, най-многото исторически паметници като Кралския дворец, сградите на Парламента, на Конгреса и Националната библиотека с над 25 000 тома. Тъй като е столица на страната, там са разположени всички министерства и държавни административни служби. Политически, икономически и финансов център на страната, седалище на основните банки и национални и международни компании.Посетителят намира развлечения и през нощта, тъй като в Мадрид животът не стихва никога. Има славата на европейска столица с най-голямо нощно очарование, познато под наименованието “Мовида мадриленя”. Освен вечерните представления градът е населен с много дискотеки с най-разнообразна музика, зали за танци, барове и кафенета, казина и зали за фламенко. 


Kулинарното изкуство предлага удоволствия, които не трябва да бъдат пропускани. Кухня за всеки вкус и за всеки джоб - от луксозните ресторанти, където може да се дегустират най-вкусните национални и чужди ястия, до типичните малки ресторантчета “таскас”, където е обичай да се сервират малки порции от най-различни традиционни испански гозби.

Възможностите за спортуване са безкрайни - джогинг в парка “Ретиро”, разходки с планинско колело в “Каса де Кампо”, много басейни, футболни, тенис и голф игрища, писти за дълго бягане и ски, разходки на кон в планината.

Мадрид непрекъснато се променя и утвърждава като град с високо ниво на услугите и финансов център на Европа, предпочитано място за организиране на конгреси, бизнес срещи и инициативи. Мадрид притежава всички предпоставки за това: престижен и модерен град с всички улеснения, с неповторим културен афиш, приятен климат през цялата година и разнообразни развлечения на близко разстояние - плаж, планина, голф.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Испания  | Мадрид
Забележителности около Мадрид