Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Какво ви очаква в Египет

Държавата се намира в североизточна Африка и югозападна Азия. Граничи на юг - със Судан, на запад - с Либия., на север граничи със Средиземно море, на изток с Червено море.  По- голямата част от страната са пустини, сред които Либийската пустиня, част от Сахара и Арабската пустиня. Малка част от територията е заета от селскостопански земи - долините от делтата на Нил, няколко оазиса в пустинята и земите около Суецкия канал. Египет е страна на древна цивилизация с история от над 5000 години. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.

В Египет можете да посетите:

Кайро

Съхранените ценни предмети от Древен Египет и Гръко-римския период ще видите в Египетския музей. Очакват Ви единствените запазили се чудеса на света – пирамидите в Гиза и величествения Сфинкс. Ще посетите фабрика за ароматни масла и ювелирен магазин. Обедът е включен в цената. Паспорт, вода, видеокамера, фотоапарат  шапкаЛуксор
В древната столица на египетските фараони ще посетите грандиозния храмов комплекс в Карнак, храма на царица Хатшепсут – единствената жена-фараон, долината на Фараоните с изключително красиви гробници, колосите на Мемнон, алеята на сфинксите, алебастрова фабрика, музей на папируса. Ще минете с кораб по Нил. Имате възможност да посетите гробницата на  Тутанкамон.Манастирите Св. Антоний и Св. Павел
Атмосферата на древните манастири предава духа на великите сподвижници на християнството. Ще видите уникални икони и най-голямата сбирка на коптски стенописи от XII - XVI век и богата старинна библиотека с ръкописи от IV-XIV век.

Манастира Св. Екатерина
Манастирът е разположен в долина на височина 1570 м, на мястото, където по преданието Бог е разговарял с Моисей. Атмосферата от 4 в.пр.Хр. се пресъздава от уникалната колекция икони, ръкописи и мозайка (единствена в света). Има възможност да се присъства на служба.

Планината на Св. Моисей и Манастира Св. Екатерина
За да стигнете до върха на планината на Моисей по разсъмване, където е разположена часовниковата кула на Св. Троица, изкачването започва през нощта. Според преданието, Господ прощава всички грехове на тези, които посрещнат изгрева на върха на светата планина. След изгрев слънце се слиза в подножието на планината, посещава се манастира Св. Екатерина – православен стълб в арабския свят.Дендера
Храма на Дендера е разположен на 60 км северно от Луксор и на 8 км от Кена. Този великолепен храм се е съхранил практически неповреден, благодарение на това, че е бил под пясък до средата на XIX век. Храмът е бил реконструиран по времето на фараона от IV династия Хуфу. Храмът на Дендера е бил център на поклонение на Хатхор – богинята на любовта и небето. Тук са се провеждали култови празнества.Бедуинско селище
Уникална възможност да посетите бедуинско селище, да почувствате властта над най-опасния вид змии (Кобра шоу), да изпитате силата на духа и волята на арабския йога (Факир шоу), да наблюдавате ориенталски танц, да се насладите на истинско джип сафари.  Ще пояздите камила и ще посрещнете залеза на слънцето в пустинята.

Забавления в Египет:

Джип сафари
С джип ще стигнете там, където няма нищо, освен слънце и изпепелена земя. Ще видите как живеят бедуините: техните къщи и бит, ще пояздите камила, ще се насладите на залеза на слънцето в планината. Очаква Ви вечеря и танци с бедуините. По обратния път ще видите зведното небе на Африка.

Мега сафари 
След увлекателната разходка с джипове ще отидете на гости при бедуините, където ще се запознаете с техния бит и ще почувствате националния колорит, ще чуете увлекателни истории за живота им, ще пояздите камили, ще се повозите на квадроциклети, ще посетите терариум и музей за насекоми, ще посрещнете залеза на слънцето и ще вземете участие във фолклорното шоу под открито небе. Ще наблюдавате звездите с телескоп.

Мото-сафари

Карането на квадроциклети в пустинята е удоволствие не само за професионалистите, но и да начинаещите! През втората половина на деня, към залез слънце, излизате в пустинята с квадроциклетите. Скоростта, рева на моторите, светлината на фаровете, прорязващи нощната тъмнина, всичко това създава незабравимо впечатление!

 Дайвинг
 Подводният свят е очарователен, пълен с живот и цветове, непроучен и загадъчен, и затова още по-привлекателен. Дайвингът е начин да се опознае този свят, удивително съчетаващ в себе си нови впечатления, естетическа наслада, романтика от пътешествията, себеопознаване и разбира се – безкрайно удоволствие.

Риболов
Имате възможност да се насладите на екзотичен риболов в открито море и на обратния път да видите удивителния коралов свят на Червено море (с шнорхели). Ще Ви бъдат раздадени въдици и стръв за риболов.

Коралови рифове
Тази морска разходка дава възможност да плувате с шнорхел, да се насладите на подводните коралови рифове с различна флора и фауна и да обядвате на катера в открито море.

Райски остров
По пътя за райския остров, наслаждавайки се на морските и планински гледки, ще имате възможност да се попечете на слънце. След това с лодка ще Ви закарат до екзотичния Райски остров, където ще можете да се попечете на слънце върху белоснежния пясък, да си направите незабравими снимки.

Аквапарк Титаник
Върнете се отново в детските години и се потопете в морето от удоволствие и приятни емоции в аквапарка «Титаник». На територията на аквапарка има 25 пързалки, 12 от които детски, басейн с приливна вълна, пързалки за сърфинг, а също така и река!
 
Морска разходка
Прекарайте незабравим ден на пясъчния плаж. На Ваше разположение са чадъри и удобни дюшечета, маски и правници за плуване. Не пропускайте възможността да видите редки видове корали и риби, опитен инструктор ще Ви покаже най-интересните места. Почувствайте пълната хармония на подводния свят.

Подводна лодка
Ще видите великолепния подводен свят на Червено море от истинска подводница. Тя е в открито море и се потапя на голяма дълбочина. До нея ще ви откара специална моторна яхта. Видеокамера, фотоапарат, вода, шапкаКатамаран с прозрачен корпус

Катамаран с прозрачен корпус
Предлага Ви се разходка със специално оборудвана лодка с прозрачен стъклен корпус с височина 1,5 метра, намиращ се под водата. Ще видите удивителния и фантастичен подводен свят на Червено море.

Батискаф
Предоставя Ви се възможност да вземете участие в морско пътешествие, по време на което ще можете да се насладите на слънцето и морето. През специални стъкла на лодката, приближаващи обектите на 6 метра, могат да се разгледат уникални видове риби и разнообразни коралови рифове.

Полет на парасейлинг
Почувствайте скоростта, вятъра и двойната свежест, които ще Ви подарят морето и въздуха, при полета с парашут, теглен от катер. Ще се издигнете над лазурното море далеч от шума и суетата. Специални умения не се изискват, всеки може да го направи самостоятелно или с партньор.
Дата:
4/5, гласа
Етикети: Египет  | Кайро
Забележителности около Кайро