Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Катедрален храм “Света Троица”, Русе

За човек, тръгнал по следите на вярата в централната част на град Русе, никак не е трудно да ги открие. Макар от десетилетия по този край в мирно съжителство да живеят българи, арменци, евреи и турци, християнството и днес си остава основната и най-разпространена религия в земите край голямата река.

На малък площад, превърнат в наши дни в общински паркинг, почти долепена до сградата на Русенската опера, стена до стена се издига централната градска църква – катедралата “Света Троица”.

Това е най-старата църква в Русе. Построена е през 1632 година и заради времето, по което е градена – турското робство, съвсем обяснимо – всъщност тя е вкопана в земята. Представлява трикорабна псевдобазилика с външни размери 15,60 / 31,20 метра.

В преддверието на храма се намират гробовете на четирима Доростоло-Червенски архиереи – Григорий, Василий, Михаил и Софроний. От ляво и от дясно на стълбището на катедралата има два интересни надписа. Първият е надгробният камък на отец Данаил, който бил дългогодишен учител в килийното училище при метоха на църквата. Той починал през 1737 година в Русе и бил погребан в църковния двор, но признателните му ученици вградили надгробния му камък в църковния зид през 1764 година. От дясно на стълбището, което води надолу – към вътрешността на храма, се намира другият надпис. Той също е издълбан върху гранитна плоча и съобщава за извършено преустройство в църквата през 1764 година. Русенският катедрален храм “Света Троица” отбелязва задължително присъствие в поклонническите маршрути в региона, тъй като тук се пазят частици от мощите на Свети Теодор Тирон, Свети Панталеймон, Свети Евстатия, Свети Терентий, Свети Григорий – епископ Сръбски, Свети Яков Персиец.

Най-високата част от храма е камбанарията, която се издига на 19 метра. Тя е с шестоъгълна форма и е иззидана от дялани камъни, взети от разрушената крепостна стена на Русчук. Камбаните са общо пет. Някога, около “Света Троица” се е намирало старото християнско гробище на града. От него са запазени няколко надгробни паметника, един от които е вграден в тротоара до камбанарията. Непосредствено до стените й, могат да се видят два паметника, свързани с Кримската война. Те са на английски офицери, загинали при изтласкването на руските войски от Гюргево, Румъния. Тъй като англичаните по това време воювали на страната на турците, след Освобождението подобни паметниците са забравени и занемарени, а тези в Русе вероятно са единствените запазени у нас.

Днес, заедно с упованието, надеждата и Христовата любов, всеки вярващ или посетител открива за себе си зад стените на катедралния русенски храм красиво изографисани икони, сред които и чудотворната икона на Света Богородица Умиление, създадена в края на 17-ти век, позлатени дърворезби и богата църковна утвар.

От 1983 година катедрален храм “Света Троица” в град Русе е обявен за Паметник на културата от национално значение.

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около Русе