Музея на солта


През лятната почивка освен плаж, кръчми и дискотеки решихме един ден да се разнообразим и да отидем до Поморие. Там бяхме чули, че има Музей на солта. Решаваме да го посетим. Докато го намерим обаче бая се полутахме. Е все пак макар и трудно го открихме.

 

Там сме единствените посетители и ни посреща любезен екскурзовод, който ни разказва интересни неща за музея. Музеят е открит сравнително скоро – през 2002 г. и е изграден от Европейския съюз по програма ФАР в изпълнение на проектите "Всичко за солта (АЛАС)" – 2001-2002 г. и "Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм" – 2004-2005 г.

Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол и се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. В експозиционната зала има много снимки, видеоматериали, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти


Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността. Предвидено е посетителите да могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото.

 Преди да си тръгнем от Поморие посетихме и манастира Свети Георги.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Поморие
Забележителности около Поморие