Никозия - столицата на Кипър

Никозия е столицата на Република Кипър. Намира се почти в централен Кипър

В древността и през първите християнски векове Никозия е била позната под името Лидра.Става столица на Кипър през късната византийска епоха (11век). Династията на Лузиниян я превръща във великолепен град с кралски дворци и над 50 църкви. Днес Никозия съчетава историческото минало с оживлението на съвременен град. В центъра на града, старата Хора, опасана от венецианските стени от 16 век,се намират музеи,стари църкви,средновековни крепости,там се съхранила спокойно течащата атмосфера на миналото.Извън стените новият град, предлагащ съвременен комфорт,живее в космополитен ритъм. Никозия продължава да е единствената разделена на две столица в света.

Какво да видите?

Кипърски музей - разполага с една от най-добрите археологически колекции в Средиземноморието и Близкия Изток. Шедьоврите на музея са римската статуя от първи век от Новата Ера Афродита от Соли, смятана за символ на острова и емблема на банкнотата от 5 лири, оригиналната мозайка Леда и лебеда от разкопките в Пафос, каменната статуя на Зевс Гръмоносеца от Кити и емблема на банкнотата от 10 лири.

Джамията "Селими" - в готически стил. Храмът е строен от френските кръстоносци през XIII век. Банята "Буюк хамам" някога е била една от постройките край църквата "Сан Джовани ди Латерано". "Буюк хан" (голямата странноприемница) е най-старата обществена сграда от османския период. Тя е била и затвор, и седалище на британските войски на острова.

Музей на византийското изкуство - в него са събрани над 200 икони. Най-старите са от XI век. Ще ви покорят уникалните мозаични изображения на Христос от VI век.

Други интересни забележителности са: Общински музей, Музей на народното твирчество, Музей на национално-освободителното движение, Венецианската порта.В близост до Никозия се намират няколко известни византийски манастири и църкви:
- манастир Агиос Ираклидис
-  манастир Махера
- манастир Архангелос Михаил Тамасийски
- църква Панагия  Хрисопилотиса
Дата:
4/5, гласа
Етикети: Кипър  | Никозия
Забележителности около Никозия