Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Охрид - старата българска столица

Охрид наистина е бил столица на България от 992г. до 1018г. по времето на цар Самуил. Говори се, че тогава в града е имало 365 църкви (за всеки ден от годината) !

Бяхме там за първи път в края на септември 2006г. , а през април тази година (2012) заведохме и сина ни, който е на 11г. и също много хареса Охрид. И двата пъти се придвижваме със собствен автомобил и отсядаме във вила "Лучия" http://www.vilalucija.com.mk/ . Цената е 30 евро на вечер за тройна стая, а вилата, както се вижда е на брега на Охридското езеро. Може да си намерите и за 20-25 евро малко по-настрани от езерото.   http://www.vilalucija.com.mk/

 

         През 2006г. влязохме в Македония през Благоевград - Делчево. Тази година бяхме в София и затова решихме да минем през Кюстендил и Гюешево. И на двата пункта беше много спокойно, минава се за 10 мин. Пътят е хубав, малко преди Куманово започва магистрала, която заобикаля Скопие и свършва на Гостивар. Малко бяхме изненадани от пунктовете за плащане , преди които има големи табели на 5-6 езика, но най-отгоре пише на македонски "ПАТАРИНА". Около 30км. след като се качихме, платихме 2-3лв (60-90 Македонски денара). след 30км, а пак "патарина" ! След Скопие "патарините" бяха на 20км. поне 6 на брой, но вече претръпнахме. Газ в Македония има на много бензиностанции и това улеснява пътуването. Цената е с около 30ст. повече от България. На Охридското езеро се излиза между Струга и Охрид. Панорамен път и голяма красота. Вечерта направихме разходка по централната улица на стария град и вечеряхме страхотна шкембе чорба в един турски ресторант "При Наим". Тук, в магазините спират да продават алкохол след 19ч. Витрините стоят заключени до сутринта !

        На другия ден започнахме с кафе на балкончето пред стаята. Впечатлиха ни тишината и спокойствието, които царяха наоколо и бяха нарушени единствено от плясъка на крилете на два лебеда ! Следваше разходка из калдаръмите на стария град и към живописната църква "Св.Йоан Канео".

 

 

Задължително трябва да посетите и работилницата за ръчно изработена хартия, където ще Ви обяснят процеса и ще можете да си вземете графики отпечатани с един от първите екземпляри на Гутенберговата машина !

              Една от забележителностите в близост е о-в Св. Наум. Намира се в южния край на Охридското езеро, досами Албанската граница. През 2006г пътувахме до там с кораба "Александрия" и беше много живописно. За съжаление корабчетата пътуват само , ако има група и се съгласят да приемат допълнителни пасажери. Тръгват към 9:30ч. Тази година нямахме късмет и отидохме с колата. Оказа се , че по суша е също много приятно, разстоянието е около 25км. В църквата, която е точно над езерото се пазят мощите на Св. Наум. Мястото е много спокойно, навсякъде се разхождат пауни и е ,като в приказка.

 

       В Охрид, като не можахме да се качим на кораб, решихме да направим поне една разходка с лодка. Тези които са по-близо до пристана на корабите предлагат 1 час разходка за 15 евро (за тримата). Ние си намерихме в по-отдалечената страна един човек, който ни разхожда 40мин. за 7 евро !

По-късно се изкачихме до Самуиловата крепост. Тя е отворена до 18ч. а гледката от нея е зашеметяваща, при ясно време !

        Вечерта се разходихме отново по булеварда покрай езерото и по централната улица в стария град. Атмосферата е неповторима. Има доста магазинчета ,в които се предлагат "охридски перли", но са толкова много, че се усъмнихме дали перлите имат нещо общо с езерото ! И все пак сувенирите имат повече емиционална стойност , не сте ли съгласни? Определено Охрид е много красив и през нощта.

На следващият ден се сбогувахме и потеглихме за Битола и Гърция.

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около Охрид