Панаир на горнооряховския суджук

Де се е чуло и видяло, панаир в чест на суджук да се прави?! За песни и танци да беше, пък то....за суджук някакъв си! Но...той не ми бил какъв да е суджук, а най ми бил горнооряховски...

Така, малко шеговито, започвам представянето на превърналия се вече в традиционен празник-фестивал на един още по-традиционен нашенски деликатес, без който днес сякаш трудно можем до си представим  българската трапеза.

Горнооряховски суджук. Историята му започва още преди няколко столетия, когато предприемчиви и находчиви горнооряховци създават своя рецепта за консервиране на месо. Във времето, когато никой не си и представя, че ще дойде денят на изобретяване на хладилника и фризера, в ежедневието си човек непрестанно търсел други начини за запазване на вкусовите качества на месото чрез осоляване, узряване при висока температура и последващо изсушаване. За постигането на уникалния вкус на горнооряховския суджук обаче, допринасяли и характерните, относително постоянни климатични условия, както и слабите въздушни течения в региона. Така поне твърдят местните жители.

Първото свидетелство за масовата продукция на този деликатесен продукт, е ферман от далечната 1538 година на султан Сюлейман I Великолепни, с който се дава правото на Рустем паша да владее земите и да прибира данъците от производство на суджуци в Раховиче-и-гебр, т.е. днешният град Горна Оряховица. Традицията – развивана и поддържана, се пренася от поколение на поколение, докато през епохата на Възраждането, горнооряховци набират най-после смелост да се представят със своя продукт и пред Европа. Така, през 1861 година, произведеният от горнооряховеца Михаил Николов суджук, е отличен с медал на Международното изложение в италианския град Торино. От силните местни традиции в изработката на сухи колбаси и мезета е впечатлен и известният австро-унгарски етнолог и пътешественик Феликс Каниц, който не пропуска да отрази това в книгата си “Дунавска България и Балканът” от 1882 година. Реклама от далечната 1911 година на произведения от горнооряховската фамилия Недеви суджук, е намерена в “Български алманах”, което говори за популярността на продукта от край време.

Така, неусетно през годините, един хранителен продукт се превръща по своеобразен начин в символ не само на Горна Оряховица, а и на региона около нея. И понеже символите се уважават, за да отдаде заслужената почит на най-популярния си символ, Община Горна Оряховица включва в своя културен календар една проява, превърнала се вече в традиция – Празник на горнооряховския суджук. Място на провеждане – парк “Градска градина”, време – всяка последна седмица на месец май. Ако сте ценители на горнооряховския суджук – това е вашето събитие и непременно трябва да го посетите. Кулинарно шоу и различни състезания, сцена на открито с гостуващи изпълнители, щандове за продажба на вкусния деликатес, временни търговски обекти, забавни игри за родители и деца, фолклорна програма -  приятните емоции в  дните на панаира са гарантирани за всеки. А когато всичко приключи, остават само добрите спомени, които успешно можем да гарнираме с вкусни и качествени парченца от закупения любим деликатес. Да ви е сладко!

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около Горна Оряховица