Поморийско езеро

 

Поморие е малко черноморско градче, основано през 4 в. пр. н. е., от древните траки, които се заселват край соленото езеро и наричат града Анхиало.

В наши дни ресурсите на езерото дават възможност за развитие на екотуризма и балнеотуризма, благодарение на голямото биоразнообразие и лечебната кал на езерото, както и солодобивът, който е традиционен за солената лагуна на Поморие. Площта на езерото е 7-8,5 кв. км., дължината му достига 6,7 км., ширината 1,8 км., а дълбочината 1,4 м. Поморийското езеро съхранява уникална солена екосистема със специфичен растителен и животински свят.

Разположението по големия миграционен път на птиците Via Pontica определя голямото им разнообразие 269 вида!

 
Древните траки са ни оставили богато културно наследство и традиции, които дават предпоставки за развитие на културен туризъм.

 Най-новия туристически обект, който е открит в града и представлява интерес за гостите и жителите на града е Посетителски център „Поморийско езеро”.

Сградата се намира на самия бряг на езерото, в непосредствена близост до „Музея на солта”.

 На входа ще ви посрещне дружелюбно младо момче и ще ви въведе в изложбената зала, за да ви разкаже за Поморийското езеро и дейностите, които организация „Зелени Балкани” извършва за консервация и устойчиво управление на защитената местност.

 Посетителският център предлага атрактивна експозиция от интересни факти и вълнуващи фотоси, на специален екран могат да се наблюдават на живо кадри от голямата колония на гривести рибарки в езерото, от втория етаж пък се открива незабравима гледка към комплекса от защитени територии.


Предлагат се тематични беседи за биоразнообразието на влажната зона, организиране на познавателни турове в района, организиране на семинари и обучения, наблюдение на птици.

 Сградата на центъра е собственост на Община Поморие, а се стопанисва от сдружение „Зелени Балкани”. Строителството е извършено в рамките на проекта на „Зелени Балкани”: „Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление”.

Ежегодно „Зелени Балкани” провеждат международна бригада от доброволци, а от 2008 г. и екофестивал „Магията на Поморийско езеро”, който цели да привлече вниманието на хората върху природното богатство на езерото и нуждата то да бъде опазено и за идните поколения.

 Посетителският център „Поморийско езеро” очаква своите посетители от вторник до събота от 9-19.30 ч./почивни дни – неделя и понеделник/.

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около Поморие