Разград

 

В живописната долина на река Бели Лом, разсичаща на две града е кипял бурен живот още през времето на древните траки. За това свидетелстват трите праисторически селищни могили, тридесетте надгробни могили и историческите находки в местността "Хисарлъка" източно от Разград. Векове по-късно върху руините на тракийското селище римляните изграждат стратегическия

град крепост Абритус, свързал името си с кръвопролитната им битка с готите през 251 г., в която загива самият император Дерий Траян. Един от 100-те национални туристически обекта на България - http://ivoso100.blog.bg/. От времето на тази древна цивилизация днес са 835-те (4 кг) златни монети от V век. Това е най голямото златно монетно съкровище в България. Притежание на местния исторически музей са също Златният Пегас, колективната находка от тракийски бронзови релефи и др. Предисторически селища и тракийски надгробни могили в околностите на Разград свидетелстват, че той е стратегически, административен и икономически център от древността до днес. В близост до града се намират останките на основания още през I-ви век пр. н. е. античен град Абритус, играл важна роля в някогашната Римска империя. Разград запазва ролята си на важно военно, а по-късно търговско и културно средище и в рамките на Османската империя.

Часовниковата кула - Построена през 1864 г. на мястото на стара кула от ХVІІІ век. Отличава се от другите часовникови кули в страната с дъгообразните си корнизи и куполен покрив, които я приближават до черковната архитектура.

Намира се в централната част на града.

Централната градинка около часовниковата кула е приятно място за отдих красива и вечер.

Църквата „Свети Николай Чудотрорец” - Построена е през 1860 г. и преустроена през 1903 г. Тя е една от най-внушителните представители на църковната архитектура от средата на ХІХ век. Намира се в кв. "Вароша".

Момина чешма - Един от символите на града. Това е оригинална и изящно изработена чугунена скулптура на девойка в класически стил и е единствената подобна женска фигура в България.

Намира се в централната част на града.

Художествената галерия “Проф. Илия Петров” е открита на 11.05.1972 г.  Притежава основен фонд 2072 произведения на изкуството - живопис, графика, скулптура, икони и карикатури. В галерията се съхраняват творби на световноизвестни български художници, цялостни колекции на  разградските творци Драган Данаилов, Георги Йорданов, Коста Петров, Максим Цанков, по-малки колекции от живописни платна на Димитър Стефанов, Здравко Батенбергски, Иван Филчев, живопис и рисунки на професор Илия Петров. Бележит художник-живописец, гражданин, общественик - главен секретар и председател на Съюза на българските художници, ректор на Художествената академия - София, народен представител, активният творец, народен художник академик Илия Николаев Петров (1903-1975) става лауреат на много национални отличия. През 1972 г. разградската Художествена галерия е именувана на неговото име. От създаването на галерията в Разград нейн директор е разградският скулптор Ненко Метев. От м. юни 2001 г. директор е разградският художник е Тодор Тодоров, който от 1996 г. до март 2004 г. е и председател на разградската група на художниците към СБХ. За председател на СБХ - Представителството Разград през м. март 2004 г. е избран известният разградски художник-карикатурист Христо Велчев. Един от най-изявените съвременни разградски художници, спечелил национално и международно признание за своята творческа дейност - Васил Димов Карадимов е роден през 1937 г. в село Самуил, Разградска област. От 1960 г. живее и твори в Разград. Учил живопис при професор Петър Киров Петров. Художник с изключително богата творческа биография. Основна тема на неговите художествени произведения е родното Лудогорие. Член е на СБХ от 1973 г. През 1975 г е избран за творчески секретар на групата на художниците в Разград до 1996 г. Тази негова обществена професионално-творческа дейност е свързана с инициирането и организирането на редица обществено-значими инициативи в град Разград - ОХИ Лудогорие, Международен пленер по живопис и др. Негови самостоятелни изложби са показвани у нас и в други страни по света, както и участия в представителни изложби на СБХ в чужбина. Притежание на негови творби имат български и чуждестранни галерии, частни колекции. Признание за богатото художествено творчество на Васил Карадимов е удостояването му със званието “Почетен гражданин на град Разград” на 28 януари 1998 година, по случай неговата 60 годишнина.

Лъв – точно уголемено копие на лъвчетата намерини при разкопките на Абритус.

Скулптура Майстор Манол се издига в центъра на града. Според легендата, майстор Манол е бил затворен от турците във висока кула, но със сръчните си ръце е успял да изкове криле и да избяга. Затова наричат майстор Манол Българският Икар. След тази случка фолклора ни отвежда на юг в село Маноле. Според другата легенда, майстор Манол е построил хан в близост стар римски път и по този начин положил основите на селото. Маноле е разположено в един от най-плодородните райони на България. Разстоянието от Пловдив до селото е по-малко от 20 км.

Мавзолей-костница на руските войни, загинали за освобождението на Разград. Намира се в центъра на площад „Възраждане“; от 1967 г. паметник на културата с национално значение. Костите на погребаните в разградските гробища руски войни са пренесени тук през 1978 г. Основният камък е положен на 1 март 1879 г. от княз Александър Дондуков-Корсаков, открит е на 14 октомври 1880 г. Мавзолеят е построен по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер, по това време архитект на град Разград.


Друг интересен обект на на площад „Възраждане“ е войнишкият паметник на загиналите войници от Разград във войните за национално обединение 1912 – 1918 г. и Отечествената война 1944 – 1945 г.

С невероятно красива бронзова скулптура на Свети Георги.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Разград
Забележителности около Разград