Разходка в Несебър


През един хубав августовски ден решихме да се разходим до Несебър. Така и така сме на море в района струва си да отделим един ден за разходка из църквите, музеите и китните улички на стария град на Несебър.

Речено, сторено. В Несебър се оказва доста проблематично паркирането - градът гъмжи от туристи, а въпреки солената цена на паркингите явно сме уцелили някакъв пик и всичко е пълно. Е това няма да ни спре – намираме място в новия град в една уличка. И тръгваме към Стария град. Там разгледахме всички културни и исторически забележителности и направихме много снимки за спомен.


Отидохме до Археологическия музей и там екскурзоводката ни разказа малко повече за Несебър. Несебър е разположен върху малък остров, който e вързан със сушата с провлак дълъг 400 м. – всъщност това е връзката между Стария и Новия град. Там първо ни посреща старата мелница, която се е превърнала в символ на града.


Несебър е един от най-старите градове в Европа и най-богат на архитектурни паметници от средновековието в България. Наследник е на древното тракийско селище Месамбрия, основано през второто хилядолетие прение.

През 1956 г. градът е обявен за архитектурно-градоустройствен и археологически резерват. Останките от антична крепостна стена с порта от ІІІ-ІV в., несебърските църкви от V-VІ в. и по-късните, от средновековието (Х-ХІV в.), които са изящни произведения на средновековната българо-византийска архитектура, около 60 възрожденски къщи, обединени в няколко ансамбъла, придават неповторим облик и особена атмосфера на града. Старинната част на гр. Несебър е паметник на културата от листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

От църквите разгледахме Св. Йоан Кръстител, Св. Архангели Михаил и Гавраил, Св. Йоан, Старата митрополия - Света София и Свети Стефан - новата митрополия.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Несебър
Забележителности около Несебър