Рим - Вечният град (забележителности)

Базиликата Св. Петър се намира във Ватикана и е централно свещено място на Римокатолическата църква.


Базиликата е най-голямата католическа църква в света с площ 15 000 кв. м.
Височината на фасадата  е 45 м, ширината е 115 м. Тя е увенчана с грамадни статуи на Христос(5,65 м), на Йоан Кръстител и на единадесетте апостоли (без апостол Петър). На входа на Базиликата се намира мозайката на Джото от края на XIII в. Навичела.
Базиликата е с дължина 220 м, широка е 110 м и е висока 113 м.

На мястото на Базиликата Св. Петър са се намирали градините на цирка на Нерон. Първата базилика на това място е построена през 324 г. по поръчка на първия християнски император Константин и в нея са пренесени тленните останки на Св. Петър. През 800 г. папа Лъв III коронова Карл Велики. През XV в. папа Юлий II, заповядал да се построи нова църква, която да бъде по-голяма от езическите и християнски храмове.
Важно! Опашката за входа към Базиликата е доста дълга и чакането ще ви отнеме поне 30-40 мин, така, че се въоръжете с търпение. За сметка на това няма вход за Базиликата, но ако решите да се качите до Купола това ще ви струва 5 евро пеша по стълбите или 7 евро с асансьор, но дори да се качите с асансьор имайте предвид, че до самия Купол ще трябва да изкачите още доста стъпала по доста тесни стълби.Площадът пред Базиликата Св. Петър. По това време Рим има нужда от площад, който да събира вярващите и на Джовани Бернини е възложено да проектира и изгради площада пред базиликата - едно от най-удивителните произведения на световната градостроителна техника.


Ватиканските музеи са основани от Папа Юлий II през XVI век. В 11 музея е съсредоточено невероятно културно и историческо богатство. Сикстинската капела е официалната резиденция на католическия папа във Ватикан. Сикстинската капела е правоъгълна и с размери 40,93 метра дължина и 13,41 метра ширина. През 1508 г. Микеланджело е нает от папа Юлий II да нарисува тавана на капелата. Трябвало е да нарисува само 12 фигури - Дванайсетте Апостоли, но когато работата била приключила имало повече от 300. Изографисал Създаването на Адам и Ева в Райските градини и Потопа.


Страница: http://mv.vatican.va/StartNew_EN.html

Важно! Входът е 14 евро на човек. Опашката е доста дълга и няма значение дали сте група или индивидуално, така, че можете и съвсем самостоятелно да посетите музеите. Има много възможности да се предредите, но ви съветвам да не го правите, тъй като опашката върви бързо.

Замъкът Сант Анжело е архитектурен паметник, който първоначално е бил гробница, след това замък, резиденция на папите и хранилище за техните ценности и едновременно затвор. В наши дни е музеи. Император Адриан започва да го строи през 135 г. като мавзолей за себе си и членовете на своето семейство. След смъртта на Адриан, строителството завършва през 139 г., неговия приемник Антонин Пий.  В мавзолея били поставени погребалните урни на императорите, управлявали между Адриан и Септимий Север. След това гигантското съоръжение е включено в построените при Аврелиан стени, обкръжаващи града и започнало да се използва за военни и стратегически цели.Страница: www.beniculturali.it

Колизеумът (Colosseo) е най-големият амфитеатър в Древен Рим, построяването на който е започнато от Веспасиан и завършено през 80 г. от Тит.
Колизеумът е построен от Флавиите в началото на първи век като подарък към римските граждани, почти на мястото на предишната резиденция на Нерон. Строежът на амфитеатъра отнема десет години.  В  амфитеатъра са се провеждали игри, битки между животни, убиване на затворници от животни и други екзекуции и битки между гладиатори. Около 500 000 души са загинали в тези игриСтраница: http://www.the-colosseum.net/

Триумфалната арка на император Константин I. Намира се точно до Колизея.


Пантеонът е построен в 27 - 25 г. пр.н.е. в Рим от Марк Випсаний Агрипа като храм на деветте божества на седемте планети от официалната религия в Древния Рим. В една от капелите на Пантеона се намират гробовете на последните италиански крале: Виктор Емануил II, жена му кралица Маргарита и синът му Умберто I, които се поддържат от доброволци на монархическите организации. В Пантеона се намират също така останките на художника Рафаело Санцио, на архитекта Балдасаре Перуци и на музиканта Арканджело Корели.Римският форум е бил центърът, около който Древният Рим се е развивал. Бил е средище на съдебната система, търговията, религията.Фонтанът ди Трѐви (Fontana di Trevi)
се намира в центъра на Рим. Името му е произлиза от това, че свързва три улици (tre vie).  Построен е през 1762 г. по скица на Бернини от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на Изобилие и Здраве. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в този град.До фонтана е разположена черквата "Св. Викентий и Св. Анастасий", която по желание на папа Йоан-Павел II е дадена за използване от Българската православна църква.

Площад „Навона“ (Piazza Navona)
се намира на мястото на древноримски цирк - Стадионът на Домициан, от 1-ви век, където римляните са идвали да гледат игри. Името на площада означава "голям кораб" на италиански. Става площад в края на 15-ти век, когато градският пазар е преместен от Campidoglio. На плоада се намират архитектурните забележителности:  Фонтанът на четирите реки  на Бернини, разположен в средата на площада; църквата SantAgnese in Agone и галерията в Двореца „Памфилий“ (Palazzo Pamphilj).Площад „Испания“ (Piazza di Spagna) е един от символите на Рим. Между него и площад с едноименната църква се намират Испанските стъпала. Френският дипломат Stefano Gueffier построява монументалната стълба от 138 стъпала, за да свързва испанското посолство с църквата отгоре. Днес стълбата има пазар за цветя. На площада се намира и фонтанът Barcaccia ("Грозната лодка"). Според легендата папа Урбан VIII поставя фонтана тук, след като е бил впечатлен от лодка, докарана до тук от наводнение от река Тибър.Капитолият (Campidoglio)  е един от седемте хълма на Рим. Намира се в центъра на града в непосредствена близост до Римския форум.
Микеланджело изгражда през 1537 г. по поръчение на папа Павел III на върха на Капитолия красив площад (Piazza del Campidoglio), който е заобиколен от трите страни от два съществуващи двореца и един нов, а отпред е свързан с намиращия се в подножието град с широка стълба ).Монумент на Vittorio Emanuele II. се намира в близост до Римския форум и Капитолията. Сградата е паметник на незнайния воин и Военен музей.Дата:
4/5, гласа
Етикети: Италия  | Рим
Забележителности около Рим