Румънското Черно море

Специално бях отседнал на северното ни черноморие, за да отскоча до Румъния. Бях чувал, че там бирата се пие с мамалига, вместо с картофки или цаца.

Мамалигата е качамак, а мамалигарите са румънци:) Не влагам нищо лошо. Наистина в заведенията в Мангалия, техния най-известен курорт имаше ястия с качамак, но бирата си я пият с картофки.Кликни за целия албум

На границата не искаха да ни пускат, защото колата не беше на мое име, но все пак ни пуснаха и прекарахме 3 ч. в братска Румъния.

На извънградско там карат със 100 км. / ч. , не че могат да карат. Престрояваха се като пиян каруцар, а сложните кръстовища (с ръкави за влизане в кръстовището) явно са непознати и замалко да ме забършат, както си карах където трябва.

Мангалия е основния им курортен град, като се изкючат 2-те китни села Вама Веке и 2 Май на юг от Мангалия.

Плажа в Мангалия е широк, колкото нашите и има музика, съблекални, игрища. Лошото му е, че не е от естествен пясък, а от млени мидени черупки и краката ти остават бели от прахта. Иначе сравнително добре са ги смлели черупките и са дребнички.

Цените в Мангалия са с 20% по-ниски от България, така на око погледнато, а българските дебитни карти вървят пред банкоматите им (почти при всички).

Самите румънци приличат на нас, като черти, но има и доста смугли и мургави, предполагам, че това са древни траки, защото румънците са това - романизирани тракийски племена, основно даки.

Църквите им са с ламаринени покриви, което си е отличителна черта.

Виж целия албум

Самата Мангалия е чиста и подредена, с цветенца между кооперациите. Езика им е неразбираем за нас, българите, но бидейки от латинската група доста предмети и дейности имат сходни имена и е забавно да четеш надписи и гледаш насам натам.

В Мангалия се правят и кораби, до самия път. Ето един огромен, който тъкмо украсяваха.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Румъния  | Мангалия
Забележителности около Мангалия