Село Боснек и пещерата Духлата


В първия слънчев пролетен ден отскачаме до село Боснек малко на чист въздух и да се попечем на слънце.

Село Боснек се намира в югозападната част на Витоша на около 30 км от София. Легенда разказва, че името на селото произлиза от  историята за два рода - Чакови и Джамбазки, които дошли от Македония тук боси през зимата.


Намерихме си една хубава полянка, разпънахме кой каквото има и полегнахме на слънчице. Така полежахме известно време след което разходката ни продължи към Духлата и извора Живата вода.

Село Боснек е известно с пещерата Духлата – със своите 17 600 метра и 53 метра дълбочина тя е най-дългата пещера в България. За съжаление не можахме да влезем в пещерата, защото когато ходихме беше затворена. А много ми се искаше да видя това за което само бях чела - че е на 6 пещерни нива с много варовикови образувания, езера, разнообразни сталактитни и сталагмитни образувания, образували се в течение на времето. Предполага се, че Духлата е свързана с недалече разположените пещери "Пепелянка" и "Академик", като водната връзка помежду им е доказана. В пещерата са установени 22 вида пещерни животни, сред които 6 вида прилепи.Боснек е известен и с извора, наречен Живата вода. Е до него отидохме. Изворът е известен и споменат още от османския пътеписец Евлия Челеби. Водата в него на тласъци ту се появява, ту пресъхва. В момента за съжаление е каптиран и водата тече от каменна скулптура на глава на крокодил.


До местността стига черен път –около 30 минути е ходенето пеша, а до самия извор има пещера и изграден заслон, което прави маршрута привлекателен за туристи. Тъй като водата на този извор изчезва и след определен период от време отново се появява, съществува легенда, че когато пред змея застане грешен човек - водата спира. Водата от извора се смята за много лековита и хора от цялата страна посещават чудотворния извор. Е ние се снимахме за спомен пред извора.


Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | София
Забележителности около София