Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Сингапур - богатство и разкош

Сингапур е столицата на островната държава Сингапур. Намира се на най-южната точка на Малайзийския полуостров в Югоизточна Азия. Страната е известна като една от най-богатите и най-добре организирани страни в света.

Въпреки горещия климат, Сингапур е тропически рай за повечето туристи. Това голямо разнообразие от различните култури и религиите преуспява в модела на регулирано общество. Сингапур ще възхити веднага туристите със своя чист и съвременен вид, който е присъщ за едни модерен метрополис.

Обградени от изкуствено „подредни" паркове, неговите високи къщи са населени от повече отколкото 80% от населението. Най-интересните части на Сингапур включват някои от етническите части на града: Арабската улица, Чайна таун, Колониалния квартал, Orchard Road и Малка Индия.

На юг от Сингапур има няколко красиви острови, които си струват да се посетят. Най-посещаваният е остров Сентоса. Това е курорт за хора от всички възрасти.

Сингапур е интересна и процъфтяваща островна държава. Там можете да видите наредени в редица открити барове, в които млади сингапурци с модно разрошени коси пият мартинита до сутринта. Сексуален терапевт, който определя себе си като „Д-р Любов", е станал един от най-известните личности в града. И „Министерството на звука", известният британски нощен клуб за хаус музика, е отворил свой клон в Сингапур и дава изява на местни диджеи.Всичко това не означава, че Сингапур е излязъл извън релси. Просто се разходете по неговите извити улици, където редът все още се прилага чрез големи знаци като този, на който пише: „Ниската престъпност не означава никаква престъпност - бъдете бдителни".

Опитайте културната страна на Сингапур в Сингапурските ботанически градини, красив парк от 157 акра, където ще видите смесица от китайски, индийски и малайзийски военни изкуства. Там можете също да практикувате йога и да флиртувате. Създадени през 1859 г., зелените градини са осеяни със сложни викториански белведери, микро дъждовна гора и заслепяваща колекция от орхидеи - от хибрида с цвят на фламинго Vanda Miss Joaquim (националното цвете на Сингапур) до различни вариации на имена, които са сложени, след като градините са посетени от някоя важна персона, като Маргарет Тачър, например.

Югоизточна Азия не е известна със своята бира, но това започва да се променя. Познавачи на пивото наскоро са отворили пивоварната Archipelago. Това е малка пивоварна, съживила правенето на сингапурската бира, която оригинално е създадена през 1931 г. Archipelago обединява стандартни тъмни и светли бири с местни вкусове като лимонена трева, тамаринд, анасон и wolfberries - традиционна съставка в китайската медицина.

Сингапур има своите скъпи ресторанти, но местните жители предпочитат храната в търговските центрове, храната в открити пространства, където всяка сергия сервира едно ястие и готвачите викат с всички сили, за да продадат ястията си, също като търговците по стадионите. Едно от най-популярните села за храна - East Coast Lagoon Food Village се намира в тропически парк на плажа.С повече от 50 павилиона, селото предлага всичко - от печени скариди до индонезийски специалитети. За по-спокойна и по-чиста атмосфера опитайте заведението Makansutra Gluttons Bay, което се намира точно до художествения комплекс Еспланада.

Завършете вечерта със стил. Пропуснете оживената нощем област Boat Quay, освен ако не искате да срещнете стотици пияни европейски туристи. Вместо това се отправете към Смарагдовия хълм (Emerald Hill), богата област с множество кръчми, където можете да пиете мартини в бар Alley, дълъг и лъскав бар, който често е посещаван от амбициозни светски модели.
Осеяният с небостъргачи център на Сингапур лесно ще ви накара да забравите, че парковете покриват по-голямата част от този остров. Но в последните години сингапурците са се запалили по приключенските спортове.Станете рано преди да са се повишили температурите и се отправете към природния резерват Bukit Timah, тропическа гора от 400 акра, която е дом на бъбриви макаци и 500 други животински видове.

Пешеходният туризъм и карането на велосипед през джунглата ще ви дадат възможности да видите пълзящите лозя и огромните папрати. Внимавайте за летящи лемури: животинчетата с размер на опосуми преминават над главите ви между огромните дървета.През миналото десетилетие богатият Сингапур е станал регионален център за съвременно изкуство, привличайки художници и скулптори от Китай, Виетнам, Мианмар и Тайланд. За да видите разширяващо се изкуство, посетете сградата MICA, пъстра галерия и голям магазин в бивш полицейски участък, сега ръководен от Министерството на информацията, комуникациите и изкуствата. В сградата се намира и Международната галерия Soobin Art, която представя китайски творци като Luo Jie, известен със своите остри политически карикатури.

Много преди Jean-Georges, сингапурските готвачи са създали храна, представляваща смесица от китайски, индийски и малайски влияния, които са създали уникални, може би не винаги добре изглеждащи ястия, като чили-рак и подправена с къри рибена глава.

Много от тези ястия са създадени в един единствен тиган и са много по-лесни за приготвяне, отколкото френската кухня. Готварското училище на Шермей беше създадено от Шермей Лий, който написа окончателната готварска книга за кухнята Nyonya, която съчетава китайска и малайска кухня. Курсовете, които продължават около три часа, започват от около 109 сингапурски долара.

Пазаруването е национален спорт. Можете да станете свидетели как тълпи от купувачи се втурват в магазин за спортни стоки все едно са избягали затворници. Можете да избегнете тълпите като пристигнете рано, но тогава ще избегнете екшъна по магазините.

Можете и да пропуснете Orchard и да се отправите към скъпите бутици в Holland Village, предградие с вили и интересни улици.

Националният музей на Сингапур е разположен в сграда в нео-класически стил от 1887 г., но това не е място само за любители на изкуството. През нощта внушителната мраморна ротонда се превръща в модния ресторант Novus. Там сервират съвременна европейска кухня с азиатски привкус.

Въпреки че много етнически квартали са изгубили своята автентичност (Малка Индия прилича на сцена от филм), Арабският квартал остава мръсен, претъпкан и истински. Скитайте се по улица Bussorah, главната улица, където ще намерите отворени кафенета до сутринта. Повечето привличат смесени тълпи от сингапурци, ливанци, мароканци и индонезийци, които идват, за да пушат наргиле, да си похапнат маслини и други вкусни неща и понякога да гледат местните кючекчийки.

Вземете си такси до Чайнатаун, където млади предприемачи са отворили стари класически китайски магазини, боядисани в мораво и розово, и са ги превърнали в лабиринти от нови кафенета. The Whatever е кафене, което сервира органични салати, супи и кафе, заедно с йога и книги за кабала.

Sentosa е островен курорт, който е развит с две нови казина, но в момента можете да се разхождате през гъстата растителност и тематичните паркове. Ако сте изморени, спрете при спокойния плаж Tanjong. Или се отправете за масаж към СПА-комплекса Sentosas Spa Botanica, удивително място, разположено в тропическите градини.
Дата:
4/5, гласа
Етикети: Сингапур  | Сингапур
Забележителности около Сингапур