Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Струва си да посетите Калофер …..

Миналата 2008 г. решихме да си направим едно пътуване до места , които отдавна не бяхме посещавали .Така  стигнахме до Калофер .Разходихме се из градчето, Калофер е изключително спокойно и красиво градче . Градът е основан в началото на турското иго от местният войвода Калифер ,от където
града носи името си Калофер. Родно място е на
поета революционер Христо Ботев, първия български професор Никола Мутев, първата българска поетеса Елена Мутева и други видни българи .
Бяхме  впечатлени от това колко добре е съхранена и стопанисвана  къщата на Хр.Ботев, както и самата експозиция в къщата - музей.Както ни разказаха тя  е била изгоряла и възтановена по спомените на ген.Ботев.Видяхме и първото училище,създадено от бащата на Хр.Ботев Училището в което даскал Ботьо /бащата на Хр.Ботев /е бил учител също е много добре поддържано .Разходихме се и до женския манастир, където се запознахме с много мили  монахини.
Високо над градчето  на един хълм се намира паметника на Хр.Ботев .До него се стига след изкачване на много стълби .На паметника имаше много туристи .Освен , че е много хубаво и кокетно градче  Калофер има дивна природа и както разбрахме доста еко  пътеки за разходки в гората.Например едни от най-популярните и достъпни туристически маршрути в Стара планина започват именно от Калофер. В града има няколко църкви,една от тях е св.Архангел Михаил.Всички църкви са в гръцки стил.Има доста  кафенца из целия град , където можеш да отседнеш на сандвич с безалкохолно или кафе .На нас особенно много ни хареса Механа "Калофер", която е реставрирана възрожденска къща стар стил.Намира се на центъра на гр.Калофер в непосредствена близост до река Тунджа.
и на 300 м. от къща за отдих "Калофер". Тук можете да усетите балканския дух и да се насладите на кристално чистия въздух
на Калоферския Балкан.

В градчето е много добре развит  междуградския транспорт,което прави много удобно  пътуването до  Карлово и Сопот. Местните  хора  са много  гостоприемни и приветливи. В града са създадени  достатъчно възможности за развлечения .Така например  има  конна база,откъдето може да се вземат коне и да се разходите,разбира се с помощта на  водач.В центъра се намира информационния център по туризъм на града.

Всеки трябва поне веднъж в живота си да посети това  градче, дълбоко свързано с българската история.

 

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Калофер
Забележителности около Калофер