Свински грип и туризъм - как да се пазим докато пътуваме

Все още в България няма открит свински грип, но има реални рискове за всеки, който иска да пътува по света. За това бих искал да ви дам няколко съвета, които е добре да спазвате докато се намирате извън България и особено в страна, която вече е регистрирала свинския грип на своята територия.

Избягвайте публични събития - желателно е да не посещавате концерти, кино салони и други масови мероприятия. Тези места са най-честите огнища на грип и създават предпоставка да се заразите с въпросния грип поради контакта с изключително много хора. Имайте предвид, че когато човек кихне пръските се изстрелват с над 200 километра в час така, че не е задължително вирусоносителя да е около вас.

Мийте ръцете си многократно - има данни, че вируса може да се предаде и чрез използване на едни и същи предмети с вирусоносител. Така ако пипате дръжките на метрото, градския транспорт, пейките или другите предмети, до които са имали достъп неограничено количество хора - мийте ръцете си периодично особено преди да консумирате каквото и да било. За да не ви изсъхват след многократното миене си вземете хидратиращ крем.

Наблюдавайте тази карта. Тя показва къде по света е регистриран вируса.


И не на последно място, ако все пак почувствате неразположение, симптоми на обикновен грип веднага потърсете медицинска помощ. След като се намирате в чужбина, то значи имат медицинска застраховка за това я използвайте без да се притеснявате. Без да искам да правя реклама единствения препарат, който може да реши проблема с грипа ви се нарича Tamiflu и в аптеките се продава на цена около 50 лв.

Имайте предвид и че на всички летища в Европа (както и софийското) са поставени термо камери, които засичат телесната температура на пристигащите пътници. Всеки пътник с по-висока температура ще бъде задържан от граничните служби за да бъде установена реалното му здравословно състояние и за да му бъде оказана помощ.

Всичко за свинския грип четете тук!

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Мексико  | Мексико
Забележителности около Мексико